Alla inlägg under juli 2021

Av Maria - 19 juli 2021 06:30

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 18 juli 2021 18:15

Ingredienser:

4-5 dl rester av kokt benfri fisk

½-1 liter rensad svamp

2 msk smör

2 hg makaroner

¾ liter vatten

½ tsk salt

Peppar


Äggstanning:

2-3 ägg

drygt ½ liter mjölk

½ tsk socker

½ tsk salt


Gör så här:

Den finskurna svampen fräses i smöret, litet salt och peppar tillsättas.
Makaronerna brytas i små stycken och läggas i kokande saltat vatten där de kokas mjuka, varpå de få rinna av.
I en smord och bröad form läggas varvvis makaroner, fiskrester och svamp.
Överst och underst makaroner.
Ägg och mjölk vispas, kryddor tillsättas och blandningen slås i formen.
Den bör stå jämt med makaronerna.
Formen införes i varm ugn och är färdig, när ytan har vacker ljusbrun färg och äggstanningen stelnat.

Av Maria - 18 juli 2021 16:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 bitar sockerkaka

16 jordgubbar

4 passionsfrukter

½ dl apelsinjuice

3 msk florsocker

Ev. lite glass


Gör så här:
Skär sockerkakan i bitar.

Halvera ev jordgubbarna om de är stora.

Trä upp på grillpinnar.

Lägg spetten långt ut på grillen.

Vrid på dem när de fått fin färg på ena sidan.


Gröp ur passionsfrukten.

Blanda med juicen och florsocker i en kastrull.

Koka upp.

Svalna.


Servera spetten med den ljumma eller kalla såsen och ev. lite glass eller kvarg.

Av Maria - 18 juli 2021 14:30

Ingredienser:

140 g Chevré
100 g cream cheese
30 g pinjenötter
flytande honung
färsk rosmarin

 

Gör så här:

Mosa ihop osten med en gaffel.

Hetta upp en torr stekpanna och rosta pinjenötterna till fin färg.

Ringla över honung och toppa med pinjenötter och rosmarin.

 

Tips!

Chevré, pinjenötter, honung och rosmarin, en perfekt kombo på en bit knäckebröd!

Av Maria - 18 juli 2021 11:45

Antal: 48 kakor

Ugn: 225 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:

250 g smör

1½ dl socker

2 ägg

7 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker


Fyllning:

1 dl fast sylt eller gelé


Glasering:

1½ dl florsocker

1 msk vatten


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Rör smör och socker smidigt.

Vispa i äggen ett i taget.

Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner i smeten.

Arbeta ihop till en deg och dela i fyra bitar.

Rulla ut längderna lika långa som plåten.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och tryck en fördjupning längs mitten.

Lägg i sylt och grädda i ugnen i ca 12 minuter.

Låt svalna.

Rör ihop florsocker och vatten och ringla över längderna.

Låt stelna och skär sedan i bitar.

Av Maria - 18 juli 2021 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 schalottenlökar

Smör till stekning

3 dl rödvin

1 lagerblad

1 kvist timjan

3 dl kalvfond

1 msk rödvinsvinäger

1 msk smör

Salt

Malen svartpeppar

2 skivor bacon

5 cm purjolök

Smör till stekning.


Gör så här:

Hacka schalottenlöken fint.

Fräs löken i lite smör i en kastrull.

Häll i rödvinet och lägg i lagerblad och timjan.

Koka vätskan till hälften och tillsätt sedan kalvfonden.

Om du använder koncentrerad fond på flaska, späd den enligt anvisningarna så att du får 3 dl buljongvätska.

Låt såsen koka ihop ytterligare.

Tillsätt vinäger.

Montera såsen genom att vispa i smör.

Smaka av med salt och peppar och sila såsen i en chinoise.

Strimla bacon och purjolök.

Fräs allt i smör och blanda ner i såsen.


Rödvinssås med bacon och purjolök kallas också för skomakarsås.

Servera till biffstek.

Av Maria - 17 juli 2021 18:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

vitlöksklyfta, hackad
aubergine, skalad och tärnad
2 msk olivolja
800 g krossade tomater
6 dl vatten
grönsaksbuljongtärningar
1 msk balsamvinäger
1 msk honung

 

Quesadilla:

2 dl kokt quinoa, gärna vit
150 g riven ost
2 dl majs
tortillabröd

 

Gör så här:

Fräs vitlök och aubergine i olja.

Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärningar, balsamvinäger och honung.

Låt koka ca 15 min och mixa slät med en mixerstav.

Fördela quinoa, ost och majs mellan två bröd.

Hetta upp en torr stekpanna och stek quesadillan till fin yta på båda sidor på medelvärme.

Skär quesadillan i trekanter och servera till soppan.

Av Maria - 17 juli 2021 16:15

Ingredienser:

1 msk soja

1 msk honung

1 msk farinsocker

1 msk vatten

1 msk BBQ-sås med rökig chipotle

3/4 dl olivolja

Ev. malen svartpeppar


Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser och rör tills farinsockret löst sig.


Pensla på grilloljan före, under och efter grillningen.

Om du penslar före grillningen var försiktig så att köttet inte bränns eftersom det finns farinsocker i oljan.

Passar bra till nötkött och fläskkött.

Var alltid uppmärksam när du använder grillolja eftersom den kan fatta eld om den droppar ned i glöden.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Juli 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards