Alla inlägg under juli 2021

Av Maria - 22 juli 2021 13:30

Ugn: 175 grader, ca ½ timme


Ingredienser:
2 hg mörk blockchoklad

150 g smör eller margarin

2 dl socker

4 ägg

2 dl vetemjöl


Glasyr:

150 g mörk blockchoklad


Gör så här:

Blockchokladen får smälta i en skål ställd i kokande vatten.

Smör och socker rörs poröst.

Tillsätt gulorna en i sänder och vispa sedan ner den smälta chokladen.

Blanda ner mjölet.

Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten, som gräddas i mycket väl smord och bröad form - helst med löstagbar botten - i 175 grader i ca ½ timme.


Låt svalna något i formen, innan den lossas.

Glasera med smält blockchoklad, ev utrörd med en klick smör, som gör glasyren extra fin och glansig.

Av Maria - 22 juli 2021 08:30

Antal: 4-6 drinkar


Ingredienser:
300 g rabarber, skuren i bitar

1 dl socker

4 msk vatten

Prosecco eller mousserande vin

Ätbara blommor


Ingredienser:

Värm rabarbern tillsammans med socker och vatten i en kastrull, tills rabarbern är mjuk och börjar falla isär.

Mixa med en stavmixer och låt svalna.

Lägg en matsked av rabarberpurén i varje glas, häll på mousserande vin och garnera varje drink med en ätbar blomma.

Av Maria - 21 juli 2021 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g kycklingfärs
1 msk neutral olja
vitlöksklyftor, finhackade
röd chili, finhackad, eller 0,5 msk sambal oelek
1½ dl kokosmjölk
2 msk fisksås
2 msk riven färsk ingefära
1 tsk strösocker
lime, pressad saft
Salt

 

Till servering:

200 g nudlar, t ex äggnudlar
salladslökar, strimlade
1 kruka färsk koriander

 

Gör så här:

Hetta upp olja i en stekpanna och stek färsen med vitlök och chili tills den är genomstekt.

Rör om under tiden så att färsen inte klumpar sig.

Häll i kokosmjölk, fisksås, ingefära och socker.

Låt sjuda ca 5 min.

Pressa i limesaft.

Smaka av med salt. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen.

Vänd ner salladslöken i kycklingfärssåsen.

Servera med nudlarna och toppa med koriander precis vid servering.

Av Maria - 21 juli 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 msk olja

Salt

1 msk chipotle tabasco

8 quornfiléer

4-6 schalottenlökar

4 paprikor, olika färger


Gör så här:
Blanda olja, salt och tabasco.

Låt quornfiléerna ligga i marinaden ett par timmar.

Skär varje filé i fyra bitar.

Halvera lökarna.

Skär paprikorna i tjocka strimlor.

Trä upp quornbitar, lök och paprika på spett.

Lägg på grillen.

Snurra spetten ofta så att inte paprikan bränns fast vid gallret.

Av Maria - 21 juli 2021 14:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

600 g kycklingfilé

2 röda paprikor

½ ask cocktailtomater

½ purjolök

3 dl matlagningsgrädde

½ dl ajvar

Salt

Peppar

Bladpersilja


Tillbehör:

Ris eller kokt potatis


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

Lägg i kycklingfiléerna i en ugnsfast form.

Skär paprika, tomater och purjolök i bitar och lägg runt om.

Rör ihop grädde med ajvar.

Smaka av med salt och peppar.

Häll grädden i formen och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.

Ta ut och toppa med bladpersilja och servera med ris eller kokt potatis.


Tips:

Tycker du om lite starkare smaker så använd en ajvar som är starkare.

Av Maria - 21 juli 2021 13:30

Antal: 12 bitar


Ingredienser:
130 g digestivekex

100 g smör, smält
½ tsk mortlade kardemummakärnor
1 krm salt
gelatinblad
225 g färska eller frysta jordgubbar
lime, finrivet skal och saft
300 g cream cheese
3 dl yoghurt 10% eller crème fraiche
3 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

 

Topping:

gelatinblad
1½ dl jordgubbssylt
½ lime, finrivet skal
Myntablad att garnera med

 

Gör så här:

Mixa eller mortla kexen till ett fint smul.

Blanda med smör, kardemumma och salt.

Tryck ut blandningen i botten på en form med löstagbara kanter, ca 26 cm i diameter.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

Mixa halvtinade jordgubbar, limeskal (endast det gröna) och limesaft.

Vispa för hand ihop jordgubbarna med cream cheese, yoghurt, florsocker, vaniljsocker och salt till en jämn smet.

Lyft upp gelatinbladen så att en del vatten följer med och lägg i en kastrull.

Smält försiktigt och ringla ner under omrörning i smeten.

Häll smeten i formen och plasta in.

Ställ in i kylen att stelna minst 3 tim.


Topping:

Lägg gelatinbladet i kallt vatten tills det är mjukt.

Smält försiktigt tillsammans med sylten i en kastrull.

Rör ner limeskalen (endast det gröna) och häll ut över cheesecaken.

Låt stelna i kyl ca 30 min.

Garnera ev med mynta.

Av Maria - 21 juli 2021 08:30

Antal: 6-8 personer

Ugn: 200 grader, ca 50 minuter


Ingredienser:

2 majskycklingar

4 citroner

1 kruka rosmarin

1 kruka timjan

1 kruka basilika

1 knippe bladpersilja

2 vitlökar

Flingsalt

Grovmalen svartpeppar

3 msk olivolja


Till servering:
Ugnsrostad potatis


Gör så här:

Lägg de två kycklingarna på ett ugnsfast fat.

Dela citronerna och pressa två av dem över kycklingen.

Lägg resten runtom.

Finhacka örterna och dela vitlökarna på mitten.

Gnid in kycklingarna i vitlök och färska örter.

Strö över flingsalt och grovmalen svartpeppar och ringla över olivolja.

Grilla kycklingen mitt i ugnen på 200 grader i ca 50 minuter eller tills kycklingen nått en innetemperatur på 70-75 grader.

Köttsaften ska vara klar.

Servera gärna kycklingen till ugnsrostad potatis med vitlök och örter.

Av Maria - 20 juli 2021 18:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 200-225 grader, ca 45 minuter + ca 30 minuter


Ingredienser:

700 g fänkål
3 msk olivolja, smält fett eller olivolja
citron
1 tsk salt
svartpeppar
några kvistar färsk timjan

 

Gör så här:

Sätt på ugnen.

Putsa fänkålen och skär varje fänkål i 4-6 klyftor.

Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över lite fett eller olja.

Borsta citronen.

Dela den och pressa ur saften med handen över fänkålen.

Lägg citronen i formen.

Salta, mal över peppar och strö till sist över sockret (det hjälper till att både sätta färg och ge en fin smakbrytning).

Lägg på några timjanskvistar.

Täck lätt med en bit folie.

Grädda i mitten av ugnen tills fänkålen är nätt och jämnt mjuk, ca 45 min.

Ta av folien och sätt in fatet lite högre upp i ugnen och låt det stå tills fänkålen är mjuk och ytan fått lite färg, ca 30 min.

Servera som lätt lunch med bröd till, som förrätt eller som tillbehör.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards