Alla inlägg under juli 2021
Ingredienser:
600 g rensad strömming
1 dl vatten
1 msk salt
½ tsk Strösocker
1 tsk svartpepparkorn, krossade
1 tsk vitpepparkorn, krossade
1 rödlök
1 dm purjolök
Lag:
1½ dl vatten
1 dl Strösocker
½ dl ättika 12%
Gör så här:
Skölj strömmingen och låt den rinna av.
Rulla ihop den med skinnsidan utåt och lägg dem tätt intill varandra i en vid gryta.
Blanda vatten, salt och socker och häll över strömmingen.
Sjud på mycket svag värme i 8-10 minuter.
Slå försiktigt av vattnet och lägg därefter strömmingsrullarna i en glasburk, varvade med den krossade pepparn.
Låt kallna.
Koka upp vatten, strösocker och ättika.
Låt kallna.
Hacka löken och lägg den på strömmingen.
Häll på den kalla lagen och ställ i kylskåp i 1 dygn.
Servera påsksillen med nykokt potatis och kokta ägg som lunchrätt eller på sillbordet.
Antal: 1 tårta
Ingredienser:
Botten:
Gör så här:
Botten:Ingredienser:
100 g smör
100 g socker
1 msk kanel
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
Mjöl
Gör så här:
Smör och socker röras, tills massan blivit vit.
Sedan tillsättes kanelen och ägget.
Så mycket mjöl iröres, som fodras för att få en lös deg.
I mjölet blandas hjorthornssaltet.
Degen utkavlas tunt på bakbordet.
Kakorna uttagas med stjärnmått.
Gräddas i varm ugn.
Antal: ca ½ dl
Ingredienser:
1 citron
1 vitlöksklyfta
½ dl finhackad persilja
Gör så här:
Skölj citronen noga i ljummet vatten.
Riv skalet.
Skala och finriv vitlöken.
Blanda citronskal, vitlök och persilja.
Gremolata är ett örtströssel som ger mycket smak när det strösslas över den färdiga maträtten.
Prova tex till nykokta rödbetor.
Antal: 4 portioner eller 10 portioner på påskbordet
Ingredienser:
6 ägg
65 g bladspenat
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
12 gröna sparrisar
1 ask (20 g) färsk dill
½ citron, skal
2 dl smetana
1 hjärtsallad
180 g skivad kallrökt lax
Gör så här:
Mixa ägg, spenat, salt och peppar i en blender till en grön omelettsmet.
Stek 4 omeletter i smöret, gärna i en non stick stekpanna på en sida.
Vänd upp omeletterna på smörpapper.
Skär bort ca 2 cm av nedre delen av sparrisen och skala dem om de är tjocka.
Koka sparrisen i saltat vatten några minuter.
Ta upp och spola den kall och lägg på hushållspapper för att rinna av.
Skär dillen fint.
Riv det yttersta skalet av citronen.
Blanda dill och citronskal med smetana.
Smaksätt med salt och peppar.
Ansa och lossa salladsbladen från varandra.
Fördela salladsblad, sparris och rökt lax på omeletterna.
Ringla på dillsås.
Rulla ihop omeletterna.
(Skär i bitar om det är till buffé)
Ingredienser:
2 msk rosmarin
1 msk persilja
3 msk vitlökspulver
3 msk lökpulver
1 msk chiliflakes
1 msk svartpeppar från kvarn
1 msk farinsocker
3 msk flingsalt
Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
½ gurka
1 gul paprika
200 g fetaost
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
Gör så här:
Skär gurka, paprika och fetaost i tärningar och blanda.
Tillsätt olivolja, vinäger, salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 18 minuter
Ingredienser:
3 dl ris
600 g laxfilé med skinn
1 tsk salt
½ msk tandoorikrydda, cajun eller garam masala
250 g broccoli
1 tsk olivolja
3 dl yoghurt 10%
1 lime
Gör så här:
Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Lägg laxbiten med skinnsidan nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Salta och strö över kryddmixen.
Skär broccolin i bitar och fördela runt laxbiten.
Ringla över olja och tillaga mitt i ugnen ca 18 min (laxen ska ha en innertemperatur på 47°).
Blanda yoghurten med finrivet skal av halva limen och smaka av med salt.
Skär sedan limen i bitar och servera till maten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|