Alla inlägg under juli 2021

Av Maria - 11 juli 2021 08:00

Ingredienser:
600 g rensad strömming
1 dl vatten
1 msk salt
½ tsk Strösocker
1 tsk svartpepparkorn, krossade
1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 rödlök
1 dm purjolök

Lag:
1½ dl vatten
1 dl Strösocker
½ dl ättika 12%

 

Gör så här:

Skölj strömmingen och låt den rinna av.

Rulla ihop den med skinnsidan utåt och lägg dem tätt intill varandra i en vid gryta.

Blanda vatten, salt och socker och häll över strömmingen.

Sjud på mycket svag värme i 8-10 minuter.

Slå försiktigt av vattnet och lägg därefter strömmingsrullarna i en glasburk, varvade med den krossade pepparn.

Låt kallna.

Koka upp vatten, strösocker och ättika.

Låt kallna.

Hacka löken och lägg den på strömmingen.

Häll på den kalla lagen och ställ i kylskåp i 1 dygn.

Servera påsksillen med nykokt potatis och kokta ägg som lunchrätt eller på sillbordet.

Av Maria - 10 juli 2021 16:30

Antal: 1 tårta


Ingredienser:

Botten:

 dl mandel
1 dl Riven Kokos
2 dl dadlar, utan kärna
2 msk kokosolja
1 krm vaniljpulver
1 lite vatten
 
Garnering:
Jordgubbar, Färska
 
Topping:
2 dl Naturella cashewnötter
200 gram jordgubbar, frysta
1 st banan, mogen
2 msk kokosolja
1/4 tsk vaniljpulver
1 st lime, pressad saft från en
1 liter vatten
 

Gör så här:

Botten:
Börja med att köra mandel och kokos i mixern tills de är finhackade.
Tillsätt övriga ingredienser till botten och kör tills du har en jämn massa.
Späd eventuellt med lite vatten för att få en jämn, smetig konsistens.
Ta upp degen och platta ut den i en springform.
Gör rent mixern och torka den helt torr.

Topping:
Mixa cashewnötterna till ett grovt mjöl.
I med övriga ingredienser och mixa till en tjock glasskonsistens.
Späd eventuellt med lite vatten om det blir för hackigt.
Bred ut smeten över kakbottnen och ställ in i kylen en stund.
När du tar bort formens kant kommer jordgubbssmeten att rinna ner över kanten.
Det är bara fint.
Garnera gärna med färska jordgubbar, kokos och fina blad från citronmeliss eller mynta.
Av Maria - 10 juli 2021 16:30

Ingredienser:

100 g smör

100 g socker

1 msk kanel

1 ägg

1  tsk hjorthornssalt

Mjöl


Gör så här:

Smör och socker röras, tills massan blivit vit.
Sedan tillsättes kanelen och ägget.
Så mycket mjöl iröres, som fodras för att få en lös deg.
I mjölet blandas hjorthornssaltet.
Degen utkavlas tunt på bakbordet.
Kakorna uttagas med stjärnmått.
Gräddas i varm ugn.

Av Maria - 10 juli 2021 14:15

Antal: ca ½ dl


Ingredienser:

1 citron

1 vitlöksklyfta

½ dl finhackad persilja


Gör så här:

Skölj citronen noga i ljummet vatten.

Riv skalet.

Skala och finriv vitlöken.

Blanda citronskal, vitlök och persilja.


Gremolata är ett örtströssel som ger mycket smak när det strösslas över den färdiga maträtten.

Prova tex till nykokta rödbetor.

Av Maria - 10 juli 2021 08:00

Antal: 4 portioner eller 10 portioner på påskbordet


Ingredienser:
6 ägg

65 g bladspenat

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

1 msk smör

12 gröna sparrisar

1 ask (20 g) färsk dill

½ citron, skal

2 dl smetana

1 hjärtsallad

180 g skivad kallrökt lax


Gör så här:

Mixa ägg, spenat, salt och peppar i en blender till en grön omelettsmet.

Stek 4 omeletter i smöret, gärna i en non stick stekpanna på en sida.

Vänd upp omeletterna på smörpapper.

Skär bort ca 2 cm av nedre delen av sparrisen och skala dem om de är tjocka.

Koka sparrisen i saltat vatten några minuter.

Ta upp och spola den kall och lägg på hushållspapper för att rinna av.

Skär dillen fint.

Riv det yttersta skalet av citronen.

Blanda dill och citronskal med smetana.

Smaksätt med salt och peppar.

Ansa och lossa salladsbladen från varandra.

Fördela salladsblad, sparris och rökt lax på omeletterna.

Ringla på dillsås.

Rulla ihop omeletterna.

(Skär i bitar om det är till buffé)

Av Maria - 10 juli 2021 06:00

Ingredienser:

2 msk rosmarin

1 msk persilja

3 msk vitlökspulver

3 msk lökpulver

1 msk chiliflakes

1 msk svartpeppar från kvarn

1 msk farinsocker

3 msk flingsalt


Gör så här:

Blanda alla ingredienser.

Av Maria - 9 juli 2021 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ gurka

1 gul paprika

200 g fetaost

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger


Gör så här:

Skär gurka, paprika och fetaost i tärningar och blanda.

Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.

Av Maria - 9 juli 2021 16:30

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 18 minuter


Ingredienser:

3 dl ris
600 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
½ msk tandoorikrydda, cajun eller garam masala
250 g broccoli
1 tsk olivolja
3 dl yoghurt 10%
lime

 

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Lägg laxbiten med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.

Salta och strö över kryddmixen.

Skär broccolin i bitar och fördela runt laxbiten.

Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 18 min (laxen ska ha en innertemperatur på 47°).

Blanda yoghurten med finrivet skal av halva limen och smaka av med salt.

Skär sedan limen i bitar och servera till maten.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards