Alla inlägg under juli 2020

Av Maria - 28 juli 2020 21:15

Ingredienser:

kiwi
12 tärnade körsbärstomater
tunt skivad salladslök
lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
0.5 kruka hackad koriander
flytande honung
salt


Gör så här:

Skala och tärna kiwin.

Blanda med tomater, salladslök, limeskal, limesaft och koriander.

Smaka av med honung och salt.

Av Maria - 28 juli 2020 21:15

Ingedienser:

2 dl vitt bröd, smulat
1 dl basilika, grovhackad
1 dl oregano, grovhackad
70 g spenat
vitlöksklyftor
2 msk kapris
1 dl olivolja
2 msk citron, pressad
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt

 

Gör så här:

Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt vid servering.

Av Maria - 28 juli 2020 21:00

Antal: 10 portioner

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter + 100 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

3 dl vispgrädde
1.5 liter vaniljglass
2 liter jordgubbar


Kladdkaka:
ägg
3 dl strösocker
100 g smält smör
4 msk kakao
1.75 dl vetemjöl


Maränger:
äggvitor
1.25 dl strösocker
0.5 tsk ättiksprit (12 %)

 

Gör så här:

Kladdkaka:

Sätt ugnen på 200°.

Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg och socker.

Rör i det smälta smöret och tillsätt de torra ingredienserna.

Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 10–12 min.

Kakan ska vara kladdig och nästan inte klar i mitten.

Låt kallna.


Maränger:

Sänk ugnen till 100°.

Vispa ihop äggvitor, socker och ättiksprit i en rostfri skål.

Sätt skålen över ett varmt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är 55–60°.

Ta skålen från värmen och fortsätt vispa marängen tills den är kall.

Fyll genast marängen i en spritspåse med fin stjärntyll och spritsa 40 maränger på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda mitt i ugnen ca 1 tim.

När marängerna släpper från bakplåtspappret och är torra i botten så är de färdiga.

Låt marängerna svalna.


Vispa grädden fluffig.

Skär upp kladdkakan i tärningsstora bitar.

Fyll serveringsskålar med glass jordgubbar, grädde, maränger och kladdkaka.

Av Maria - 28 juli 2020 16:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

finhackad gul lök
finhackade vitlöksklyftor
2 msk smör eller olivolja
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 kg krossade tomater
grönsaksbuljongtärningar
1 msk honung
0.5 tsk svartpeppar
2 tsk torkad basilika eller oregano
0.5 tsk salt


Till servering:
200 g smulad fetaost
basilikablad, eventuellt


Gör så här:

Fräs lök och vitlök i smör eller olja någon minut utan att den tar färg, tillsätt purén.

Fräs ytterligare någon minut.

Tillsätt resten av ingredienserna.
Låt soppan koka på låg värme minst10 minuter, smaka av medhonung, salt, peppar och basilika eller oregano.

Servera med fetaost och eventuellt några basilikablad.
Häll soppan i en termos, passar perfekt på utflykten!

Av Maria - 27 juli 2020 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g Bönbiffar med picklad blomkål
2 tsk neutral olja till stekning
pitabröd


Ingefärspicklad raw slaw:
4 dl vatten
1.5 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
400 g Raw slaw Hackat & Klart
1 dl gari (sushi-ingefära), grovhackad


Guacamole:
ätmogna avokador
lime, pressad saft
0.5 röd chili, finhackad
0.5 kruka färsk koriander, hackad
salt


Gör så här:

Rör ihop vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig.

Tillsätt grönsaksmixen och ingefäran.

Låt stå minst 30 min.
Gröp ur avokadorna och mosa ihop fruktköttet med limesaft, chili och koriander.

Smaka av med salt.

Stek bönbiffarna i olja tills de är genomvarma och har fin färg.

Servera i pitabröd med guacamole och raw slaw.

Av Maria - 27 juli 2020 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 skivor rågbröd
salladsblad
svartpeppar
50 g smörgåskrasse, till topping
citronklyftor, till servering


Tonfiskröra:
färskpotatis, kokta
ägg, kokta
370 g tonfisk, i vatten (på burk)
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
0.5 dl små kapris
röd knipplök, finhackad
0.5 dl färsk oregano, finhackad
0.5 dl persilja, finhackad, eller dill
0.5 citron, saft
salt och svartpeppar


Gör så här:

Skala och tärna potatis och ägg.

Häll av vätskan från tonfisken och blanda med potatis,ägg, majonnäs, gräddfil, kapris, lök och örter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Lägg sallad på brödskivorna och lägg på tonfiskröra.

Dra ett varv med pepparkvarnen,toppa med krasse och serveramed citronklyftor.

Av Maria - 27 juli 2020 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
kokta potatisar, tärnade
3 dl finstrimlade morötter
1 liten rödlök, finhackad
0.5 dl finhackad gräslök
0.5 tsk salt

 

Gör så här:

Värm vatten, socker, ättiksprit och salt tills sockret har smält.

Häll lagen i en skål och tillsätt potatis, morötter, lök och gräslök.

Låt gärna stå 1 tim innan servering.

Av Maria - 27 juli 2020 14:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 125 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:

800 g torskfilé, gärna skrei med skinn
fänkål
75 g smör
0.5 dl olivolja
100 g spansk salami, strimlad
0.5 röd chili, hackad
vitlöksklyfta, hackad
1 tsk salt


Palsternackspuré:
400 g potatis
400 g palsternacka
25 g smör
1.5 dl grädde
1 tsk salt


Picklat tillbehör:
0.5 zucchini
röd lök
1.5 dl vatten
1 dl strösocker
0.5 dl ättiksprit (12 %)

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 125°.

Skär fisken i fyra portionsbitar och salta runt om.

Låt vila tills den ska in i ugnen.


Palsternackspuré: 
Skala och koka potatis och palsternacka i saltat vatten.

Krossa med ballongvisp och tillsätt smör och grädde.

Rör kraftigt med ballongvispen till en krämig puré.

Smaka av med salt.


Picklat tillbehör: 
Fintärna zucchini och lök och lägg i en skål.

Blanda vatten, socker och ättiksprit i en kastrull och värm tills sockret smält.

Häll lagen i skålen och låt stå minst 30 min.
Skär fänkålen i tunna skivor.



Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i en inoljad ugnsform.

Fördelafänkålen i formen.

Tillaga mitt i ugnen till en inner-temperatur på 47°, 10–15 min.
Smält smör i en stekpanna under omrörning tills det slutat skumma och doftar nötigt.

Tillsätt olja, salami, chili och vitlök.

Stek med någon minut och skeda det över fisken vid servering.

Lyft upp det picklade tillbehöret med en hålslev och strö det över fisken.

Servera med palsternackspurén.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards