Alla inlägg under augusti 2021
Måndag:
Fiskburgare:
Mixa laxfilé till färs, smaksätt med salt, rivet citronskal och chili.
Forma burgare och stek gyllene.
Lägg mellan hamburgerbröd med sallad, tomat, majonnäs och rostad lök.
Mandariner i sockerlag med en klick mezeyoghurt.
Tisdag:
Ajvarsoppa med bönor och kyckling, en klick gräddfil i soppan och mörkt rågbröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Tortillini med krämig ostsås och klippt gräslök.
Milkshake på vaniljglass, mjölk och frysta hallon.
Torsdag:
Sojamarinerade fläskkotletter, kokt matvete blandat med strimlad purjo och blandade gröna blad. Yoghurtsås med ingefära och curry.
Fruksallad marinerad i mangobalsamico och lite florsocker.
Vaniljkesella till.
Fredag:
Fyll crépespannkakor med svampstuvning, rulla ihop och lägg i ugnsform.
Strö över ost. 10 minuter i 225 grader.
Whoopies - två kakor med fyllning emellan, tex choklad- eller smörkräm.
Lördag:
Kikärtspanzanella, en klick färskost till.
Päronkaka:
Riv 300 g mandelmassa och blanda med 3 ägg.
Tryck ut i en smord pajform och fördela tunna päronklyftor över.
Strö råsocker och kanel över, grädda 20 minuter i 225 grader.
Servera ljummen med grädde.
Söndag:
Porterstek på älg eller nöt, klyftpotatis, gelé, sås och haricots verts.
Varma björnbär med vaniljglass och hackad mörk choklad.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad:
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Chokladkräm.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Ingredienser:
2 liter björnbär
½ kg strösocker
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Rensa och skölj bären som ska vara väl mogna.
Varva i en rostfri kastrull tillsammans med sockret.
Värm upp blandningen och låt koka långsamt i 10 minuter.
Rör om försiktigt då och då.
Ta kastrullen från värmen och skumma väl.
Blanda natriumbensoatet i lite av den varma sylten och rör ner resten av sylten.
Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut och förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 g purjolök
Smör eller kokosfett att steka i
5 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl majonnäs
400 g skinka
150 g fetaost
70 g salladsblad
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Strimla purjolöken och fräs den i smör eller kokosfett.
Lägg det frästa i en bunke.
Tillsätt ägg, crème fraiche och majonnäs.
Skär skinkan i små tärningar och rör ner den i äggsmeten.
Häll fyllningen i en ugnsfast form och smula över fetaosten.
Låt stå i ugnen i 25-30 minuter.
Servera med salladsbladen.
Ingredienser:
1 kg svarta vinbär
3 dl vatten
300-800 g (4-9 dl) socker
(1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt)
Gör så här:
Repa, snoppa och skölj bären.
Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.
Koka bären ca 5 minuter.
Tillsätt sockret.
Koka sylten ca 15 minuter eller tills bären är fyllda med lag.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
(Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt).
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Detta är friterade ostpiroger
Till ca 20 piroger:
5 ark filodeg (ca 25x30 cm)
1 ägg till pensling
Fyllning:
50 g smör
2 msk vetemjöl
1 dl mjölk
3 ägg
300 g fetaost
1 dl grovhackad mynta
ev salt
Fritering:
1 liter rasp- eller solrosolja
Gör så här:
Fyllning:
Smält smöret i en liten kastrull.
Rör i mjölet.
Låt blandningen fräsa 1-2 minuter under omrörning.
Späd med mjölken, lite i taget, under vispning.
Låt koka 3-4 minuter under vispning.
Låt blandningen svalna.
Vispa i äggen, ett i taget. Grovriv fetaosten.
Blanda den med äggblandningen.
Tillsätt myntan och smaka eventuellt av med salt.
Lägg filodegen mellan ordentligt fuktiga handdukar.
Skär ett ark i taget i fyra delar.
Lägg en dryg matsked ostmassa mitt på nedre delen av degen.
Vik upp nederkanten över ostmassan, vik in kanterna och rulla ihop.
Pensla med lättvispat ägg så att degen klistras ihop.
Lägg rullarna på mjölat underlag efter hand.
Hetta upp oljan till 180ºC.
Fritera fyra rullar i taget 2-3 minuter.
Ta upp dem med hålslev.
Låt rullarna rinna av på hushållspapper.
Värm i ugnen, 100ºC, ca 5 minuter före servering.
Antal: 5-6 personer
Ingredienser:
Köttfärsbiffar:
1 kg nötfärs
3 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk köttfond (tex oxfond)
1 tsk lökpulver
2 msk basilika
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
Tomatsås:
400 g krossade tomater
2 dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk oregano
1 msk basilika
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 grön paprika
1 röd chili
Salt och svartpeppar
Serveringsförslag:
Squashspagetti och mozzarella
Gör så här:
Köttfärsbiffar:
Blanda alla ingredienser och forma till biffar, ca 1 dl smet per biff.
Stek biffarna i het panna så att de får stekyta på båda sidor.
Lägg i en ugnsform och tillaga klart biffarna i ca 10 minuter i 225 grader (biffarna ska ha en innertemperatur på 68-70 grader för nötfärs).
Tomatsås:
Finhacka den gula löken, paprikan och chilin.
Pressa vitlöksklyftan.
Fräs grönsakerna tills de mjuknat och rör sedan ner tomatpuré, oregano och basilika.
Häll på rödvinet och låt det puttra in i några minuter.
Häll över de krossade tomaterna och koka i ca 20 minuter (tex koka de första 10 minuterna utan locka för att koka bort lite vätska).
Servera gärna biffarna och tomatsåsen tillsammans med squashspagetti och skivad mozzarella.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|