Alla inlägg under mars 2020

Av Maria - 12 mars 2020 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.

Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.

Häll blandningen över kycklingen.

Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.

Av Maria - 12 mars 2020 07:15

Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:
100 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
5 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 äggulor
1/2 citron, gärna obesprutad, rivet skal
3 äggvitor


Smält smör att pensla munkpannan med, florsocker pudra över och en god sylt att doppa dem i


Gör så här:

Smält smör och låt svalna något.
Blanda samman alla torra ingredienser.

Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal.
Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Hetta upp en munkpanna och pensla med lite smält smör.
Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet.

Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade.

 

Tips:

Använd ett grillspett eller en gaffel.


Lägg de färdiga äppleskivorna på en tallrik med florsocker.
Pudra över rikligt med florsocker när alla är färdiga och doppa dem i en god sylt och avnjut!

Av Maria - 11 mars 2020 14:00

Ingredienser:

1 kg sura äpplen
½ liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 tsk Vaniljsocker
Gelésocker Multi, 1 dl per dl avrunnen saft
5 cl Calvados

 

Gör så här:

Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta.

Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis.

Koka på svag värme i 20 minuter.

Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter.

Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan.

Tillsätt vaniljsocker och gelésocker.

Koka upp och koka i ½ minut.

Tillsätt calvadosen.

Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar.

Förvara i kylskåp.

Av Maria - 11 mars 2020 11:30

Antal: ca 10 bitar


Ingredienser:

50 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl (180 g)

2 msk nymald kardemumma

1 tsk vaniljsocker

1½ tsk bakpulver

1 citron, rivet skal


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och låt koka upp.
Vispa ägg och socker vitt och luftigt.
Blanda mjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver.
Rör hastigt ner smörmjölken, mjölblandingen och citronskal i äggsmeten.
Häll smeten i en smord och bröad kransform, ca 1½ liter.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter.
Låt kakan svalna ca 5 minuter innan den stjälps upp och får kallna.
Av Maria - 11 mars 2020 09:00

Antal: 4 portioner

Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter


Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök 

0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong

1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven


Servering:

8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform. 

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Av Maria - 10 mars 2020 21:30

Ugn: 150 grader, ca 1 timme


Ingredienser:
2 dl majsmjöl
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
0,75 dl solrosfrö
0,25 dl pumpafrö
0,5 dl olivolja
2,5 dl kokande vatten
flingsalt

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser, utom flingsaltet.

Häll över olivolja och blanda.

Häll på det kokande vattnet och blanda ordentligt.
Bred ut smeten på en plåt (gärna med bakpapper) så det blir tunt.

Strö över flingsalt.
Ställ in i 150°C i ca 1 timme.

Ta ut och låt det svalna.

Ät och njut!

Av Maria - 10 mars 2020 21:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft 

1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning


Kall dillsås:

3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar


Gör så här:
Kall dillsås:

Börja med såsen.

Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.


Panerad fisk:

Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.

Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.

Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.

Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.

Av Maria - 10 mars 2020 08:45

Antal: 4-5 stycken


Ingredienser:
2 ägg
2 dl mjölk
2 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
smör att steka i

 

Gör så här:

Skilj äggvitorna från gulorna, och vispa vitorna till ett hårt skum.
Vispa ihop gulorna och mjölken, tills det har blivit en jämn smet.
Blanda de torra ingredienserna, och vispa ner i ägg- och mjölksmeten.

Vispa tills det inte finns några klumpar kvar.
Vänd försiktigt ner äggvitan i smeten, tills det är en slät smet.

Använd bara en sked eller gaffel.
Klicka ut smeten i stekpannan och stek.
Servera med valfria tillbehör.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards