Alla inlägg under juni 2020

Av Maria - 11 juni 2020 16:00

Antal: till ca 1 kg fisk (t.ex. lax eller tonfisk)


Ingredienser:

½ dl farinsocker

½ dl kinesisk soja

½ dl vatten

½ dl olja

1 riven vitlöksklyfta

Rivet skal av ½ citron

½ tsk mald svartpeppar


Gör så här:

Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg fisken i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att fisken täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp i några timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden fisken marineras.
Av Maria - 11 juni 2020 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Lökdressing:

1 rödlök

2 msk rödvinsvinäger

1 msk honung

2 msk olivolja

Salt

Peppar

65 g mâchesallad eller babyspenat


Kyckling och grönsaker:

4 förkokta bakpotatisar

2 grillbifftomater

4 minutfiléer av kyckling

4 msk olivolja


Gör så här:

Lökdressing: 

Skala och skiva löken tunt.

Blanda vinäger, honung och olivolja.

Smaksätt med salt och nymalen peppar.

Blanda ner löken.


Kyckling och grönsaker: 

Skär potatisen och tomaterna i ca 1 cm tjocka skivor.

Pensla potatis- och tomatskivorna och kycklingen med olivoljan.

Krydda med salt och nymald peppar.

Grilla grönsaksskivorna och kycklingen.

Blanda tomatskivorna med lökdressingen och mâchesalladen.

Servera salladen till kycklingen och potatisen.

Av Maria - 11 juni 2020 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
Fiskkakor:

450 g vit fisk, filéad och skuren i tärningar

1 äggvita

2 grovt rivna limeblad (kaffir)

1 msk grön currypasta

55 g finhackade haricots verts

1 färsk, röd chilipeppar, urkärnad och finhackad

1 knippa hackad färsk koriander

Oliv-, raps- eller jordnötsolja


Dippsåsen:

115 g strösocker

½ dl vitvinsvinäger

1 liten morot i smala stavar

1 bit gurka på 5 cm, skalad och urkärnad, skuren i smala stavar


Gör så här:

Lägg fisken i en matberedare tillsammans med äggvita, limeblad och currypasta och mixa väl.

Häll över i en skål och blanda ned haricots verts, röd chilipeppar och koriander.

Fukta händerna och forma smeten till små kakor, ca 5 cm i diameter.

Lägg dem bredvid varandra på ett stort fat och ställ i kylskåpet 30 minuter.


Tillred under tiden dippsåsen.

Häll sockret i en kastrull med 1½ msk vatten och vinägern och värm försiktigt.

Rör om tills sockret har smält helt.

Tillsätt morots- och gurkstavar, ta sedan kastrullen från plattan och låt svalna.


Hetta upp olja i en stekpanna och stek fiskkakorna i omgångar tills de är gyllenbruna på båda sidor.

Låt rinna av på hushållspapper och håll dem varma medan de sista fiskkakorna steks.

Värm dippsåsen igen om så önskas.

Servera fiskkakorna genast med varm eller kall dippsås.

Av Maria - 11 juni 2020 05:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g laxfilé

1 msk olivolja

2 dl fryst spenat, ca 150 g

2 dl grädde

Salt

Vitpeppar

1 dl riven parmesanost

6 tomater


Garnering:

25 pinjenötter


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°C.

Häll lite olivolja i en ugnsfast form.
Lägg i laxfilén.
Koka ihop spenat och grädde i en kastrull.
Smaka av med salt och peppar.
Häll spenatsåsen över laxen och strö på parmesanost.
Dela tomaterna i halvor och placera runt laxen.
Strö på salt och peppar på  tomaterna.
Sätt in i ugnen i ca 20 minuter eller tills laxen är genomstekt.
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna och strö över fisken.
Av Maria - 10 juni 2020 16:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20-25 minuter


Ingredienser:

8 champinjoner

1 paket tärnad bacon

5 dl vispgrädde

2 msk hackad färsk timjan

2 msk hackad färsk persilja

1 tsk salt

2 krm svartpeppar

4 kycklingfiléer

1 dl jordnötter


Tillbehör:

Rostade grönsaker


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skiva champinjonerna.

Knaperstek bacon och tillsätt sedan champinjonerna.

Stek tills champinjonerna får en fin färg ca 5 minuter.

Häll över vispgrädden och låt puttra ihop under några minuter.

Krydda med timjan, persilja, salt och peppar.

Lägg kycklingfiléerna i en smord ugnsform och häll över den goda såsen.

Baka i ugnen ca 20-25 minuter.

Toppa med jordnötter och servera med rostade grönsaker.

Av Maria - 10 juni 2020 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g frysta eller färska brytbönor
finhackade vitlöksklyftor
1½ msk sesamolja eller margarin
1½ msk balsamvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk paprikapulver
½ tsk salt
300 g grovhackade valnötter
1 tsk brunt farinsocker

 

Garnering:

3 msk finklippt persilja eller färska korianderblad
röd paprika, i klyftor

 

Gör så här:

Hetta upp woken på medelstark värme och häll i fettet.

Fräs bönorna och vitlöken 2-3 minuter under omrörning.

Tillsätt vinäger, paprika, salt, valnötter och ev brun farin.

Rör om och låt rätten småkoka 2-3 minuter under omrörning.

Garnera med persilja eller korianderblad och paprikaklyftor.


Servering:
Servera rätten varm till frästa köttstrimlor eller som entrérätt med bröd.

Av Maria - 10 juni 2020 15:30

Antal: 8 portioner


Ingredienser:

2 äggulor

2 tsk rödvinsvinäger

2 tsk dijonsenap

6-6½ dl neutral olja

Salt


Gör så här:

Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.

Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.

Smaka av med salt.


Gör din egen majonnäs, det är inte svårt alls.

Går att smaksätta på många olika sätt.

Majonnäs passar till skaldjur, ägg, fisksoppa och sallader.

Av Maria - 10 juni 2020 13:45

Antal: 4-6 mingelportioner


Ingredienser:
250 g mozzarella

5 dl frityrolja till fritering


Panering:

1½ dl vetemjöl

1 tsk salt

2 ekologiska ägg

4 msk mjölk

4 dl panko (asiatiskt ströbröd)


Gör så här:
Skär mozzarellan i stavar, ca 5*2 cm.


Panering:

Blanda vetemjöl och salt i en djup tallrik.

Vispa upp ägg och mjölk i en annan och häll på panko i en tredje tallrik.


Doppa mozzarellastavarna först i vetemjöl, sedan i ägget och därefter i panko.

Doppa återigen mozzarellan i ägget och sedan i panko.

Upprepa ytterligare en gång.

Se till att de är helt täckta av den tjocka paneringen.

Lägg mozzarellastavarna på en bricka klädd med bakplåtspapper och ställ i frysen i minst 4 timmar.


Hetta upp frityroljan till 170 grader i en stor kastrull och fritera försiktigt stavarna i omgångar tills paneringen blivit gyllene på alla sidor, ca 5 minuter.

Låt rinna av på hushållspapper och servera.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards