Alla inlägg under augusti 2021
Ugn: 225 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
Smördegssnittar:
1 paket frysta smördsegsplattor
1 burk sardeller i olja
½ burk syltlök
1 kruka rosmarin
Svartpeppar
2 dl peccorino, finriven
Kex med färskost:
6 dl turkisk yoghurt
1 rödlök
1 citron
1 kruka dill
Löjrom till servering
Kex
Gör så här:
Smördegssnittar:
Tina smördegsplattorna.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg plattorna glest på ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
Skär plattorna i ca 2 x 2 cm stora rutor och gör en liten fördjupning mitt på varje ruta med hjälp av tummen.
Pensla rutorna med lite olivolja.
Hacka sardellerna grovt och fördela över rutornas fördjupningar.
Lägg på en syltlök per ruta och därefter ett eller två rosmarinsblad.
Toppa med riven peccorino och svartpeppar.
Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills snittarna börjar få fin färg.
Servera med ännu mer peccorino på toppen.
Färskost på kex:
Värm yoghurten till 38 grader på spisen så att den spricker.
Slå sedan upp i kaffefilter och låt rinna av under natten i kylskåp.
Hacka löken fint och riv citronskalet, blanda ner i färskosten som runnit av under natten.
Blanda runt och smaka av med salt och peppar.
Lägg färskosten på kex och toppa med lite löjrom och en dillkvist.
Antal: 20 stycken
Jäsning: 30 min + 30 min
Ugn: 225 grader, ca 15 min
Ingredienser:
5 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 g jäst
1 dl havrekli
3 msk Brödsirap
1 tsk salt
cirka 1 liter Manitoba Cream vetemjöl
potatismjöl
Gör så här:
Blanda vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp.
Ställ åt sidan för att svalna av till 37 °C.
Smula jästen i en skål och häll på den avsvalnade deg vätskan.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt havrekli, brödsirap och salt.
Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter.
Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Forma degen till en rulle som delas i 20 lika stora bitar.
Doppa ena sidan av bulle bitarna i potatismjöl och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Mjölsidan skall vara upp.
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 °C i cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler UTAN bakduk.
Antal: ca 50 st
Ugn: 200°C
Ingredienser:
100 g smör
1½ dl strösocker
4 dl havregryn
2 ägg
Gör så här:
Smält smöret och rör ner resten av ingredienserna.
Klicka ut små högar av smeten med jämna mellanrum på bakplåtsklädda plåtar.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 200°C i 8-10 minuter eller tills de börjar bli gyllenbruna.
Låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 dl ris
½ st purjolök
Smör till stekning
1 st vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
125 g champinjoner
1½ dl röda linser
½ tsk sambal oelek
400 ml kokosmjölk
1 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 st röd paprika
1 st zucchini
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka ris enligt anvisningar på förpackningen.
Skär purjolök i bitar och fräs i smör i en gryta.
Pressa i vitlök.
Rör i tomatpuré och låt fräsa lite.
Skär champinjoner i bitar och lägg i tillsammans med linser.
Tillsätt sambal oelek, kokosmjölk, vatten och fond.
Låt puttra ca 10 min tills linserna är mjuka.
Skär paprika i bitar och skiva zucchini, lägg ner i grytan och låt bli varma.
Smaka av med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 pkt glasnudlar
4 stycken pak choi
2-3 msk olja
2-3 vitlöksklyftor, finhackade
Salt
Malen svart- eller vitpeppar
1 dl hackade jordnötter
1 knippe koriander
Gör så här:
Koka glasnudlarna enligt instruktionen på förpackningen.
Skär pak choi på längden i fyra bitar vardera.
Stek pak choi i olja, tillsätt vitlök, salta och peppra.
Lägg upp nudlar och pak choi på ett fat, strö över jordnötter.
Garnera med blad av koriander.
Servera med grön currysås.
Droppa gärna lite sesamolja över pak choien när du steker den.
Ingredienser:
60 g smör
5 msk vetemjöl
7 dl fiskbuljong
1 dl vispgrädde
Färskriven pepparrot
Salt, efter smak
Peppar, efter smak
Gör så här:
Smält och bryn smöret.
Rör i mjölet.
I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g färskost
1½ dl kondenserad mjölk
1 lime (juice och skal)
4 digestivekex
Färska bär att garnera med
Gör så här:
Blanda färskost, kondenserad mjölk, limejuice och limeskal.
Krossa kexen grovt och fördela i små portionsglas.
Toppa med färskostkrämen och färska bär.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g benfri lammstek
Salt
Svartpeppar
200 g lammkorv
150 g bogfläsk
5 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
Smör
1 dl blandade torkade plommon och aprikoser
½ msk torkad rosmarin
1 msk koncentrerad kalvfond
1 dl rödvin
3 dl vatten
Gör så här:
Skär köttet i grytbitar.
Strö på salt och peppar.
Skär korven i mindre bitar och strimla fläsket.
Skala och hacka lök och vitlök fint.
Hetta upp en stor gryta med smör och bryn kött, korv, lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt torkad frukt, rosmarin, kalvfond, rödvin och vatten.
Låt koka på svag värme i 1-1½ timme.
Servera med råris eller bulgur.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|