Alla inlägg under april 2021

Av Maria - 24 april 2021 05:15

Antal: ca 25 bitar

Jäsning: ca 45 minuter + ca 30 minuter

Ugn: 225 grader, 10-15 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

2 kuvert saffran

1 tsk strösocker

150 g smör

4 dl standardmjölk

2 msk fiberhusk

½ tsk salt

1½ dl strösocker

250 g kesella lätt

1 ägg

500 g mjölmix (tex Lailas blå)


Fyllning:

200 g rumsvarm färskost

150 g smör

3 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

Rivet skal av 1 apelsin


Pensling:

1 ägg

Mandelspån

Pärlsocker

Ev. florsocker


Gör så här:

Smula ner jästen i en skål.

Stöt saffran i en mortel ihop med 1 tsk strösocker.

Smält smöret i en kastrull ihop med saffransblandningen.

Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.

Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.

Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.


Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen i maskin ca 10 minuter.

Detta är viktigt för degens konsistens.

Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.


Blanda fyllningen.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord.

Platta ut den till en platta, 30*40 cm.

Placera plattan i en bakpappersklädd långpanna.

Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

När degen jäst klart gör du gropar i den, tätt och ganska djupt.

Fördela fyllningen i groparna.

Pensla degen med ett uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker.

Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.

Ta ut, låt svalna och dela i rutor.

Pudra gärna över florsocker vid servering.


Lätt med sprits!

Använd gärna sprits när du ska fylla långpannerutorna.

Då blir det både lättare och mindre kladd.

Av Maria - 23 april 2021 19:45

Antal: 6 bufféportioner

Ugn: 175 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

100 g morot
100 g palsternacka
100 g sötpotatis
30 g grönkål
liten gul lök
2 dl grädde
1 msk fransk senap
2 dl riven lagrad cheddar
1 msk finhackad färsk timjan eller ½ tsk torkad
3/4 tsk salt
½ tsk svartpeppar
färsk timjan, till garnering

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°.

Skala och riv rotfrukterna grovt.

Finhacka grönkålsbladen och löken.

Rör ihop grädden med senap, hälften av osten, timjan, salt och peppar.

Vänd ner grönsakerna och fördela i sex smorda miniugnsformar.

Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen ca 30 min.

Garnera med timjan.

Av Maria - 23 april 2021 18:30

Ingredienser:

3 askar Physalis/Kapkrusbär
2 dl äppelcidervinäger
2 dl lönnsirap
1 nypa havssalt

 

Gör så här:

Skala och dela krusbären.
Koka upp vinäger, lönnsirap och salt.
Lägg frukten i glasburkar med snäpplock och häll på den varma lagen.
Sätt på locken och låt stå över natten i kyl.
Servera med varm stekt brie.

 

Av Maria - 23 april 2021 14:15

Ingredienser:
500 g havtorn
250 g Syltsocker

 

Gör så här:

Blanda havtorn och syltsocker i en kastrull.

Koka upp och låt koka ca 6-8 minuter.

Skumma väl och häll upp i en varm, väl rengjord burk.

Förslut.

Förvara svalt.

 

Av Maria - 23 april 2021 10:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
pressad vitlöksklyfta

 

Gör så här:

Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.

Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.

 

Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.

Av Maria - 22 april 2021 19:45

Antal: 12-15 stycken

Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter

Ugn: 225 grader, ca 7-9 minuter


Ingredienser:

25 g jäst

1 dl mjölk

1½ dl vatten

2 msk olja

1 msk honung

1 tsk salt

6-7 dl dinkelsikt


Fyllning:

200 g förvälld eller fryst grönkål

1½ dl riven cheddarost

½ dl hackade valnötter

Salt

Peppar


Gör så här:

Smula jästen i en degbunke.

Blanda mjölk och vatten och värm till 37 grader.

Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löser sig.

Tillsätt oljan.

Rör ner en tredjedel av mjölet, salt och honung.

Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.


Förbered fyllningen:

Fräs grönkålen i smör några minuter och lå svalna.

Salta och peppra en aning.


Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel ca ½ cm tjock.

Bred ut grönkålen och strö över ost och valnötter.

Rulla ihop till en rulle och skär rullen i bullar.

Lägg bullarna i formar.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.


Grädda i 225 grader ca 7-9 minuter.

Av Maria - 22 april 2021 14:15

Ingredienser:
300 g djupfrysta jordgubbar
200 g djupfrysta hallon
1 tsk Vaniljsocker
3 dl Syltsocker


Gör så här:
Tina bären.

Blanda samman bären med de båda sockersorterna i en kastrull och koka i cirka 5 minuter.

Skumma noga.

Häll upp på varm, väl rengjord burk.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 22 april 2021 13:15

Ingredienser:
1 paket tärnat bacon, 120-150 g
1 stor gul lök i tärningar
3 msk kinesisk soja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 paket (500 g) passerade tomater
3 msk tomatpuré
3/4 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Farinsocker
2 msk Ljus Sirap
1 krm rökextrakt
1 msk chilipulver
2 msk Colman senapspulver
2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk salt
1 lagerblad
2 krm malda nejlikor
1 krm cayennepeppar


Gör så här:
Bryn baconet i en gryta.

Tillsätt den hackade löken och fräs denna.

Tillsätt övriga ingredienser och sjud i cirka 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.

Häll upp på burk eller flaska.

Förvara i kylskåp.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards