Alla inlägg under juli 2021
Ingredienser:
2 dl hallon
2 dl blåbär
1 tsk ingefära
1 tsk vaniljpulver
½ dl strösocker
3 dl vispgrädde
2 msk strösocker
80 g maränger
2 msk flagad mandel
Gör så här:
Häll bär, ingefära, vanilj och socker i en kastrull och låt koka upp.
Ställ åt sidan och låt kallna.
Vispa socker och grädde.
Krossa marängerna lätt.
Varva maränger och grädde på ett uppläggningsfat eller i portionsskålar.
Toppa med bär.
Rosta flagad mandel i en torr stekpanna och strö över.
Ingredienser:
500 g skivade jordgubbar (1 liter)
150 g kiwi i bitar
1 tsk krossad grönpeppar
Skal från en ½ citron
300 g syltsocker
Gör så här:
Blanda jordgubbar, kiwi, grönpeppar, citron och syltsocker i en gryta och koka i 5 minuter.
Skumma väl.
Häll på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut väl och förvara dem svalt.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
2 tsk rödvinsvinäger
2 tsk dijonsenap
6-6½ dl neutral olja
Salt
2 msk srirachasås
Gör så här:
Vispa äggulor, rödvinsvinäger och senap.
Droppa i oljan i en fin stråle och vispa kraftigt under tiden.
Smaka av med salt.
Rör ner srirachasåsen i majonnäsen.
Antal: 2 dl
Ingredienser:
1½ dl vispgrädde
1½ msk socker
1 msk senapspulver
½ tsk ättiksprit (12 %)
Gör så här:
Vispa grädden tillsammans med socker, senap och ättika tills den blir ganska fast.
Kan förvaras högst en vecka i kylskåp.
Ingredienser:
10 torkade aprikoser
1 apelsin
1 msk honung
Gör så här:
Skär aprikoserna i tärningar.
Riv 1 tsk av det yttersta skalet på apelsinen.
Pressa saften ur apelsinen, häll det i en kastrull.
Tillsätt aprikoserna och honungen.
Koka sakta tills den blir som marmelad.
Tillsätt det rivna skalet.
Låt marmeladen svalna.
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Ingredienser:
Antal: till ca 1½ kg fläskkött
Ingredienser:
½ dl färskpressad citronsaft
½ dl vitvinsvinäger
½ dl olivolja
½ dl cane syrup/rörsockersirap
4 rivna eller finhackade vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
½ tsk mald svartpeppar
Gör så här:
Blanda samman samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
Lägg köttet i dubbla fryspåsar och häll på marinaden.
Skaka om så att köttet täcks av marinaden.
Låt ligga i kylskåp ett par timmar.
Skaka om påsen då och då under tiden köttet marineras.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|