Alla inlägg under juli 2021
Ingredienser:
4 apelsiner
1 dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
2 apelsinskal rivet
2 finhackade röda chilifrukter
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till marinaden.
Lägg köttet i dubbla plastpåsar som skall marineras och lägg därefter i marinaden och låt marinera minst 30 minuter.
Passar bland annat till griskött.
Antal: ca 4 dl
Ingredienser:
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1 burk krossade tomater (400 g)
3/4 dl torrt vin
1 tsk strösocker
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
Gör så här:
Skala och hacka lök och vitlök.
Fräs löken i olja i en gryta ca 5 minuter.
Häll tomater och vin i grytan.
Krydda med socker, salt och peppar.
Koka upp såsen under omrörning och sjud under lock ca 20 minuter.
Mixa eventuellt såsen med en stavmixer och servera.
Tomatsås passar som den är till olika slags maträtter och som bas i soppor och grytor.
Gör gärna en större sats och frys in i burkar.
Antal: ca 25 stycken
Ingredienser:
2 pkt halloumiost (á 250 g)
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gul paprika
1 rödlök
2 msk olivolja
Svartpeppar
Eventuellt flingsalt
Material:
Träspett
Garnering:
Färsk timjan eller bladpersilja
Gör så här:
Skär halloumi, paprika och lök i mindre bitar. Hetta upp stekpanna med lite olivolja i och stek bitarna runt om. Strö på svartpeppar och eventuellt lite flingsalt.
Varva paprika, lök och ost på spett och lägg upp tillsammans med färska örter.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 msk strösocker
1 msk kakao
1 nypa salt
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk smält smör
½ dl vispgrädde
Kolasås
Bär
Gör så här:
Rör samman alla torra ingredienser i en kopp.
Häll på mjölk och smör.
Ställ in i mikron i en minut.
Vispa grädden.
Lägg en klick grädde på kakan, ringla kolasås och dekorera med några bär.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 blomkålshuvud
4 msk kallpressad rapsolja
3 vitlöksklyftor
½ tsk chiliflakes
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär blomkålen i 1 cm tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form.
Skala vitlöksklyftorna och pressa vitlöken i oljan.
Tillsätt sedan chilin.
Pensla blomkålskivorna med den smaksatta oljan.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter beroende på hur mjuka du vill ha dem.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 150 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2½ dl socker
2½ dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
3 ägg
2 msk punsch eller konjak eller saft av ½-1 pressad citron
Gör så här:
Smörj en hög, slät hålform, ca 2 liter, väl och strö söndersmulade mandelspån i den.
Rör matfettet mjukt och poröst.
Tillsätt efter några minuter sockret och rör sedan detta poröst.
Blanda potatismjölet och bakpulvret.
Rör ner detta.
Låt maskinen gå en stund och tillsätt därefter ett i taget.
Rör kraftigt mellan varje ägg.
Blanda till sist i smaktillsatsen.
Häll smeten i formen.
Gräddning:
Grädda kakan på galler i ugnens nedre del i 150 grader, ca 1 timme.
Låt den svalna något i formen.
Stjälp upp den på galler och låt den kallna övertäckt gärna under formen.
Skär helst inte i kakan förrän efter någon dag.
Förvaring:
I burk eller plastpåse ca 1 vecka.
I frys ca 6 månader.
Tips!
Gör en glasyr av 2 dl siktat florsocker och saft av pressad citron.
Bred glasyren ovanpå kakan och låt den rinna ner efter kanterna.
Skär helst inte i kakan förrän efter någon dag.
Frys kakan oglaserad och glasera efter tining.
Den här kakan ska helst röras kraftigt med maskin (matberedare, elvisp) för att bli porös och saftig.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 msk chipotlepasta
2 msk tomatketchup
2 msk rödvinsvinäger
2 msk farinsocker
1 msk paprikapulver
1 tsk timjan
1 msk balsamvinäger
½ tsk salt
2 finhackade vitlöksklyftor
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en marinad.
Marinera i minst 2 timmar.
Passar bra till nötkött.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g salt sill eller motsvarande mängd filéer
3 kokta potatisar
5 medelstora inlagda rödbetor
2 äpplen
1 ättiksgurka
1 liten gul lök
1 dl rödbetslag
Nymalen peppar
Gör så här:
Vattlägg sillen.
Skölj av saltet på sillen.
Klipp eller skär upp fisken och tag ur maginnehållet.
Sillen kan vara hel eller skäras i filéer, men med skinn och ryggben kvar.
Då lakas de fina smakämnena inte ur under vattläggningen.
Lägg sillen i rikligt med kallt vatten, minst 3-4 liter till 2 sillar eller 4 filéer, helst i en rostfri bunke. Rostfritt stål tar inte åt sig lukt och smak av sillen, det gör däremot plast.
Plast kan användas om sillen vattläggs i en stor plastpåse som ställs i plastkärlet.
Vattlägg hela sillar upp emot 1 dygn.
Tiden kan kortas något om vattnet byts en eller ett par gånger.
Vattlägg sillfiléerna 6-8 timmar, byt vatten en gång under tiden.
Skär ett litet smakprov och känn efter om sältan är lagom.
Om filead sill vattläggs för länge blir den urlakad i smaken.
Filea och flå salt sill:
Skär loss den övre filén med kniven tätt intill ryggbenet.
Skär sedan bort ryggbenet med knivseggen lätt uppåtlutad.
Skär därefter bort sidbenen.
Skinnet kan dras av innan sillen fileas eller när den är filead.
Lossa i båda fallen skinnet vid huvudändan och drag mot stjärten.
Skär alla ingredienser i små tärningar.
Potatis, rödbetor och äpple kan också rivas på rivjärnets grova sida, men salladen blir då mer mosig. Blanda allt i en skål. Smaksätt ev med lite peppar.
Låt gärna salladen stå svalt ca 1 dygn för att "mogna" i smaken.
Packa gärna salladen i en rundbottnad skål och stjälp upp den vid serveringen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|