Alla inlägg under juni 2020
Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)
Ingredienser:
½ dl farinsocker
½ dl kinesisk soja
½ dl vatten
½ dl olja
1 riven vitlöksklyfta
Rivet skal av ½ citron
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Lökdressing:
1 rödlök
2 msk rödvinsvinäger
1 msk honung
2 msk olivolja
Salt
Peppar
65 g mâchesallad eller babyspenat
Kyckling och grönsaker:
4 förkokta bakpotatisar
2 grillbifftomater
4 minutfiléer av kyckling
4 msk olivolja
Gör så här:
Lökdressing:
Skala och skiva löken tunt.
Blanda vinäger, honung och olivolja.
Smaksätt med salt och nymalen peppar.
Blanda ner löken.
Kyckling och grönsaker:
Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor.
Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan.
Krydda med salt och nymald peppar.
Grilla grönsaksskivorna och kycklingen.
Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen.
Servera salladen till kycklingen och potatisen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Fiskkakor:
450 g vit fisk, filéad och skuren i tärningar
1 äggvita
2 grovt rivna limeblad (kaffir)
1 msk grön currypasta
55 g finhackade haricots verts
1 färsk, röd chilipeppar, urkärnad och finhackad
1 knippa hackad färsk koriander
Oliv-, raps- eller jordnötsolja
Dippsåsen:
115 g strösocker
½ dl vitvinsvinäger
1 liten morot i smala stavar
1 bit gurka på 5 cm, skalad och urkärnad, skuren i smala stavar
Gör så här:
Lägg fisken i en matberedare tillsammans med äggvita, limeblad och currypasta och mixa väl.
Häll över i en skål och blanda ned haricots verts, röd chilipeppar och koriander.
Fukta händerna och forma smeten till små kakor, ca 5 cm i diameter.
Lägg dem bredvid varandra på ett stort fat och ställ i kylskåpet 30 minuter.
Tillred under tiden dippsåsen.
Häll sockret i en kastrull med 1½ msk vatten och vinägern och värm försiktigt.
Rör om tills sockret har smält helt.
Tillsätt morots- och gurkstavar, ta sedan kastrullen från plattan och låt svalna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fiskkakorna i omgångar tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Låt rinna av på hushållspapper och håll dem varma medan de sista fiskkakorna steks.
Värm dippsåsen igen om så önskas.
Servera fiskkakorna genast med varm eller kall dippsås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
1 msk olivolja
2 dl fryst spenat, ca 150 g
2 dl grädde
Salt
Vitpeppar
1 dl riven parmesanost
6 tomater
Garnering:
25 pinjenötter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20-25 minuter
Ingredienser:
8 champinjoner
1 paket tärnad bacon
5 dl vispgrädde
2 msk hackad färsk timjan
2 msk hackad färsk persilja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
4 kycklingfiléer
1 dl jordnötter
Tillbehör:
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva champinjonerna.
Knaperstek bacon och tillsätt sedan champinjonerna.
Stek tills champinjonerna får en fin färg ca 5 minuter.
Häll över vispgrädden och låt puttra ihop under några minuter.
Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.
Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform och häll över den goda såsen.
Baka i ugnen ca 20-25 minuter.
Toppa med jordnötter och servera med rostade grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g frysta eller färska brytbönor
2 finhackade vitlöksklyftor
1½ msk sesamolja eller margarin
1½ msk balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
300 g grovhackade valnötter
1 tsk brunt farinsocker
3 msk finklippt persilja eller färska korianderblad
1 röd paprika, i klyftor
Gör så här:
Hetta upp woken på medelstark värme och häll i fettet.
Fräs bönorna och vitlöken 2-3 minuter under omrörning.
Tillsätt vinäger, paprika, salt, valnötter och ev brun farin.
Rör om och låt rätten småkoka 2-3 minuter under omrörning.
Garnera med persilja eller korianderblad och paprikaklyftor.
Servering:
Servera rätten varm till frästa köttstrimlor eller som entrérätt med bröd.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
6-6½ dl neutral olja
Salt
Gör så här:
Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.
Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaka av med salt.
Gör din egen majonnäs, det är inte svårt alls.
Går att smaksätta på många olika sätt.
Majonnäs passar till skaldjur, ägg, fisksoppa och sallader.
Antal: 4-6 mingelportioner
Ingredienser:
250 g mozzarella
5 dl frityrolja till fritering
Panering:
1½ dl vetemjöl
1 tsk salt
2 ekologiska ägg
4 msk mjölk
4 dl panko (asiatiskt ströbröd)
Gör så här:
Skär mozzarellan i stavar, ca 5*2 cm.
Panering:
Blanda vetemjöl och salt i en djup tallrik.
Vispa upp ägg och mjölk i en annan och häll på panko i en tredje tallrik.
Doppa mozzarellastavarna först i vetemjöl, sedan i ägget och därefter i panko.
Doppa återigen mozzarellan i ägget och sedan i panko.
Upprepa ytterligare en gång.
Se till att de är helt täckta av den tjocka paneringen.
Lägg mozzarellastavarna på en bricka klädd med bakplåtspapper och ställ i frysen i minst 4 timmar.
Hetta upp frityroljan till 170 grader i en stor kastrull och fritera försiktigt stavarna i omgångar tills paneringen blivit gyllene på alla sidor, ca 5 minuter.
Låt rinna av på hushållspapper och servera.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|