Alla inlägg under juli 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 förp sprödbakad torsk (á 360 g)
2 dl smetana
4 morötter
1 gurka
4 hamburgerbröd
2 msk chilisås
Salt
Svartpeppar
Ev. senap
Gör så här:
Stek torsken enligt anvisningen på förpackningen.
Blanda smetana och chilisås och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite senap.
Skala morötterna och skär dem och gurkan i stavar.
Servera torsken med bröd, sås och grönsaker.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 röd paprika
1 gul paprika
1 gurka
1 grönt äpple
1/3 purjolök
250 g körsbärstomater
5 champinjoner
2 dl majs
Gör så här:
Kärna ur och strimla paprikorna.
Skär gurka och äpple i små tärningar.
Dela, skölj och strimla purjolöken.
Halvera körsbärstomaterna.
Skär champinjonerna i mindre bitar.
Blanda allt i en skål och servera direkt.
Antal: ca 50 st
Ugn: 200°C
Ingredienser:
100 g smör
1½ dl strösocker
4 dl havregryn
2 ägg
Gör så här:
Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna.
Klicka ut små högar av smeten med jämna mellanrum på bakplåtsklädda plåtar.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna.
Låt svalna.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 apelsin
2 stjälkar bladselleri
1 näve spenat
½ huvud romansallat
100 g jordgubbar
Gör så här:
Skölj samtliga ingredienser.
Skala apelsinen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Skär ingredienserna i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: till ca 800 g quorn- eller sojaprodukter
Ingredienser:
1 kruka rosmarin
3 vitlöksklyftor
2 msk hickory liquid smoke
2 msk HP-sås
1 msk mald spiskummin
1 msk mald koriander
1 tsk cayennepeppar
3 msk rapsolja
2 msk mörk sirap
Gör så här:
Repa bladen från rosmarinen och hacka dem.
Skala och finhacka vitlöken.
Blanda rosmarin, vitlök, liquid smoke, HP-sås, spiskummin, koriander och cayennepeppar.
Rör i olja och sirap.
Marinera det som ska grillas i dubbla plastpåsar ca 2 timmar.
Qourn och sojaprodukter som inte har så mycket smak i sig själva får här rejäl skjuts av den röksmakiga grillmarinaden.
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 knippe maskrosblad
1 stjälk bladselleri
4 blad grönkål
½ broccolihuvud
½ honungsmelon
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala melonen tunt men behåll de näringsrika kärnorna.
Skär allt i mindre bitar och kör i juicepress.
Häll upp i glas och servera.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
½ kg grytbitar av högrev eller märgpipa
1 gul lökar, grovt skurna
1½ vitlöksklyftor, finhackade
½ jalapeño, med frön och mellanväggar
Salt
Svartpeppar
2 dl kalvfond (ej koncentrat) eller vatten
Jordnöts- eller olivolja
400 gram fast potatis, klyftad
1 1/4 dl kokosmjölk
1 tsk Red curry paste
½ lime, rivet skal och saft
Till servering:
Torrostade jordnötter
Chutney
3 limeklyftor
2 salladslökar, tunt skivade
½ dl strimlad mynta eller koriander
Gör så här:
Hetta upp en tjockbottnad gryta med olja.
Bryn köttet väl runt om.
Tillsätt lök, vitlök och jalapeño och fortsätt bryna allt i 8-10 minuter.
Krydda med salt och peppar.
Häll i fond och täck med lock.
Sänk värmen och låt det småkoka i ca 1 timme eller tills köttet är mjukt.
Tillsätt sedan potatis, kokosmjölk och currypasta.
Låt det småkoka tills potatisen är mjuk.
Rör med jämna mellanrum så att det inte fastnar.
Avsluta med att röra ner limeskal och saft och smaka av med salt och peppar.
Måndag:
Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.
Blåbärssoppa med glassklick.
Tisdag:
Räkris, bröd och strimlad salladskål:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.
Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.
Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.
Häll på det heta riset, låt stå någon minut.
Semlor och mjölk.
Onsdag:
Isterband, inlagda rödbetor och gurka.
Färsk frukt.
Torsdag:
Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.
Glasspinne.
Fredag:
Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.
Äppelmoskaka:
Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.
Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.
Snabba desserten:
Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.
En gräddklick kan vara gott till.
Söndag:
Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|