Alla inlägg under maj 2013
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 st purjolök
2 msk Smör
Barbecuesmör:
75 g Smör
1 msk chilisås
1 st pressad vitlöksklyfta
½ st citron, skalet
2 krm sambal oelek
½ tsk flingsalt
Gör så här:
Vispa smöret luftigt med elvisp.
Rör i kryddorna.
Pensla purjolökarna med smält smör.
Grilla dem mjuka ca 10 min.
Ytterbladen skall vara nästan svarta.
Skär ett snitt på längden i varje purjolök och ät det mjuka innanmätet med en klick barbecuesmör.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
2 tunt strimlade fänkål
4 skalade och grovrivna färska rödbetor
1 tunt skivad liten röd lök
2 msk finhackad persilja
1 msk finhackad mynta
½ dl valnötter
3 msk olivolja
1 apelsin, pressad saft
2 msk rödvinsvinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Varva fänkål, rödbetor, lök, persilja, mynta och nötter i en skål.
Blanda resten av ingredienserna och rör ner i salladen och blanda allt ordentligt.
Låt stå en stund i kylen innan servering.
Ingredienser:
2 liter björnbär
½ kg strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa och skölj bären som ska vara väl mogna.Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g surkål
3 dl buljongtärning eller fläskspad
1 msk kummin
2 små potatisar
½ krm salt, efter smak
Gör så här:
Skölj gärna surkålen, smaken blir då mildare.
Låt kålen rinna av och lägg den i en gryta.
Häll på buljongen och tillsätt kummin.
Koka under lock på svag värme tills kålen känns mjuk, 30-45 minuter.
Låt ev skalad skivad potatis koka med de sista 20 minuterna.
Surkålen blir då lite avredd.
Smaka ev av med lite salt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½-3/4 kg tunnbringa
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 vitlöksklyfta
rivet skal av ½ citron
basilika
eller 1 msk senapsfrö
2 tsk salt
Gör så här:
Rullen görs av tunnbringa med slaksidan kvar.
Den kan antingen ugnsbakas i foliepaket eller kokas i saltat vatten.
Passar bäst att servera kall och tunt skivad, som smörgåsmat, t ex på julbordet.
Lägg bringan med köttsidan upp.
Skär med vass kniv tätt intill revbenen genom den övre hinnan.
Bryt sedan loss revbenen.
Strö över salt, peppar, ev skalad pressad vitlök eller vitlökspulver, dessutom rivet citronskal, smulad örtkrydda och hackad persilja eller senapsfrön och hackad dill.
Rulla ihop till en fast rulle och bind ihop den med steksnöre.
Extra smaksättning:
Rivet skal av ½ citron + 1 tsk oregano eller basilika + 1 dl hackad persilja eller 1 msk gult senapsfrö + 1 dl hackad dill.
I ugn:
Ugnstemperatur 175ºC.
Svep in rullen i aluminiumfolie, lägg paketet i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen.
Låt stå 1 1/4 timme.
Låt rullen kallna i folien.
I gryta:
Lägg rullen i en gryta.
Mät upp och häll på kallt eller varmt vatten tills rullen är täckt.
Koka upp, tillsätt salt och koka under lock på svag värme ca 1 timme.
Låt rullen kallna i spadet.
Förvara den sedan i folie.
Håller sig ca 1 vecka i kylskåp och kan även frysas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl stark köttbuljong och/eller köttsky
2 tsk potatismjöl eller arrowrot
3 msk madeira, sherry eller portvin
3/4 citron, pressad saft
½ apelsin, finstrimlat skal - efter smak
Gör så här:
Sila ev skyn eller buljongen.
Skumma av fettet.
Det går lättast om skyn eller buljongen får stå en stund i ett högt och smalt kärl så att fettet samlas på en mindre yta och lätt kan tas bort.
Med kall vätska:
Blanda mjöl och vätska i en kastrull och koka upp under omrörning.
Med varm vätska:
Koka upp vätskan.
Rör ut mjölet i lite kallt vatten.
Häll i redningen under omrörning och låt såsen få ett uppkok.
Smaka av med starkvin eller pressad apelsin och nålfina strimlor av det gulröda på apelsinskalet.
Servering:
Vinsåsen passar fint till stekt kött och fågel medan såsen med apelsin passar bäst till fläskstek, fläskfilé, stekt anka eller gås.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|