Alla inlägg under juli 2021
Ingredienser:
Lakritsgrädde med hallon:
3 dl vispgrädde
2 tsk lakritspulver
3 msk strösocker
1 dl frysta hallon (tinade)
Choklad- & apelsingrädde:
3 dl vispgrädde
75 g mörk choklad
2 msk strösocker
½ apelsin (rivet skal)
Blåbärsgrädde:
3 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 tsk vaniljpulver
1 dl frysta blåbär (tinade)
Gör så här:
Lakritsgrädde med hallon:
Vispa grädden med lakrits och socker.
Mosa hallonen med gaffel och blanda med grädden.
Choklad- & apelsingrädde:
Vispa grädden med socker.
Smält chokladen och blanda med grädden.
Rör i apelsinskal.
Blåbärsgrädde:
Vispa grädden med socker och vanilj.
Mixa blåbären och blanda med grädden.
Ingredienser:
½ tsk svartpeppar
4 msk flytande honung
3 msk majsolja
2 msk vit balsamvinäger
1 vitlöksklyfta, finhackad
½-1 jalapenõ, finhackad
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och koka upp, dra av från värmen och låt svalna.
Förvara glazen i en burk i kylen.
Ta fram glazen ett par timmar innan den ska användas, om du har sparat den.
Läcker glaze som smakar gott till kyckling.
Antal: ca 12 bullar
Jäsning: ca 1 timme
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
4½ dl valfri mjölk, ev laktosfri
3 msk agave sirap
1 msk fiberhusk
3 dl quinoaflingor
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk brödkryddor
5 dl glutenfritt havremjöl
1 dl naturella hasselnötter
1 dl hackade aprikoser
½ dl hackade fikon
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Värm upp mjölken till 37 grader i en kastrull.
Vispa sedan ut jästen i mjölken, häll därefter i agavesirap.
Vispa ner lite fiberhusk i taget tills vätskan blivit som tapetklister i konsistensen.
Blanda samman alla torra ingredienser i en bunke förutom nötter och torkad frukt.
Häll den torra blandningen i smeten och arbeta ihop degen med degkrok i 10 minuter.
Blanda sist i nötter och frukt.
Dela degen i 12 bitar och forma till runda bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt sedan jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20 minuter
Ingredienser:
500 g kycklingfilé
½ tsk svartpeppar
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
½ citron, finrivet skal
1 vitlöksklyfta
½ granatäpple
Svartpeppar
Ugnsrostad potatis eller tagliatelle
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Skär varje kycklingfilé i tre avlånga bitar.
Lägg i en ugnsform och krydda med salt och peppar.
Finhacka basilikan och rör ihop med crème fraiche, citron och vitlök.
Häll såsen över kycklingen och gratinera mitt i ugnen ca 20 min.
Strö över granatäppelkärnor och ev mer basilikablad.
Dra ett varv med pepparkvarnen.
Servera med ugnsrostad potatis eller tagliatelle.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 paprikor, ta den färg du gillar bäst
1 äpple
1/3 gurka
10 körsbärstomater
100 g mild ost, t.ex herrgård eller grevé
Gör så här:
Kärna ur och strimla paprikorna.
Tärna äpplet och gurkan.
Halvera körsbärstomaterna och skär osten i kuber.
Blanda allt i skål.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter jordgubbar
1 ananas
1 limefrukt
1 tsk agavesirap (eller 1 msk honung)
2½ dl lättkesella
1 kruka mynta
Gör så här:
Skölj bären och skär i skivor.
Skär ut bitar av ananasen.
Blanda limesaft och agavesirap med bär och frukt.
Låt stå svalt minst en timme.
Hacka myntan.
Blanda med kesella.
Servera bär och frukt med den friska krämen.
Tips!
Torka myntablad och koka te på dem, det är bra för magen.
En riktigt frisk och somrig dessert.
Har du annan frukt eller andra bär så lägg till dem också.
Glutenfri, rik på folat, vitamin C, B12 och B6.
Ingredienser:
1 tsk apelsinmarmelad med skal
5 cl morotsjuice
1½ cl limejuice
1-1½ cl agavesirap
Gör så här:
Rör ut marmeladen i morotsjuicen.
Häll på övriga ingredienser.
Skaka ihop och sila upp.
Dubbelsila gärna genom en tesil för att inte få med något skal från marmeladen.
Ingredienser:
10 stycken äpplen
4 ägg
4 dl tjock grädde
4 dl vatten
4 dl vetemjöl
1½ dl smält smör
1 kkp socker
Gör så här:
Frukten skalas och kärnhuset uttages med en hålpipa.
Skäres sedan i knappt halvcentermetertjocka skivor.
Grädden vispas upp till skum och äggulorna vispas sedan i skummet.
Därefter ivispas vattnet, mjölet och därefter smöret och de väl uppvispade äggvitorna.
Plättarna gräddas på plättjärn och på varje plätt lägges en äppelskiva.
De läggas upp på varmt fat och beströs med socker.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|