Alla inlägg under augusti 2013
Mängd: 1 liter
Ingredienser:
2 liter körsbär eller moreller
½ dl vatten
8 dl socker, efter smak
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Tag ur kärnorna med en körsbärsurkärnare eller ett utvikt gem.
Vik upp den inre öglan så att gemet ser ut som ett S.
Stick in gemet i skafthålet och drag ut kärnan.
Lägg bär, vatten och socker i en gryta.
Lägg kärnorna i ett nät och låt de ligga i utan att blandas med resten.
Hetta upp långsamt och sjud tills bären fylls av lag och sjunker ner i sylten, ca 15 minuter.
Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av sylten.
Ös upp sylten i rena varma glasburkar, ända upp till kanten.
Sätt genast på lock. Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200º, ca 20 minuter + 10-15 minuter
Ingredienser:
500 g cocktailtomater
2-3 msk olivolja
1 tsk smör till stekning + 1 msk till formen och till aluminiumfolien
1 tsk strösocker
Salt
Nymald svartpeppar
1 tsk balsamvinäger
½ kruka färsk basilika, strimlad
4 portioner kokt pasta, ca 300 g okokt
Gratängssås:
3 dl grädde
3 ägg
150 g riven gratängost
½ tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Garnering:
2 dl riven parmesanost
½ dl finstrimlad basilika
Gör så här:
Dela tomaterna.
Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna.
Fräs tomaterna 2-3 minuter och rör om några gånger under tiden.
Tillsätt sockret och fräs ca 1 minut.
Smaka av med salt, peppar och vinäger.
Blanda i finstrimlad basilika.
Sätt ugnen på 200º.
Blanda grädde, ägg och ost i en bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Blanda i pastan.
Vänd ner tomaterna.
Häll det i en smord ugnsform.
Täck formen med smord aluminiumfolie, grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
Ta bort folien.
Sätt formen mitt i ugnen ytterligare 10-15 minuter tills gratängen fått vacker färg.
Garnera med parmesan och basilika.
Tips!
Prova att grädda i portionsformar, då kan du halvera tillagningstiden.
Ingredienser:
2 kkp surmjölk
4 ägg
1½ kkp strösocker
½ kkp smör
½ kkp sirap
2 tsk kanelpulver
1 tsk nejlikorpulver
2 msk vetemjöl
Litet salt
2 kkp kärnfria russin
Gör så här:
Äggen vispas upp och de övriga ingredienserna tillsättas och blandas väl.
Kokas i en liten kastrull i vattenbad, tills det börjar tjockna.
Får sedan kallna någor.
Hälles sedan i ett smörat paj-eller gratinfat och gräddas i ugn, tills ytan är gulbrun.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-4 ägg
½ dl vispgrädde
½ msk kanel
2 msk smör att steka i
Till servering:
Créme fraiche eller vispad grädde
Gör så här:
Blanda ägg, vispgrädde och kanel med en gaffel.
Smält smöret i en stekpanna och häll sedan i äggblandingen.
Stek på medelhög värme, omeletten är klar när äggsmeten är fast och gyllengul.
Servera med en klick créme fraiche eller vispad gräddde.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200°C, ca 20 minuter
Ingredienser:
600-800 g färsk lax
10 körsbärstomater
200 g sockerärtor
2 fänkål
En näve färsk gräslök
En näve färsk timjan
Salt
Peppar
Örtsås:
2 dl matlagningsyoghurt
Två nävar färska örter (t.ex. timjan, gräslök, mejram, basilika)
Salt
Peppar
Gör så här:
Örtsås: Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer.Antal: 12 portioner, normalstora formar
Ingredienser:
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
½ dl kokosflingor
¾ dl flytande magarin
1 dl mjölk
Toscasmet:
¾ dl flytandemagarin
¾ dl socker
1 ½ msk vetemjöl
1 ½ msk mjölk
Hackad mandel/mandelspån eller nötspån
Gör så här:
Börja med muffinssmeten.Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
2 ankbröst
1 aubergine
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
1 knippe thaibasilika
300 g färsk ananas
Neutral olja till stekning
2 msk röd currypasta
1 burk kokosmjölk, 400 ml
Saften av 1-2 limer
3 msk fisksås
Till servering:
Risnudlar
Gör så här:
Skär ankbrösten i tunna strimlör och lägg dem åt sidan.
Skär auberginen i mindre bita.
Skiva salladslöken tunt.
Hacka vitlöken fint.
Plocka bladen från basilikan och lägg stjälkar och blad var för sig.
Skär bort skalet från ananasen och skär bort den tjocka stocken i mitten.
Tärna ananasköttet.
Stek currypastan, basilikastjälkar och vitlöken i olja i en wok eller stor stekpanna några minuter.
Tillsätt ankköttet och stek vidare några minuter.
Tillsätt aubergine, ananas och hälften av salladslöken.
Stek i 3-5 minuter.
Häll i kokosmjölken och låt det sjuda ytterligare ett par minuter tills såsen tjocknat lite.
Smaka av med limesaft och fisksås.
Ta bort basilikastjälkarna.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Strö basilikabladen och resten av salladslöken över rätten och servera med nudlar.
Ankbröst hittar du lättast i frysdisken. De kan gärna vara lätt frysta när du ska börja laga, för då är det lättare att skära dem i tunna strimlor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|