Alla inlägg under juli 2020
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
Rotfrukter:
2 rödlökar
3 palsternackor
900 g potatis
1 msk olja
1 tsk timjan
Salt
Peppar
Dragondipp:
2 dl matyoghurt
1 tsk dragon
1 msk senap
Kyckling:
4 kycklingfiléer
1 msk olja
2 vitlöksklyftor
Sallad:
1 romansallad
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt.
Rotfrukter:
Skala löken och palsternackorna.
Skiva lök och potatis i ca 2 cm tjocka skivor.
Skär palsternackan i klyftor.
Blanda rotfrukterna med oljan och timjan i en bunke.
Salta och peppra.
Ta ut plåten och häll på rotfrukterna.
Sätt in i ugnen ca 30 minuter.
Dragondipp:
Blanda matyoghurt, dragon och senap.
Smaka av med salt och peppar.
Kyckling:
Dela kycklingfiléerna i tre bitar på längden.
Stek dem runt om i oljan i en stekpanna ca 10 minuter tillsammans med krossade vitlöksklyftor.
Salta och peppra.
Sallad:
Ansa salladen och plocka bladen.
Servera kycklingen med rotfrukter, dragondipp och sallad.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
175 g smör eller margarin
2 dl socker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten
4 msk hackad, syltad ingefära
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillsätt äggen ett i sänder.
Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner det samt sist frukten och vattnet.
Fyll smeten i smord och bröad form och grädda i 175 grader, ca 45 minuter.
Om man så önskar kan kakan strykas över med chokladglasyr.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g potatis
2 msk raps/matolja
1 tsk flingsalt
500 g falukorv
1 st purjolök
1 tsk smör
2½ dl matlagningsgrädde
2 msk chilisås
½ msk torkad dragon
2 msk senap
35 g spenat
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tvätta och klyfta potatisen, lägg den på en plåt och ringla över olja.
Salta. Laga i ugn ca 35 min.
Strimla falukorven fint.
Skölj och hacka purjon tunt.
Stek med lite smör i en stekpanna tills allt fått färg.
Häll i matlagningsgrädden, chilisås, dragon och senap.
Låt allt sjuda och smaka sen av med ev salt.
Servera med spenat
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2½ dl jasminris
300 g fryst bladspenat, tinad
1 stor gul lök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk smör
1 tsk malen kardemumma
1 tsk mald koriander
2 tsk spiskummin
½ tsk mald muskotnöt
½ tsk malen kanel
½ tsk malen kryddnejlika
½ tsk gurkmeja
1/4 tsk cayennepeppar
20 g färsk ingefära
125 g färska körsbärstomater
2 dl crème fraiche
250 g ricotta
½ dl vetemjöl
1 msk smör
25 g jäst
2½ dl vatten, fingervarmt
½ dl strösocker
2 tsk salt
8 dl vetemjöl
1 ägg
50 g smör, smält
Neutral olja till stekning
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Krama lätt ur vätskan ur spenaten.
Fräs löken i smör på medelvärme i en stekpanna.
Tillsätt alla torra kryddor och låt steka med någon minut.
Riv ingefäran grovt och pressa ingefärssaften ner i pannan.
Tillsätt spenat, tomater, crème fraiche och vitlök.
Låt sjuda någon minut och smaka av med salt.
Skär upp ricottan grovt i kuber, vänd i vetemjöl och stek i smör tills osten fått färg runt om.
Fördela spenatgrytan på tallrikar och toppa med osten.
Servera med kokt ris och naanbröd.
Naanbröd:
Lös upp jästen i vattnet och tillsätt socker, salt och hälften av mjölet.
Tillsätt ägg och smör och rör till en slät smet.
Häll i resten av mjölet och arbeta degen ca 10 min.
Låt jäsa ca 20 min.
Dela i åtta bitar och platta till så tunt det går med mjöliga händer.
Stek bröden i olja på båda sidor till fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g benfri lammstek
Salt
Svartpeppar
200 g lammkorv
150 g bogfläsk
5 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Smör
1 dl blandade torkade plommon och aprikoser
½ msk torkad rosmarin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl rödvin
3 dl vatten
Gör så här:
Skär köttet i grytbitar. Strö på salt och peppar.
Skär korven i mindre bitar och strimla fläsket.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp en stor gryta med smör och bryn kött, korv, lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt torkad frukt, rosmarin, kalvfond, rödvin och vatten.
Låt koka på svag värme i 1-1½ timme.
Servera med råris eller bulgur.
Antal: ca 10 portioner
Ingredienser:
50 g smör
2 msk vetemjöl
6 dl mjölk
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull på medelhög värme.
Vispa i mjölet, tillsätt hälften av mjölken och vispa kraftigt under tiden.
Koka upp och tillsätt resten av mjölken.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Klassisk grundsås som ingår i lasagne eller gratänger.
Smakar inte mycket i sig själv och är därför bra att smaksätta med annat, som exempelvis stark ost.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Nudelsallad:
4 portioner glasnudlar
1½ msk Touch of Taste Thai kycklingfond
1 purjolök
1 röd paprika
2 dl majskorn
2 dl sockerärter
2 dl mungböngroddar
Dressing:
2 tsk sesamolja
2 msk rapsolja
1 limefrukt
2 msk japansk soja
1 msk vatten
2 krm sambal oelek
1 vitlöksklyfta
1 msk rostade sesamfrön
3-4 skivor rostbiff per person
Gör så här:
Koka nudlarna i vatten, salt och fond.
Häll av och skölj i kallt vatten.
Klipp nudlarna, det gör salladen lättare att äta.
Skär purjolöken i tunna skivor, paprikan i bitar.
Tina majskornen.
Blanda nudlarna med samtliga grönsaker.
Rör samman olja, några droppar lime, soja, vatten, sambal eolek och pressad vitlök.
Häll dressingen över nudelsalladen.
Strö över rostade sesamfrön.
Servera med rostbiff.
Antal: 16 bitar
Ingredienser:
Botten:
3 dl mandel
6 medjooldadlar, urkärnade
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
Fyllning:
1½ dl kokosolja
6 dl cashewnötter, blötlagda i 4-5 timmar
1 dl agavesirap
1 lime, zest och juice
½-1 msk torkad lavendel
1 dl tinade blåbär
Garnering:
Färska eller tinade blåbär
Ätbara blommor
Lime
Gör så här:
Lägg mandeln i botten av en mixer och tillsätt dadlar, vanilj och salt.
Pulsa tills du har en klibbig, men inte helt slät massa.
Klä bottenskivan i en springform med plastfolie.
Pressa ut massan jämnt i bottnen.
Låt vila.
Smält oljan över vattenbad.
Häll av blötläggningsvattnet och skölj nötterna noga.
Mixa alla ingredienser slätt och häll över bottnen.
Frys i minst 8 timmar.
Tina kakan ca 1 timme före servering.
Dekorera med blåbär, blommor och små limeskivor.
Glutenfri, mjölkfri, rik på vitamin E, magnesium, zink och niacin.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|