Alla inlägg under maj 2018
Antal: 20 tunna skivor
Ugn: 175 grader, ca 80 minuter
Ingredienser:
1 dl hasselnötter
1 dl mandel
3 dl linfrön
1 dl sesamfrön
25 g pofiber
25 g kokosflingor
2 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 dl kokosfett
1 dl vispgrädde
250 g keso
6 ägg
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Mal hasselnötter och mandel rivskivan monterad i matberedaren.
Blanda det malda med linfrö, sesamfrö, pofiber, kokosflingor, bakpulver, kardemumma och ingefära.
Blanda sedan i smält kokosfett, grädde, keso och ägg.
Häll i alltihop i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
Grädda i ca 80 minuter i nedre delen av ugnen.
Ta ut brödet ur formen och låt svalna.
Skär i skivor och frys in.
Perfekta att ta fram och rosta.
Ingredienser:
1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Syltsocker
Gör så här:
Skålla och skala tomaterna.
Ta bort blomfästet.
Skär tomaterna i bitar.
Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.
Ta grytan från värmen.
Skumma väl.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt. a
Antal: 8 stycken
Ung: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl mjölk (eller yoghurt)
1 msk strösocker
Gör så här:
Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt.
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg.
Var sparsam med rörandet!
Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt.
Platta ut dem lite med mjölade händer.
Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Servera gärna med lemoncurd och citrusmarmelad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 dl quinoa, ljus eller röd
6-7 dl vatten
4 dl havregryn
3 dl morotsjuice
1 struken tsk salt
5-6 strimlade aprikoser
Till servering:
Havtornssylt
Några syltade valnötter
Gör så här:
Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.
Koka i 5 minuter.
Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.
Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.
Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Kokt pasta till 4, tex fusilli (ca 300 g okokt)
400 g lammfilé
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk hackad timjan
Salt
Peppar
3-4 msk balsamvinäger
4 medelstora rödlökar
2 msk olivolja
4 vitlöksklyftor
2 dl rödvin
1 tsk socker
3 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
3-4 msk chévre
3 msk strimlad persilja
1 msk kapris
Örter
Gör så här:
Skär köttet i bitar och vänd runt i vitlök, timjan, salt och peppar i en skål.
Häll på vinägern, blanda.
Skala och dela rödlökarna i klyftor.
Hetta upp oljan i en gryta.
Fräs löken och de oskalade vitlöksklyftorna tills de är mjuka, ca 5 minuter, rör om då och då.
Tillsätt köttet med vinägern och bryn 2-3 minuter.
Tillsätt vinet och koka i 1-2 minuter.
Smaka av med socker, salt och peppar och ev mera balsamvinäger.
Häll matlagningsyoghurt i en gryta och sjud upp under omrörning.
Smula ner osten och rör om så att allt blandas.
Värm pastan i ostsåsen i 2-3 minuter.
Blanda i persiljan.
Peppra.
Servera pastan i varma tallrikar.
Toppa med kött, lök och sky.
Garnera med kapris och örter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 25 minuter
Ingredienser:
300 g fryst bladspenat
1 tsk fänkålsfrön
Salt
Peppar
250 g ricottaost
2 dl finriven färsk parmesanost
Finrivet skal från 1 citron
500 g laxfilé
1 paket färska lasagneplattor, ca 12-15 plattor
400 g köpt tomatsås
2½ dl matlagningsgrädde
Garnering:
Finrivet citronskal
Finriven färsk parmesanost
Gör så här:
Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort, det tar 10-15 minuter.
Låt spenaten svalna.
Stöt fänkålsfröna i en mortel.
Tillsätt fänkålsfrön, salt, peppar, ricotta, parmesan och citronskal till spenaten och rör om.
Skär laxen i små tärningar, ca 1*1 cm.
Varva spenatblandning, lax, lasagneplattor, tomatsås och matlagningsgrädde i en smord ugnsfast form.
Börja och sluta med tomatsås.
Grädda lasagnen i 225 grader i ca 25 minuter.
Strö på finrivet citronskal och gärna lite riven parmesanost.
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Kolasnittar:
100 g smör, rumstempererat
1 dl Farinsocker
1/2 dl Strösocker
2 msk Ljus Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Kanelripple
3 msk smör
2 tsk kanel
2 msk Farinsocker
Garnering:
Pärlsocker
Gär så här:
Sätt ugnen på 200 °C.
Blanda samman samtliga ingredienser till kolasnittarna i en skål och arbeta samman till en deg.
Smält smöret till kanelripplen och blanda i kanel och farinsocker, rör ihop smeten.
Dela kolasnittarna i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger.
Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper och tryck ut stängerna.
Strö kanelripple på toppen och gör mönster med en gaffel.
Strö på pärlsocker.
Grädda i mitt av ugnen i cirka 10-12 minuter. Skär längderna i bitar direkt.
Förvara kakorna torrt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 förp svarta bönor
1 förp färdigkokta linser
1 gul lök
5 klyftor vitlök
4 stjälkar stjälkselleri
1 msk chipotlepasta
1 msk rökt paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 förp krossade tomater
4 msk rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp ljus öl [33 cl]
3 msk japansk soja
25 g mörk choklad, vegansk
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt
salt
peppar
Tillbehör:
tortillabröd
avokado
Gör så här:
Skölj bönorna och linserna i kallt vatten.
Hacka lök, vitlök och selleri smått.
Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan.
Stek chipotlepasta, rökt paprikapulver, spiskummin och korianderfrö i 30 sekunder innan du häller på alla grönsaker.
Stek dem tills löken är mjuk.
Tillsätt bönorna och linserna, salta och peppra ordentligt.
Tillsätt buljongtärning, krossade tomater, soja, öl och ev lite vatten.
Låt koka med locket av så att grytan reduceras, ca 20 minuter.
Koka på hög värme, men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast.
Rör ner chokladen och låt den smälta.
Smaka av.
Det ska bli som en tjock röra.
Strö över koriander, pressa i lime och servera med skivad avokado och tortillabröd.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|