Alla inlägg under april 2021
Antal: ca 25 bitar
Jäsning: ca 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2 kuvert saffran
1 tsk strösocker
150 g smör
4 dl standardmjölk
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
1½ dl strösocker
250 g kesella lätt
1 ägg
500 g mjölmix (tex Lailas blå)
Fyllning:
200 g rumsvarm färskost
150 g smör
3 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
Rivet skal av 1 apelsin
Pensling:
1 ägg
Mandelspån
Pärlsocker
Ev. florsocker
Gör så här:
Smula ner jästen i en skål.
Stöt saffran i en mortel ihop med 1 tsk strösocker.
Smält smöret i en kastrull ihop med saffransblandningen.
Tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Häll blandningen över jästen och rör tills jästen lösts upp.
Vispa ner fiberhusk och låt blandningen svälla i 10 minuter.
Tillsätt salt, socker, kesella, ägg och mjölmix och arbeta degen i maskin ca 10 minuter.
Detta är viktigt för degens konsistens.
Låt degen jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 45 minuter.
Blanda fyllningen.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord.
Platta ut den till en platta, 30*40 cm.
Placera plattan i en bakpappersklädd långpanna.
Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
När degen jäst klart gör du gropar i den, tätt och ganska djupt.
Fördela fyllningen i groparna.
Pensla degen med ett uppvispat ägg, strö över mandelspån och pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen 10-15 minuter.
Ta ut, låt svalna och dela i rutor.
Pudra gärna över florsocker vid servering.
Lätt med sprits!
Använd gärna sprits när du ska fylla långpannerutorna.
Då blir det både lättare och mindre kladd.
Antal: 6 bufféportioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
100 g morot
100 g palsternacka
100 g sötpotatis
30 g grönkål
1 liten gul lök
2 dl grädde
1 msk fransk senap
2 dl riven lagrad cheddar
1 msk finhackad färsk timjan eller ½ tsk torkad
3/4 tsk salt
½ tsk svartpeppar
färsk timjan, till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Skala och riv rotfrukterna grovt.
Finhacka grönkålsbladen och löken.
Rör ihop grädden med senap, hälften av osten, timjan, salt och peppar.
Vänd ner grönsakerna och fördela i sex smorda miniugnsformar.
Strö över resten av osten och grädda mitt i ugnen ca 30 min.
Garnera med timjan.
Ingredienser:
3 askar Physalis/Kapkrusbär
2 dl äppelcidervinäger
2 dl lönnsirap
1 nypa havssalt
Gör så här:
Skala och dela krusbären.
Koka upp vinäger, lönnsirap och salt.
Lägg frukten i glasburkar med snäpplock och häll på den varma lagen.
Sätt på locken och låt stå över natten i kyl.
Servera med varm stekt brie.
Ingredienser:
500 g havtorn
250 g Syltsocker
Gör så här:
Blanda havtorn och syltsocker i en kastrull.
Koka upp och låt koka ca 6-8 minuter.
Skumma väl och häll upp i en varm, väl rengjord burk.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt bladspenat, hel (250 g)
2 dl crème fraiche
1 tsk salt
1 pressad vitlöksklyfta
Gör så här:
Tina spenaten och krama ur det mesta av vätskan.
Smaksätt crème fraiche med salt och vitlök och blanda i spenaten.
Denna sås bör göras samma dag eftersom spenaten ändrar både smak och färg annars.
Antal: 12-15 stycken
Jäsning: ca 40 minuter + ca 20 minuter
Ugn: 225 grader, ca 7-9 minuter
Ingredienser:
25 g jäst
1 dl mjölk
1½ dl vatten
2 msk olja
1 msk honung
1 tsk salt
6-7 dl dinkelsikt
Fyllning:
200 g förvälld eller fryst grönkål
1½ dl riven cheddarost
½ dl hackade valnötter
Salt
Peppar
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke.
Blanda mjölk och vatten och värm till 37 grader.
Häll degvätskan över jästen och rör om tills jästen löser sig.
Tillsätt oljan.
Rör ner en tredjedel av mjölet, salt och honung.
Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 minuter.
Förbered fyllningen:
Fräs grönkålen i smör några minuter och lå svalna.
Salta och peppra en aning.
Knåda degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel ca ½ cm tjock.
Bred ut grönkålen och strö över ost och valnötter.
Rulla ihop till en rulle och skär rullen i bullar.
Lägg bullarna i formar.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Grädda i 225 grader ca 7-9 minuter.
Ingredienser:
300 g djupfrysta jordgubbar
200 g djupfrysta hallon
1 tsk Vaniljsocker
3 dl Syltsocker
Gör så här:
Tina bären.
Blanda samman bären med de båda sockersorterna i en kastrull och koka i cirka 5 minuter.
Skumma noga.
Häll upp på varm, väl rengjord burk.
Förslut.
Förvara svalt.
Ingredienser:
1 paket tärnat bacon, 120-150 g
1 stor gul lök i tärningar
3 msk kinesisk soja
3 finhackade vitlöksklyftor
1 paket (500 g) passerade tomater
3 msk tomatpuré
3/4 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Farinsocker
2 msk Ljus Sirap
1 krm rökextrakt
1 msk chilipulver
2 msk Colman senapspulver
2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk salt
1 lagerblad
2 krm malda nejlikor
1 krm cayennepeppar
Gör så här:
Bryn baconet i en gryta.
Tillsätt den hackade löken och fräs denna.
Tillsätt övriga ingredienser och sjud i cirka 45 minuter tills såsen är tjock och simmig.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|