Alla inlägg under juli 2020
Antal: 6-8 portioner
Ingredienser:
1 huvudsallad
1 kruka gräslök
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 msk kapris
4 sardeller
½ dl olivolja
1 citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda sallad, gräslök, persilja, skalad vitlök, kapris, sardeller och olja i en matberedare och mixa ihop.
Smaksätt med pressad citronjuice och ev med salt och peppar.
Servera till t.ex grillad flankstek.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 msk kokosfett
2 ägg
2 msk mandelmjölk
2 msk mandelmjöl
Lite salt
Servering:
1 dl mandelmjölk
8-10 björnbär
Gör så här:
Smält kokosfett i en tjockbottnad kastrull.
Vispa ner ägg, mandelmjölk, mandelmjöl och lite salt i kastrullen och värm den under omrörning på medelvärme.
Gröten ska tjockna men inte bli för varm så att den skär sig.
Servera med valfri mjölk och toppa med björnbär.
Antal: 30 stycken
Jäsning: 15 minuter
Ugn: 250 grader, 5-7 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 tsk salt
2½ dl vatten
1 dl linfrö
1 msk dillfrö
1 msk honung
1 dl havrekli
8 dl vetemjöl (480 g)
2 dl riven västerbottenost
Gör så här:
Rör jäst och salt med ca 37 graders varmt vatten i en bunke eller köksmaskin.
Tillsätt linfrön, dillfrön, honung, havrekli, ost och nästan allt vetemjöl, spara ca 3 dl till utbakningen.
Arbeta degen 7-10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin.
Jäs under bakduk 15 minuter.
Dela degen i 30 delar.
Kavla varje del med mycket mjöl på bakbordet.
Kavla rundlar, ca 15 cm i diameter, så tunt som möjligt.
Kavla sedan med kruskavel eller nagga några gånger med en gaffel.
Lägg rundlarna på bakplåtspapper, 5-6 bröd på varje papper.
Sätt in en plåt i ugnen så att den blir riktigt het.
Ta ut plåten och dra över pappret med de utkavlade bröden.
Grädda 5-7 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ingredienser:
1/2 Krossade tomater
1/2 vitlöksklyfta
1/2 tsk lantbuljong
1/2 tunt skivade morötter.
Gör så här:
Sjud såsen i någon min tills morötterna når önskad konsistens.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
2 apelsiner
2 nävar vetegräs
1 näve ruccola
1 stjälk bladselleri
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala apelsinen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Kör samtliga ingredienserna i juicepress.
Häll upp och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
½ msk neutral olja
500 g kycklingfilé tunnskivad
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
150 g zucchini, skalad och tärnad
100 g champinjoner, skivade
1 gul lök, hackad
6 dl vatten
1½ kycklingbuljongtärning
1 dl grädde
Sockerärter
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek kycklingen till fin färg.
Salta och peppra.
Bryn zucchini, svamp och lök i en kastrull.
Häll i vatten, buljongtärning och grädde och låt sjuda 5–10 min.
Mixa såsen slät och lägg tillbaka kycklingen.
Låt sjuda ytterligare 5 min.
Strimla sockerärterna och toppa grytan med dem vid servering.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
½ tsk salt
1 tsk vitvinsvinäger
200 g grön sparris
200 g färskrökt lax
100 g valfri sallad
Sås:
1 ägg
1 msk Dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1 msk Muscovadosirap
1 msk vitvinsvinäger
1 msk kycklingfond
2 msk riven Västerbottenost
2 dl rapsolja
Gör så här:
Fyll en stor gryta med vatten.
Lägg i salt och vinäger.
Värm vattnet så att det kokar lätt.
Knäck ett ägg på en assiett och tippa försiktigt ner ägget i det lätt kokande vattnet.
Koka i 4 minuter för en krämig gula, önskas fastare eller lösare gula, lägg till eller minska koktiden med 1 minut.
Lägg upp ägget på en bit hushållspapper så att vattnet torkas upp.
Upprepa tills alla äggen är pocherade.
Ge sparrisen ett hastigt uppkok.
Dra grytan från värmen och låt stå i 2-3 minuter.
Lägg allt utom oljan till såsen i en mixer och mixa tills allt är finfördelat.
Droppa i oljan i småskvättar och kör tills det är en homogen sås.
Lägg upp salladen på fyra tallrikar.
Fördela sparrisen och laxen på salladen.
Lägg ett ägg på varje tallrik och servera med såsen till samt en bit bröd.
Ingredienser:
2½ kg röda vinbär
2½ kg Strösocker
1 msk mald kanel
1 msk mald kryddpeppar,
1 msk malda kryddnejlikor
2 dl ättikssprit 12 %
Gör så här:
Skölj och rensa bären.
Koka bären och socker i 15 min.
Skumma.
Tillsätt kryddorna och ättikan och sjud i 30 minuter.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Salladsvinbär är ett annorlunda tillbehör till maten istället för chutney, gelé och lingonsylt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|