Alla inlägg under juli 2020

Av Maria - 19 juli 2020 07:00

Antal: ca 50 stycken

Ugn: 225 grader


Ingredienser:
1 hg smör eller margarin

2 dl havregryn

1½ dl strösocker

1 ägg

1 dl hasselnötskärnor

1 msk vetemjöl

1 tsk bakpulver


Garnering:

Hasselnötter


Gör så här:

Smält smöret och häll det varmt över havregrynen.

Blanda sedan i sockret, ägget, de malda nötterna samt mjölet blandat med bakpulvret.

Lägg små klickar på väl smord plåt - lägg dem glest ty de flyter ut.

Tryck ner en halv hasselnötskärna mitt i varje kaka.

Grädda i medelvarm ugn (225 grader).

Av Maria - 18 juli 2020 14:00

Ingredienser:

2 dl frysta gröna ärtor

1 dl hasselnötter eller skållad mandel

½ dl olivolja

1 liten vitlöksklyfta

Citronsaft

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Lägg i alla ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut.
Smaka av med citronsaft, salt och peppar.
Av Maria - 18 juli 2020 10:00

Antal: beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C


Ingredienser:

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Smör

Ev. 2 äpplen

Mandelspån

Pärlsocker

Kanel


Gör så här:

Vispa ägg och socker pösigt och blanda i mjöl och bakpulver.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skala äpplena, skiva dem tunt och lägg dem ovanpå smeten (eller utelämna dem).
Hyvla över smör med osthyvel (om det fastnar doppa osthyveln i hett vatten).
Strö över mandelspån, pärlsocker och kanel.
Grädda i 175°C tills kakan fått fin färg.
Skär den i rutor när den svalnat.

Av Maria - 18 juli 2020 07:15

Antal: 8 stycken

Ugn: 175 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
2 dl potatismjöl

1 dl quinoamjöl

½ dl päron- och äppelsirap

4 msk rumsvarmt kokosolja

2 krm xantangummi eller 2 tsk malda psylliumfrön


Fyllning/hallonsylt:

1 stor burk

3 dl hallon

1 msk citronsaft

2 msk chiafrön för fastare sylt



Gör så här:

Hallonsylt:
Mixa alla ingredienser och ställ in i kyl över natten.


Grottorna:

Kör alla ingredienser i en matberedare.

Ställ in degen i kylskåpet i 10 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader.

Forma pingisbollsstora bollar av degen och lägg i formar.

Tryck ett hål i mitten på varje boll och fyll med 1 tsk hallonsylt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Låt svalna på galler och förvara i tättslutande burk.


Glutenfria, mjölkfria, rik magnesium, järn och zink.

Bakat · Vego
Av Maria - 18 juli 2020 07:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:

5 dl cashew- eller mandelmjölk

3-4 medjooldadlar, urkärnade

3 msk raw kakao

Salt


Gör så här:

Häll mjölken i en mixer och tillsätt resten av ingredienserna.

Mixa tills drycken är helt slät.

Häll upp i glas.


Glutenfri, mjölkfri, rik på kalcium, magnesium och kalium.

Av Maria - 18 juli 2020 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl kokosmjölk

1½ dl vispgrädde

5 msk jordnötssmör

1 tsk sambal oelek

½ pressad citron

2 tsk soja

Salt

Peppar


Gör så här:

Häll kokosmjölk, vispgrädde, jordnötssmör, sambal oelek, citronsaft och soja en kastrull.

Vispa ihop ingredienserna och låt puttra några minuter.

Av Maria - 17 juli 2020 19:45

Ingredienser:
250 g creamy jordnötssmör

100 g tomatpuré

2-3 mogna röda tomater

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor

2 grönsaksbuljongtärningar

1 sötpotatis eller en bit pumpa

Ca 4 dl vatten

Chili

Citron

Salt & peppar


Gör så här:
Skär löken i tärningar, hacka vitlöken.

Hetta upp olja i en kastrull och stek dem tills löken mjuknar och blir glansig.

Hacka tomat i tärningar och vänd ner i grytan med chili, stek lite till.

Vänd i tomatpuré och jordnötssmör, rör om tills allting blandats väl.

Smula i buljongtärningarna och häll över hett vatten.

Rör om och koka upp, låt puttra utan lock tills såsen tjocknar, ca 40-50 min.

Tänk på att såsen är är väldigt tjock och trögflytande, den kan lätt brännas vid i botten av kastrullen, rör därför om ibland.

Du ska dock inte röra om för ofta, såsen ska få puttra långsamt och tjockna.

Hacka sötpotatis och eventuellt grönsaker i önskad storlek och vänd ner i grytan.

Smaka av och krydda med salt och peppar.

Låt puttra tills grönsakerna är klara.

Av Maria - 17 juli 2020 13:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g kycklinglever
200 g champinjoner, färska, frysta eller från burk
2 msk margarin eller smör

 

Stuvning:

2 msk vetemjöl
2 dl vatten + ev svampspad
buljongtärning
1 dl grädde
svartpeppar
1 msk sherry eller pressad apelsin
soja, äkta

 

Gör så här:

Halvtina fryst lever.

Skölj av färsk lever och torka den med hushållspapper.

Skär ev levern i mindre bitar.

Borsta färsk svamp och skölj den om det behövs.

Häll av och spara spadet på burksvamp.

Skiva hel svamp.

Lägg svampen i en gryta, låt en del av spadet koka in, innan hälften av fettet läggs i.

Fräs svampen 5-10 min.

Låt resten av fettet bli ljusbrunt i en stekpanna.

Stek levern på ej för stark värme och lägg den i grytan.


Stuvningen:

Strö över mjölet och rör om.

Häll vatten och ev svampspad i grytan.

Tillsätt också smulad buljongtärning och grädde.

Koka upp under omrörning och koka 3-5 min.

Smaka av med peppar, sherry eller apelsin och ev soja.


Serveringsförslag:

Lever- eller njursauté blir en god fyllning i t ex ett pajskal eller krustader.

Sautéerna passar också som omelettfyllning eller i en krans av kokt ris tillsammans med kokta grönsaker eller en fräsch sallad.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards