Alla inlägg under april 2021
Ingredienser:
1 1/2 kg revben
Marinad:
6 vitlöksklyftor, finhackade eller rivna
1 msk sambal oelek
1 msk riven, färsk ingefära
1 dl olja
3/4 dl japansk soja
1 dl Mörk Sirap
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till marinaden.
Pensla revbenen med marinaden och ställ i kylskåp i 3-4 timmar.
Stek revbenen i 175˚ i 1 timme.
Sänk därefter temperaturen till 100˚ och stek i ytterligare 1 1/2 timme.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 45-60 minuter + ca 10 minuter
Ingredienser:
Spareribs:
1,3 kg tunna revbensspjäll
1½ tsk malen ingefära
Salt
Peppar
Honung
Coleslaw:
300-400 g vitkål
1 dl majonnäs
2 msk citronsaft
Gör så här:
Spareribs:
Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en ugnsplåt i ugnen.
Blanda ingefära, salt och peppar.
Gnid in det i köttet.
Lägg köttet på ett galler över ugnsplåten med bensidan uppåt.
Vänd köttet efter ca 20 minuter.
Spjällen är klara efter 45-60 minuter.
Lägg fettsidan uppåt och stryk på honung.
Sätt in i ugnen och grilla i ca 10 minuter.
Coleslaw:
Strimla vitkålen fint och blanda med majonnäs och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
Servera revbenen med coleslaw och lite extra citron.
Antal: ca 50 kakor
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1 1/4 dl strösocker
1½ dl sötmandel
3 dl (drygt) vetemjöl
½ tsk bakpulver
Strassdeg:
200 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
ca 2½ dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
Garnering:
Röd, fast sylt
Gör så här:
Mal mandlarna med skalen.
Rör matfett och socker smidigt.
Tillsätt mandel samt vetemjöl blandat med bakpulver.
Forma en rulle, 5-6 cm i diameter, som får stelna i kylen.
Strassdeg: Rör matfett och florsocker poröst till strassdegen. Blanda vaniljsocker, vetemjöl och potatismjöl. Rör ner blandningen i fettet.
Skär en rund kaka av den kalla degrullen.
Spritsa strassdeg runt om och lägg en klick sylt i mitten.
Grädda en provkaka först.
Om strassdegen inte håller formen behövs lite mer vetemjöl.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 175 grader ca 10 minuter.
Ingredienser:
500 g äpplen, t ex aroma
1½ dl Ljus Sirap
2 dl vatten
saft från ½ citron
200 g Syltsocker
1 tsk malen kardemumma
Gör så här:
Skala, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda äpplen, sirap, vatten och citronsaft i en gryta och sjud under omrörning i cirka 10 minuter.
Tillsätt syltsocker och kardemumma och koka ytterligare 3–6 minuter.
Skumma noga om det behövs.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förvara kallt.
Ingredienser:
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
2 msk flingsalt
1 msk chiliflakes
2 msk torkad timjan
1 msk Colman senapspulver
2 msk paprikapulver
Gör så här:
Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Gnid in köttet t ex revben som skall grillas med rubben och låt vila i kylskåp i minst 4-6 timmar.
Ingredienser:
1/2 dl Farinsocker
1/2 dl kinesisk soja
1/2 dl vatten
1/2 dl olja
1 riven vitlöksklyfta
1/2 citron, rivet skal
1/2 tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg fisken i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att fisken täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp ett par timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden fisken marineras.
Marinaden räcker till cirka 1 kg fisk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g jordgubbar
250 g björnbär
250 g blåbär
250 g vinbär
2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad
Ev rostade naturella nötter
Gör så här:
Lägg upp färska bär på ett fint fat.
Vispa grädden och lägg i en skål.
Riv eller hacka mörk choklad och lägg i en skål.
Servera bären, grädden och chokladen och låt gästerna komponera efter egen smak.
Vill man kan man också ställa fram en skål rostade ljumma naturella nötter till.
Antal: 2 stycken
Ingredienser:
Botten:
25 g jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
1/4 dl olivolja
2 msk Vit Sirap
1/4 tsk salt
3-4 dl vetemjöl
Topping:
400 g chèvre
400 g ricotta
1/2 dl EKO Ljus Sirap
2-3 päron
4 färska fikon
1 dl hasselnötter
ringla över EKO Ljus Sirap
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C och lägg en plåt upp och ner i ugnen som pizzan sedan ska bakas på.
Börja med pizzabotten.
Smula jästen i en bunke och blanda ut med vatten, olja, sirap och salt.
Rör ner nästan allt vetemjöl och arbeta till en smidig deg.
Låt jäsa ca 30 minuter.
Förbered toppingen.
Skär chèvre i bitar och blanda ihop med ricotta och sirap.
Skär päronen i skivor och dela fikonen i 4 delar.
Dela degen i två delar och kavla ut två bottnar på ett mjölat bakbord.
Fördela ostblandningen på pizzorna och lägg på päronskivor, fikon och hasselnötter.
Ringla sirap över pizzorna.
Grädda en pizza i taget på den varma plåten i ca 10-15 minuter.
Tips:
För att grilla pizzorna behövs en pizzasten.
Värm upp pizzastenen tillsammans med grillen och lägg en pizza i taget på den varma stenen.
Grilla chèvrepizzan ca 15 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|