Alla inlägg under juli 2021

Av Maria - 7 juli 2021 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 msk smör
50 g schalottenlök i bitar
100 g rotselleri i bitar
2 dl rödvin
3 dl vatten
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
½ msk råsocker
½ msk majsena
1 msk vatten
25 g smör
svartpeppar
salt, eventuellt

 

Gör så här:

Hetta upp smöret och fräs lök och selleri några minuter.

Tillsätt vin, vatten, fond, vinäger och socker.

Koka tills hälften av vätskan återstår, cirka 20 minuter.

Sila och häll tillbaka vätskan i kastrullen.

Koka upp och red med majsena blandat med vatten.

Låt koka några minuter.

Tillsätt smöret, smaka av med peppar och eventuellt salt.

Av Maria - 7 juli 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

900 g fast potatis

½ ask gräslök (á 20 g)

1 dl cornichons

2 dl crème fraiche

1 msk senap (gärna dijon)

Salt

Peppa

4 färska hamburgare

½ msk olja

½ ask plommontomater (á 500 g)


Gör så här:

Skala och dela potatisen i skivor och koka den.

Hacka gräslöken och skär cornichons i skivor.

Blanda crème fraiche och senap.

Vänd ner cornichons och gräslök och smaka av med salt och peppar.

Stek burgarna i oljan i en stekpanna.

Krydda med salt och peppar.

Vänd ner potatisen i crème fraicheblandningen.

Skär tomaterna i skivor och servera med burgare och potatissallad.

Av Maria - 7 juli 2021 11:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.

Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.

Häll blandningen över kycklingen.

Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.

Av Maria - 7 juli 2021 07:45

Antal: 6-8 personer


Ingredienser:
300 g inlagd sill

Citron

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1 knippe gräslök

Ev. salt


Gör så här:
Skär sillen i gaffelbitar om det är hela filéer.

Tvätta citronen noga och riv skalet och blanda med citronsaft, crème fraiche och majonnäs i en bunke.

Klipp ner gräslök och smaka ev. av med lite salt.

Blanda ner sillen och citronbitar om du vill ha en förstärkt citronsmak.

Av Maria - 7 juli 2021 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 dl dinkelsikt

2 tsk strösocker

1 tsk bikarbonat

2 krm salt

2 krm mald kanel

3 dl mjölk

2 ägg

1 msk rapsolja

1 msk smör


Tillbehör:

250 g frysta blåbär och hallon

2 dl turkisk yoghurt


Gör så här:
Ta fram och tina bären.

Mosa dem lätt före servering.

Blanda dinkelsikt, socker, bikarbonat, salt och kanel.

Vispa ner mjölk och ägg.

Tillsätt oljan.

Hetta upp hälften av smöret i en eller två stekpannor.

Sänk till medelvärme och grädda små pannkakor, tre åt gången i varje panna.

Stek resten av smeten i resterande smör.

Servera pannkakorna med bär och en klick yoghurt.

Pudra gärna lite florsocker på pannkakorna för extra lyxig känsla.


Tjocka, gyllene, kaneldoftande pannkakor ihop med bär och syrlig yoghurt blir en både vacker och rejäl start på dagen.

Av Maria - 6 juli 2021 16:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g quornbit
2 msk rapsolja
citrongräs

 

Marinad:

chili
1 msk färsk ingefära
vitlöksklyfta
Rivet skal av 1 lime
1 msk färsk koriander
2 msk kokosmjölk
1 msk olivolja

 

Sallad:

100 g haricots verts
200 g vitkål
tomat
röd paprika
Ev 1-2 cm röd chilipepparfrukt
mango
salladshuvud
Några korianderblad

 

Dressing:

vitlöksklyfta
1 msk färsk koriander
saften av 1 lime
2 msk soja
4 msk olivolja
Peppar

 

Gör så här:

Kärna ur och finhacka chilin.

Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke.


Lägg i bitarna av Quorn att marinera, ca 10 min.


Hacka citrongrässtjälkarna i bitar.

Värm rapsoljan i en stekpanna.

Stek citrongräsbitarna, fräs dem 3-5 min och kasta bort dem.

Lägg i de marinerade Quorn Bitarna och fräs tills de blir gyllene, ca 5 min.

Låt kallna.


Koka haricots verts nätt och jämnt mjuka.

Strimla vitkålen.

Kärna ur och finhacka tomater, paprika och ev chili.

Skala och hacka mango.

Blanda salladsingredienserna i en skål.


Tillsätt Quorn Bitarna.

Rör ihop alla ingredienserna till dressingen i en liten skål.

Häll den över salladen och blanda väl.

Smaka ev av med salt och peppar.

Servera salladen på en bädd av salladsblad.

Dekorera med färska korianderblad.

Av Maria - 6 juli 2021 16:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 110 grader, 10-20 minuter + 225 grader, 45-60 minuter


Ingredienser:

1 burk Anjovisfiléer, 125 g Grebbestads
3 dl grädde
2 st gul lökar
8 st potatisar
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 110 grader.
Skala och strimla potatisen som vanligt, lägg i en torr och ren ugnsform, värm ungefär i 10-20 minuter.
Detta om ni torkar i varmluftsugn, så om ni använder en vanlig ugn behöver ni troligen längre tid, men inte högre värme, potatisen skall bara torkas för att få mindre vatteninnehåll, inte tillagas.
Kontrollera gärna fuktigheten under tiden.
Sen är det bara transportsträckan kvar
Vrid upp ugnen till 225 grader.
Skala löken och skär den i tunna skivor.
Varva potatis, lök och ansjovis en väl smord form.
Översta laget ska vara potatis.
Häll på grädden och lite ansjovisspad.
Strö över ströbröd och lägg på några klickar smör.
Grädda tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg ca 45-60 minuter.
Servera med knäckebröd en bit lagrad ost och gärna en kall öl och gärna en hemkryddas snaps med fläder eller havtorn.
Av Maria - 6 juli 2021 09:15

Antal: 4 portioner

Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter


Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök 

0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong

1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven


Servering:

8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform. 

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards