Alla inlägg under juli 2020
Ingredienser:
3 kiwi
12 tärnade körsbärstomater
1 tunt skivad salladslök
1 lime, finrivet skal (endast det gröna) och saft
0.5 kruka hackad koriander
flytande honung
salt
Gör så här:
Skala och tärna kiwin.
Blanda med tomater, salladslök, limeskal, limesaft och koriander.
Smaka av med honung och salt.
Ingedienser:
2 dl vitt bröd, smulat
1 dl basilika, grovhackad
1 dl oregano, grovhackad
70 g spenat
2 vitlöksklyftor
2 msk kapris
1 dl olivolja
2 msk citron, pressad
2 tsk fransk senap
0.5 tsk salt
Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser och smaka av med salt vid servering.
Antal: 10 portioner
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter + 100 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
1.5 liter vaniljglass
2 liter jordgubbar
Kladdkaka:
2 ägg
3 dl strösocker
100 g smält smör
4 msk kakao
1.75 dl vetemjöl
Maränger:
2 äggvitor
1.25 dl strösocker
0.5 tsk ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Kladdkaka:
Sätt ugnen på 200°.
Smörj och bröa en form med löstagbara kanter, ca 24 cm i diameter.
Rör ihop ägg och socker.
Rör i det smälta smöret och tillsätt de torra ingredienserna.
Häll upp smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 10–12 min.
Kakan ska vara kladdig och nästan inte klar i mitten.
Låt kallna.
Maränger:
Sänk ugnen till 100°.
Vispa ihop äggvitor, socker och ättiksprit i en rostfri skål.
Sätt skålen över ett varmt vattenbad och fortsätt vispa tills smeten är 55–60°.
Ta skålen från värmen och fortsätt vispa marängen tills den är kall.
Fyll genast marängen i en spritspåse med fin stjärntyll och spritsa 40 maränger på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen ca 1 tim.
När marängerna släpper från bakplåtspappret och är torra i botten så är de färdiga.
Låt marängerna svalna.
Vispa grädden fluffig.
Skär upp kladdkakan i tärningsstora bitar.
Fyll serveringsskålar med glass jordgubbar, grädde, maränger och kladdkaka.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk smör eller olivolja
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 kg krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk honung
0.5 tsk svartpeppar
2 tsk torkad basilika eller oregano
0.5 tsk salt
Till servering:
200 g smulad fetaost
basilikablad, eventuellt
Gör så här:
Fräs lök och vitlök i smör eller olja någon minut utan att den tar färg, tillsätt purén.
Fräs ytterligare någon minut.
Tillsätt resten av ingredienserna.
Låt soppan koka på låg värme minst10 minuter, smaka av medhonung, salt, peppar och basilika eller oregano.
Servera med fetaost och eventuellt några basilikablad.
Häll soppan i en termos, passar perfekt på utflykten!
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g Bönbiffar med picklad blomkål
2 tsk neutral olja till stekning
4 pitabröd
Ingefärspicklad raw slaw:
4 dl vatten
1.5 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
400 g Raw slaw Hackat & Klart
1 dl gari (sushi-ingefära), grovhackad
Guacamole:
2 ätmogna avokador
1 lime, pressad saft
0.5 röd chili, finhackad
0.5 kruka färsk koriander, hackad
salt
Gör så här:
Rör ihop vatten, socker och ättika tills sockret har löst sig.
Tillsätt grönsaksmixen och ingefäran.
Låt stå minst 30 min.
Gröp ur avokadorna och mosa ihop fruktköttet med limesaft, chili och koriander.
Smaka av med salt.
Stek bönbiffarna i olja tills de är genomvarma och har fin färg.
Servera i pitabröd med guacamole och raw slaw.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 skivor rågbröd
4 salladsblad
svartpeppar
50 g smörgåskrasse, till topping
citronklyftor, till servering
Tonfiskröra:
4 färskpotatis, kokta
2 ägg, kokta
370 g tonfisk, i vatten (på burk)
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
0.5 dl små kapris
1 röd knipplök, finhackad
0.5 dl färsk oregano, finhackad
0.5 dl persilja, finhackad, eller dill
0.5 citron, saft
salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala och tärna potatis och ägg.
Häll av vätskan från tonfisken och blanda med potatis,ägg, majonnäs, gräddfil, kapris, lök och örter. Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Lägg sallad på brödskivorna och lägg på tonfiskröra.
Dra ett varv med pepparkvarnen,toppa med krasse och serveramed citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 dl vatten
2 dl strösocker
1 dl ättiksprit (12 %)
8 kokta potatisar, tärnade
3 dl finstrimlade morötter
1 liten rödlök, finhackad
0.5 dl finhackad gräslök
0.5 tsk salt
Gör så här:
Värm vatten, socker, ättiksprit och salt tills sockret har smält.
Häll lagen i en skål och tillsätt potatis, morötter, lök och gräslök.
Låt gärna stå 1 tim innan servering.
Antal: 4 portioner
Ugn: 125 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
800 g torskfilé, gärna skrei med skinn
1 fänkål
75 g smör
0.5 dl olivolja
100 g spansk salami, strimlad
0.5 röd chili, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad
1 tsk salt
Palsternackspuré:
400 g potatis
400 g palsternacka
25 g smör
1.5 dl grädde
1 tsk salt
Picklat tillbehör:
0.5 zucchini
1 röd lök
1.5 dl vatten
1 dl strösocker
0.5 dl ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Sätt ugnen på 125°.
Skär fisken i fyra portionsbitar och salta runt om.
Låt vila tills den ska in i ugnen.
Palsternackspuré:
Skala och koka potatis och palsternacka i saltat vatten.
Krossa med ballongvisp och tillsätt smör och grädde.
Rör kraftigt med ballongvispen till en krämig puré.
Smaka av med salt.
Picklat tillbehör:
Fintärna zucchini och lök och lägg i en skål.
Blanda vatten, socker och ättiksprit i en kastrull och värm tills sockret smält.
Häll lagen i skålen och låt stå minst 30 min.
Skär fänkålen i tunna skivor.
Lägg fiskbitarna med skinnsidan nedåt i en inoljad ugnsform.
Fördelafänkålen i formen.
Tillaga mitt i ugnen till en inner-temperatur på 47°, 10–15 min.
Smält smör i en stekpanna under omrörning tills det slutat skumma och doftar nötigt.
Tillsätt olja, salami, chili och vitlök.
Stek med någon minut och skeda det över fisken vid servering.
Lyft upp det picklade tillbehöret med en hålslev och strö det över fisken.
Servera med palsternackspurén.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|