Alla inlägg under april 2021
Antal: 1 glas
Ingredienser:
1 nypa cayennepeppar
1 citron
½ rosésallat
2 nävar maskrosblad
2 päron
30 g färsk ingefära
Gör så här:
Skölj ingredienserna.
Skala citronen tunt, den vita hinnan under skalet är näringsrik och ska inte tas bort.
Kör rosésallad, maskrosblad, citron, päron och ingefära i juicepress.
Strö cayennepeppar i ett glas, häll i juice, rör om och servera.
Antal: ca 24 stycken rutor
Ingredienser:
Kaksmeten:
5 morötter (ca 500 g)
3 dl majsolja
5 dl råsocker
5 dl vetemjöl (300 g)
2 tsk mald kanel
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 ägg
Frosting:
400 g naturell färskost
3 dl florsocker
50 g smör, rumsvarmt
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
100 g marsipan
lite röd och gul hushållsfärg
eventuellt morotsblast
Gör så här:
Kakan:
Sätt ugnen på 225°C.
Skala och finriv morötterna.
Vispa ihop olja och socker.
Blanda mjölet med kanel, bakpulver, bikarbonat och salt.
Blanda ner mjölblandingen, ägg och morötter i oljan.
Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15 minuter.
Låt den kallna.
Frosting:
Vispa ihop färskost, florsocker, smör och vaniljsocker.
Bred frostingen på kakan och skär kakan i portionsbitar.
Garnering:
Knåda ihop marsipanen med lite röd och gul färg så att den blir orange.
Forma till små minimorötter.
Lägg en morot på varje ruta och garnera eventuellt med lite morotsblast.
Antal: 6 små koppar
Ingredienser:
1/2 l vatten
3/4 dl (30 g) kaffe
6 bitar Rörsocker Bit
1 tsk kardemumma
1 kanelstång
Garnering:
3/4 dl vispgrädde
kanel
Gör så här:
Lägg kaffe, kanelstång och kardemumma i bryggtratten och låt vattnet rinna igenom.
Vispa grädden till fast skum.
Fördela kaffet i 6 koppar och lägg en sockerbit i varje.
Toppa med en klick vispgrädde och strö på lite kanel.
Antal: ca 20 tryfflar
Ingredienser:
250 g mörk choklad av god kvalitet
50 g smör
2/3 dl vispgrädde
Garnering:
Kakaopulver eller florsocker
Gör så här:
Hacka chokladen grovt.
Smält smöret i stekpanna med beläggning utan att smöret tar färg.
Tillsätt grädden och koka upp under omrörning.
Tillsätt chokladen.
Ta pannan från värmen och låt chokladen smälta under omrörning till en slät tryffelsmet.
Häll smeten i en plastburk.
Täck med plastfilm och låt kallna 2-4 timmar i rumstemperatur.
Ställ i kylskåp 1-2 timmar, eller tills smeten kan forma kulor.
Forma kulor av ca 1 msk smet och lägg dem på ett fat.
Sikta över kakao och/eller florsocker.
Ställ i kylskåp 4-5 timmar, gärna över natten.
Till 10 bröd:
50 g jäst
4 dl ljummet vatten (37ºC)
1 dl ljummen mjölk (37ºC)
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl (720 g)
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Häll vatten och mjölk över jästen och rör tills den löst sig.
Tillsätt socker, salt och olivolja.
Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Vänd upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i 10 bitar.
Kavla varje bit till rundlar, ca 14 cm i diameter.
Sätt ugnen på 225ºC.
Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 20-25 minuter under bakduk.
Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
Ingredienser:
300 g små, späda morötter
200 g små lökar
300 g gurka
100 g små blomkålsbuketter
Lag:
2 dl Strösocker
3 dl ättiksprit
3 dl vatten
1 tsk gult senapsfrö
Gör så här:
Skala lökarna.
Ansa de övriga grönsakerna och skär dem i bitar.
Blanda socker, ättika, vatten och senapsfrön till lagen och koka upp.
Lägg i löken och morötterna och koka i 4 minuter.
Lägg i blomkålen och gurkan och låt det få ett uppkok.
Tag upp grönsakerna och lägg dem i varma, väl rengjorda burkar.
Koka upp lagen på nytt.
Skumma noga.
Häll den varma lagen över grönsakerna.
Förslut.
Förvara svalt.
Låt stå ett par veckor för att mogna.
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C, 5 + 20-25 minuter
Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning:
200 g mandelmassa
100 g smör, rumsvarmt
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen
Glasyr:
1 dl florsocker
vatten
Gör så här:
Pajdegen:
Hacka ihop smör, socker och mjöl.
Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimma.
Klä sedan en liten långpanna (ca 25x40cm) med degen och förgrädda detta pajskal i 175 grader i ca fem minuter.
Fyllningen:
Smöret till fyllningen bör vara rumsvarmt. Riv mandelmassan och blanda den med smöret och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten.
Skala, kärna och klyfta äpplena.
Häll smeten i pajskalet och lägg i äppelklyftorna i smeten, gärna i något fint mönster om kakan kommer att serveras hel.
Grädda den i 20-25 minuter och bred glasyren över den när den har svalnat.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
3 msk Strösocker
saft från 2 citroner
istärningar, krossade
1 dl koncentrerad fläderblomssaft
1 l mineralvatten
Gör så här:
Blanda samman safterna och sockret i en tillbringare och rör tills sockret löst sig.
Lägg i de krossade istärningarna och fyll på med mineralvattnet.
Servera genast.
Kan även serveras varm och är god som "dessertvin".
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|