Alla inlägg under juli 2020
Ingredienser:
250 g mozzarella
2 ägg
1-2? dl ströbröd
Basilika
Persilja
Mynta
Sambal oelek
Salt & peppar
Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser och stek i olivolja på medel/låg värme
Antal: 4 personer
Ingredienser:
6 ägg
1 dl vatten
1 msk smör
1 krm salt
Spenat:
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk olivolja
150 g bladspenat
1 krm nymald muskotnöt
1 tsk vitvinsvinäger
2 krm salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
4 skivor rostat bröd, gärna grovt
Gör så här:
Skala och skiva lök och vitlök.
Stek dem mjuka i smör och olja i en panna så att de går lite färg, ca 2 minuter.
Tillsätt spenaten och låt den bli mjuk.
Tillsätt muskot och vinäger.
Krydda med salt och peppar.
Vispa ihop ägg och vatten i en bunke.
Hetta upp en panna till medelvärme och lägg i smöret.
Häll i äggen och rör hela tiden till en krämig röra.
Salta.
Servera äggröran med spenat och grovt rostat bröd.
Sautera är samma sak som att steka någonting riktigt snabbt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl matyoghurt
1½ msk tandoorikrydda
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl hackad mynta
1 msk riven färsk ingefära
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en marinad.
Marinera i minst 2 timmar.
Passar bra till kyckling och lax.
Ingredienser:
1 kg sura äpplen
½ liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk vaniljsocker
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft
5 cl Calvados
Gör så här:
Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta.
Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis.
Koka på svag värme i 20 minuter.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter.
Rengör grytan under tiden.
Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan.
Tillsätt vaniljsocker och gelésocker.
Koka upp och koka i ½ minut.
Tillsätt calvadosen.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar.
Förvara i kylskåp.
Antal: 2 portioner
Ugn: 250 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
230 g kyld pizzadeg
½ rödlök
2 tomater
1 gul paprika
3 msk paprikapesto
2 mozzarellaostar (á 125 g)
Till servering:
120 g prosciutto
½ påse rucola (á 65 g)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Sätt in en plåt i ugnen.
Rulla ut pizzadegen på ett bakplåtspapper.
Skala löken, skiva den och tomaterna.
Dela, kärna ur och skiva paprikan.
Bred paprikapesto över pizzadegen.
Lägg på lök, tomater och paprika.
Skiva och lägg på osten.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Till servering:
Servera pizzan med prosciutto och rucola.
Ingredienser:
1 gul lök
1/2 vitlöksklyfta
4 1/2 dl minst av färdig buljong
1 msk olivolja/rapsolja
1 1/2 dl carnaroli- eller arborioris
1 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 dl riven parmesanost
salt och nymalen svartpeppar
Färsk timjan
1/2dl valnötter
Gör så här:
Skala och finhacka löken och vitlöken.
Koka upp buljongen som ska hållas varm.
Fräs lök och vitlök i olivoljan i en tjockbottnad kastrull utan att det får färg.
Höj värmen och tillsätt riset, fräs tills det är glansigt.
Häll på vinet och låt det sjuda in i riset.
Späd med varm buljong rör snabbt om och låt vätskan sedan puttra in.
Dra en platt sked i botten för att se om vätskan sugits in i riset.
Späd lite vätska i taget.
Börja med 1dl och ta sedan 1 dl i taget efterhand som riset suger upp buljongen.
Låt det sjuda/puttra sakta och rör inte för ofta.
Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter.
Ta upp några riskorn och smaka.
Det ska finnas en kärna som ger visst tuggmotstånd.
All buljong går inte åt utan det borde bli lite över.
Ansa och skiva svampen stek den i smör.
Rör ner svampen i riset.
Tillsätt den rivna parmesanosten.
Risotton ska nu vara ganska lös och krämig i konsistensen.
Späd ev. med mer buljong.
Smaksätt eventuellt med salt och peppar.
Servera risotton direkt på varma tallrikar med lite timjan och valnötter på toppen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 6 minuter
Ingredienser:
4 portioner ris
Fiskkakor:
1 dl rostad lök
½ dl ströbröd
½ ask krasse
ca 500 g laxfilé
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 msk olja
Sås:
1 citron
½ ask krasse
1½ dl gräddfil
Salt
Peppar
½ (ca 200 g) blomkål
Gör så här:
Tina laxen.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Fiskkakor:
Krossa löken lite mellan händerna och blanda med ströbrödet och häll upp på en tallrik.
Klipp krassen och blanda ner.
Skär laxen i bitar och lägg lax och salt i mixern.
Mixa hastigt till en jämn smet, den behöver inte bli helt slät.
Blanda ner cayennepepparn.
Klicka ut smeten i lagom stora biffar på lök- och ströbrödsblandningen, vänd dem så att de paneras.
Stek fiskkakorna i oljan i en varm stekpanna till de får färg.
Lägg dem i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen ca 6 minuter.
Sås:
Skölj och riv skalet av citronen och blanda med klippt krasse och gräddfil.
Smaka av med salt och peppar.
Skär citronen i klyftor.
Plocka blomkålen i små fina buketter.
Servera fiskkakorna med krassesås, blomkål och ris.
Ugn: 175°C, 8-10 minuter och 70°C, ca 10 minuter
Ingredienser:
250 g naturella cashewnötter
1 msk smör
½ dl mangochutney original
2 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg nötterna på en osmord plåt och rosta i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter tills de fått fin färg.
Ta ut plåten och låt smör och mangochutney smälta ner bland nötterna.
Rör om och sätt in plåten i ugnen igen.
Sänk värmen till 70°C.
Lått nötterna karamellisera i ca 10 minuter.
Tag ut plåten, salta och låt nötterna svalna.
Servera som snacks.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|