Alla inlägg under april 2021

Av Maria - 22 april 2021 09:45

Ingredienser:

250 g körsbärstomater i olika färger
kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja

 

Gör så här:

Dela tomaterna och strimla persiljan fint.

Blanda tomaterna med strösocker och salt.

Ringla över vinäger och olja.

Låt marinera ca 10 min.

 

Toppa tex en paj med tomaterna vid servering.

Av Maria - 21 april 2021 19:45

Antal: ca 25 kakor

Ugn: 150 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

3 äggulor

1 msk vatten

4 dl florsocker

0,5 tsk hjorthornssalt

1 tsk vaniljsocker


Garnering:

ca 2 msk grovhackade mandlar


Gör så här:

Rör samman äggulor (3 äggulor = 0,5 dl) och vatten.

Blanda florsockret med hjorthornssalt och vaniljsocker.

Sikta ner blandningen i äggulorna och vispa till tjockt, poröst och stadigt skum.

Strö hackad mandel över.

Grädda (torka) mitt i ugnen 20 minuter i 150 grader.

Av Maria - 21 april 2021 13:30

Antal: 2 burkar


Ingredienser:
500 g rabarber
500 g Syltsocker
2 tsk kardemumma, malen
1 vaniljstång


Gör så här:

Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma i en kastrull.

Dela vaniljstången på mitten och sedan på mitten igen, tillsätt i kastrullen.

Låt koka i 5 minuter.

Skumma väl.

Ta ut vaniljstången och mixa marmeladen så att det blir lite bitar kvar.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 21 april 2021 13:00

Ingredienser:
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Dijonsenap
4 msk vitt vin
4 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor
1 finhackad röd chilifrukt
1 krm svartpeppar


Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.

Lägg kycklingdelar i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.

Skaka om så att kycklingdelarna täcks av marinaden.

Låt ligga i kylskåp ett par timmar.

Skaka om påsen då och då under tiden kycklingen marineras.

Marinaden räcker till cirka 1 kg kycklingdelar.

Av Maria - 21 april 2021 05:00

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

Pajskal:

100 g urkärnade färska dadlar

1 dl kokosmjöl

½ dl raw kakao

1 dl hackad sötmandel

2 msk vatten

½ tsk äkta vaniljpulver

1 krm salt


Fyllning:

300 g naturella cashewnötter

200 g tinade hallon

3/4 dl kokosolja

½ dl agavesirap

2 tsk äkta vaniljpulver


Garnering:

100 g hallon och björnbär

Ätbara blommor


Gör så här:

Mixa alla ingredienser till pajskalet i en matberedare till en nästan slät deg.

Kavla ut degen och tryck ut sex rundlar, ca 5 cm i diameter.

Mixa alla ingredienser till fyllningen i en matberedare till en slät kräm.

Häll hallonkrämen i sex silikonformar i klassisk muffinsformsstorlek och lägg försiktigt pajdegsrundlarna som ett lock på toppen av varje.

Låt stelna i frysen i minst 5 timmar.


Tryck ut bakelserna ur silikonformarna ca 15 minuter före servering och garnera med bär och ätbara blommor.

Av Maria - 20 april 2021 19:45

Antal: 15-20 stycken


Ingredienser:
2 dl crème fraiche

1 dl glögg, Lucia choklad

350 g mörk choklad, gärna choklad knappar


Till garnering:
½ dl kakaopulver


Till servering:

Kyld Lucia chokladglögg


Gör så här:

Sjud upp crème fraiche och glögg i en liten stekpanna med beläggning, ca 22 cm i diameter, under omrörning.

Ta pannan från värmen och rör ner chokladen, rör om tills den smälter.

Häll massan i en liten plastburk, täck med en bit bakplåtspapper och låt kallna i rumstemperatur.

Låt stelna i kylskåp i 1-3 timmar, tills det går att ta ut kulor med kuljärn eller sked.

Rulla kulorna i kakao.

Förvara svalt.

Servera med kyld Lucia-glögg.


Chokladglöggen med smak från rostade kakaobönor kommer från Italien.

Den finns att beställa på systembolaget.

Den är också jättegod att servera både till tryfflarna och till annat julgodis, både kall och varm.

Av Maria - 20 april 2021 13:30

Antal: 2 burkar


Ingredienser:
400 g plommon
400 g äpplen
1½ dl vatten
½ citron, saften
400 g Syltsocker


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.

Skär dem i bitar.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Av Maria - 20 april 2021 13:00

Ingredienser:
2 msk Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 krm mald spiskummin
1 msk vitlökspulver


Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en skål.

Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.

Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards