Alla inlägg under maj 2018

Av Maria - 19 maj 2018 07:23

Antal: 20 tunna skivor

Ugn: 175 grader, ca 80 minuter


Ingredienser:

1 dl hasselnötter

1 dl mandel

3 dl linfrön

1 dl sesamfrön

25 g pofiber

25 g kokosflingor

2 tsk bakpulver

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1 dl kokosfett

1 dl vispgrädde

250 g keso

6 ägg


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Mal hasselnötter och mandel rivskivan monterad i matberedaren.

Blanda det malda med linfrö, sesamfrö, pofiber, kokosflingor, bakpulver, kardemumma och ingefära.

Blanda sedan i smält kokosfett, grädde, keso och ägg.

Häll i alltihop i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.

Grädda i ca 80 minuter i nedre delen av ugnen.

Ta ut brödet ur formen och låt svalna.

Skär i skivor och frys in.

Perfekta att ta fram och rosta.

Bakat · LCHF
Av Maria - 18 maj 2018 15:45

Ingredienser:
1 kg tomater
1 citron, gärna obesprutad, rivet skal och saft
700 g Syltsocker


Gör så här:

Skålla och skala tomaterna.

Ta bort blomfästet.

Skär tomaterna i bitar.

Blanda samtliga ingredienser i en kastrull och koka i 7-10 minuter under omrörning.

Ta grytan från värmen.

Skumma väl.


Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt. a

Av Maria - 18 maj 2018 14:45

Antal: 8 stycken

Ung: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

100 g smör, rumsvarmt
8 dl vetemjöl
1 dl havregryn
5 tsk bakpulver
1 tsk salt 

4 dl mjölk (eller yoghurt)
1 msk strösocker


Gör så här:

Ställ fram smöret och låt det bli rumsvarmt.

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör samman alla ingredienserna till en kladdig deg.

Var sparsam med rörandet!
Klicka ut 8 stora högar på en smord plåt.

Platta ut dem lite med mjölade händer.

Grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Servera gärna med lemoncurd och citrusmarmelad.

Av Maria - 18 maj 2018 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 dl quinoa, ljus eller röd

6-7 dl vatten

4 dl havregryn

3 dl morotsjuice

1 struken tsk salt

5-6 strimlade aprikoser


Till servering:

Havtornssylt

Några syltade valnötter


Gör så här:

Lägg quinoan i blöt i vattnet i en lite kastrull i 30 minuter.

Koka i 5 minuter.

Häll på havregryn och morotsjuice, smaksätt med salt och blanda i strimlade aprikoser.

Sjud gröten under omrörning i 3-4 minuter tills den är lagom krämig.

Häll upp i skålar, toppa med havtornssylt och syltade valnötter.

Av Maria - 18 maj 2018 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Kokt pasta till 4, tex fusilli (ca 300 g okokt)

400 g lammfilé

2 pressade vitlöksklyftor

2 msk hackad timjan

Salt

Peppar

3-4 msk balsamvinäger

4 medelstora rödlökar

2 msk olivolja

4 vitlöksklyftor

2 dl rödvin

1 tsk socker

3 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche

3-4 msk chévre

3 msk strimlad persilja

1 msk kapris

Örter


Gör så här:

Skär köttet i bitar och vänd runt i vitlök, timjan, salt och peppar i en skål.

Häll på vinägern, blanda.

Skala och dela rödlökarna i klyftor.

Hetta upp oljan i en gryta.

Fräs löken och de oskalade vitlöksklyftorna tills de är mjuka, ca 5 minuter, rör om då och då.

Tillsätt köttet med vinägern och bryn 2-3 minuter.

Tillsätt vinet och koka i 1-2 minuter.

Smaka av med socker, salt och peppar och ev mera balsamvinäger.

Häll matlagningsyoghurt i en gryta och sjud upp under omrörning.

Smula ner osten och rör om så att allt blandas.

Värm pastan i ostsåsen i 2-3 minuter.

Blanda i persiljan.

Peppra.

Servera pastan i varma tallrikar.

Toppa med kött, lök och sky.

Garnera med kapris och örter.

Av Maria - 18 maj 2018 06:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:
300 g fryst bladspenat

1 tsk fänkålsfrön

Salt

Peppar

250 g ricottaost

2 dl finriven färsk parmesanost

Finrivet skal från 1 citron

500 g laxfilé

1 paket färska lasagneplattor, ca 12-15 plattor

400 g köpt tomatsås

2½ dl matlagningsgrädde


Garnering:

Finrivet citronskal

Finriven färsk parmesanost


Gör så här:

Tina spenaten i en kastrull och låt det mesta av vätskan koka bort, det tar 10-15 minuter.

Låt spenaten svalna.

Stöt fänkålsfröna i en mortel.

Tillsätt fänkålsfrön, salt, peppar, ricotta, parmesan och citronskal till spenaten och rör om.

Skär laxen i små tärningar, ca 1*1 cm.

Varva spenatblandning, lax, lasagneplattor, tomatsås och matlagningsgrädde i en smord ugnsfast form.

Börja och sluta med tomatsås.

Grädda lasagnen i 225 grader i ca 25 minuter.

Strö på finrivet citronskal och gärna lite riven parmesanost.

Av Maria - 17 maj 2018 15:45

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

Kolasnittar:
100 g smör, rumstempererat
1 dl Farinsocker
1/2 dl Strösocker
2 msk Ljus Sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver


Kanelripple
3 msk smör
2 tsk kanel
2 msk Farinsocker


Garnering:
Pärlsocker


Gär så här:

Sätt ugnen på 200 °C.

Blanda samman samtliga ingredienser till kolasnittarna i en skål och arbeta samman till en deg.

Smält smöret till kanelripplen och blanda i kanel och farinsocker, rör ihop smeten.

Dela kolasnittarna i 4 bitar och rulla bitarna till långa stänger.

Lägg på 2 plåtar med bakplåtspapper och tryck ut stängerna.

Strö kanelripple på toppen och gör mönster med en gaffel.

Strö på pärlsocker.

Grädda i mitt av ugnen i cirka 10-12 minuter. Skär längderna i bitar direkt.

Förvara kakorna torrt.

Av Maria - 17 maj 2018 14:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 förp svarta bönor
1 förp färdigkokta linser
1 gul lök
5 klyftor vitlök
4 stjälkar stjälkselleri 

1 msk chipotlepasta
1 msk rökt paprikapulver
1 msk malen spiskummin
1 msk malen koriander
1 förp krossade tomater

4 msk rapsolja
1 grönsaksbuljongtärning
1 förp ljus öl [33 cl]
3 msk japansk soja
25 g mörk choklad, vegansk
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt
salt
peppar


Tillbehör:

tortillabröd
avokado


Gör så här:

Skölj bönorna och linserna i kallt vatten.

Hacka lök, vitlök och selleri smått.
Sätt en stor kastrull på spisen och tillsätt oljan.

Stek chipotlepasta, rökt paprikapulver, spiskummin och korianderfrö i 30 sekunder innan du häller på alla grönsaker.

Stek dem tills löken är mjuk.
Tillsätt bönorna och linserna, salta och peppra ordentligt.

Tillsätt buljongtärning, krossade tomater, soja, öl och ev lite vatten. 

Låt koka med locket av så att grytan reduceras, ca 20 minuter.

Koka på hög värme, men var noga med att röra ordentligt, annars bränner det fast.

Rör ner chokladen och låt den smälta.

Smaka av.

Det ska bli som en tjock röra.
Strö över koriander, pressa i lime och servera med skivad avokado och tortillabröd.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Maj 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards