Alla inlägg under april 2021
Ingredienser:
250 g körsbärstomater i olika färger
1 kruka bladpersilja
½ msk strösocker
flingsalt
2 msk äppelcidervinäger
2 msk olja
Gör så här:
Dela tomaterna och strimla persiljan fint.
Blanda tomaterna med strösocker och salt.
Ringla över vinäger och olja.
Låt marinera ca 10 min.
Toppa tex en paj med tomaterna vid servering.
Antal: ca 25 kakor
Ugn: 150 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
3 äggulor
1 msk vatten
4 dl florsocker
0,5 tsk hjorthornssalt
1 tsk vaniljsocker
Garnering:
ca 2 msk grovhackade mandlar
Gör så här:
Rör samman äggulor (3 äggulor = 0,5 dl) och vatten.
Blanda florsockret med hjorthornssalt och vaniljsocker.
Sikta ner blandningen i äggulorna och vispa till tjockt, poröst och stadigt skum.
Strö hackad mandel över.
Grädda (torka) mitt i ugnen 20 minuter i 150 grader.
Antal: 2 burkar
Ingredienser:
500 g rabarber
500 g Syltsocker
2 tsk kardemumma, malen
1 vaniljstång
Gör så här:
Skölj och skiva rabarbern och blanda tillsammans med syltsocker och kardemumma i en kastrull.
Dela vaniljstången på mitten och sedan på mitten igen, tillsätt i kastrullen.
Låt koka i 5 minuter.
Skumma väl.
Ta ut vaniljstången och mixa marmeladen så att det blir lite bitar kvar.
Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Ingredienser:
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk Dijonsenap
4 msk vitt vin
4 msk olivolja
2 tsk paprikapulver
2-4 finhackade eller rivna vitlöksklyftor
1 finhackad röd chilifrukt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg kycklingdelar i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att kycklingdelarna täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp ett par timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden kycklingen marineras.
Marinaden räcker till cirka 1 kg kycklingdelar.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
Pajskal:
100 g urkärnade färska dadlar
1 dl kokosmjöl
½ dl raw kakao
1 dl hackad sötmandel
2 msk vatten
½ tsk äkta vaniljpulver
1 krm salt
Fyllning:
300 g naturella cashewnötter
200 g tinade hallon
3/4 dl kokosolja
½ dl agavesirap
2 tsk äkta vaniljpulver
Garnering:
100 g hallon och björnbär
Ätbara blommor
Gör så här:
Mixa alla ingredienser till pajskalet i en matberedare till en nästan slät deg.
Kavla ut degen och tryck ut sex rundlar, ca 5 cm i diameter.
Mixa alla ingredienser till fyllningen i en matberedare till en slät kräm.
Häll hallonkrämen i sex silikonformar i klassisk muffinsformsstorlek och lägg försiktigt pajdegsrundlarna som ett lock på toppen av varje.
Låt stelna i frysen i minst 5 timmar.
Tryck ut bakelserna ur silikonformarna ca 15 minuter före servering och garnera med bär och ätbara blommor.
Antal: 15-20 stycken
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
1 dl glögg, Lucia choklad
350 g mörk choklad, gärna choklad knappar
Till garnering:
½ dl kakaopulver
Till servering:
Kyld Lucia chokladglögg
Gör så här:
Sjud upp crème fraiche och glögg i en liten stekpanna med beläggning, ca 22 cm i diameter, under omrörning.
Ta pannan från värmen och rör ner chokladen, rör om tills den smälter.
Häll massan i en liten plastburk, täck med en bit bakplåtspapper och låt kallna i rumstemperatur.
Låt stelna i kylskåp i 1-3 timmar, tills det går att ta ut kulor med kuljärn eller sked.
Rulla kulorna i kakao.
Förvara svalt.
Servera med kyld Lucia-glögg.
Chokladglöggen med smak från rostade kakaobönor kommer från Italien.
Den finns att beställa på systembolaget.
Den är också jättegod att servera både till tryfflarna och till annat julgodis, både kall och varm.
Antal: 2 burkar
Ingredienser:
400 g plommon
400 g äpplen
1½ dl vatten
½ citron, saften
400 g Syltsocker
Gör så här:
Skålla, skala och kärna ur plommonen.
Skär dem i bitar.
Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.
Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.
Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.
Ta grytan från värmen och skumma noga.
Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Ingredienser:
2 msk Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk flingsalt
2 tsk grovmald svartpeppar
2 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
2 krm cayennepeppar
3 krm mald spiskummin
1 msk vitlökspulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet som skall grillas med rubben och ställ i kylskåp i minst 4-6 timmar innan grillning.
Rubben som inte går åt förvaras i en burk med lock på mörk plats.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|