Alla inlägg under augusti 2021
Ingredienser:
2 vitlöksklyftor
3 cm färsk ingefära
2 limefrukter
3 msk olivolja
En nypa salt
Gör så här:
Pressa vitlöksklyftorna i en skål.
Blanda i riven ingefära och saften från två limefrukter och olivoljan.
Salta försiktigt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 kg melonkött i bitar, välj olika sorters melon
2 avokador i bitar
500 g jordgubbar i bitar
400 g ost i tärningar
1 liter isbergssallad i strimlor
Dressing:
saft och skal från 1 lime, gärna obesprutad
2 msk Farinsocker
1/2 dl rapsolja
1 dl mixade jordgubbar
Gör så här:
Blanda sallad, ost, melon, avokado och jordgubbar i en skål.
Sila de mixade jordgubbarna så att "kärnorna" inte kommer med.
Tillsätt lime, farinsocker och olja till dressingen och blanda väl.
Häll dressingen över melonsalladen vid serveringen.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader i 15 minuter
Ingredienser:
4 träspett, delade på mitten och blötlagda
400 g lammfärs
1 äggula
2 msk finhackad färsk timjan
1 pressad vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Smör
Salladsblad
Rädisor
Ajvardip:
1 dl ajvar
1 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
Salt
Peppar
Vitlök om man vill
Gör så här:
Blanda färsen med kryddor och ägg.
Forma 8 avlånga biffar och kläm fast dem på var sitt spett.
Bryn dem i smör i panna på spisen och stek sedan färdigt i ugn, 200 grader i 15 minuter.
Blanda under tiden dippen.
Servera gärna dipp och spett på en bädd av strimlad sallad, skivade rädisor och färsk timjan.
Antal: 4 portioner
Ugn: 275 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
2 humrar, kokta stora
Gratängsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl grädde och fiskbuljong
1 äggula
1 msk torr vermouth eller torr sherry
Salt
Cayennepeppar
Till gratineringen:
2 msk riven ost, t.ex parmesan eller emmentaler
Gör så här:
Sätt ugnen på 275 grader.
Klyv hummern.
Ta bort magsäcken och tarmen och ta ut allt kött.
Knäck klorna och ta ut köttet.
Skär köttet i bitar.
Fräs matfett och mjöl.
Späd med vätskan och låt såsen koka i 3-5 minuter.
Tillsätt äggulan.
Smaksätt såsen med vin, salt och peppar och blanda sedan ner hummerköttet.
Putsa skalen och lägg dem på ett ugnssäkert fat.
Fördela stuvningen i skalen.
Strö över osten och gratinera rätten i ugnen i ca 8 min eller tills den har fått färg.
Servera med smör och rostat bröd.
Antal: 10 stycken
Ingredienser:
300 g (6 dl) mandelmjöl
1 msk kokosnötsmjöl
3 msk kanel
2 tsk bakpulver
2 tsk äkta vaniljpulver
2 krm salt
2 ägg
20 g (1 msk) honung (originalreceptet använde 0,5 dl)
1 dl kokosmjölk (originalreceptet använde 0,5 dl)
50 g (drygt 0,5 dl) smält kokosfett
2,5 dl blåbär, tex frysta som tinas (originalreceptet använde 2 dl)
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Vispa ägg och honung i en annan bunke och tillsätt sedan kokosmjöl och kokosfett.
Vispa ner de torra ingredienserna.
Vänd till sist ner blåbären i smeten.
Fördela smeten i muffinsformar och grädda 20-25 minuter i 180 grader.
Låt svalna.
Ingredienser:
1 kg sura äpplen
½ liter vatten
2 kanelstänger
2 stjärnanis
1 msk vaniljsocker
1 dl gelésocker per dl avrunnen saft
5 cl Calvdos
Gör så här:
Skär äpplena i bitar och lägg i en gryta.
Tillsätt vatten, kanel, stjärnanis.
Koka på svag värme i 20 minuter.
Häll upp i silduk och låt självrinna i 15 minuter.
Rengör grytan under tiden.
Mät saften och häll tillbaka i den nu rengjorda grytan.
Tillsätt vaniljsocker och gelésocker.
Koka upp och koka i ½ minut.
Tillsätt calvdosen.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda glas eller burkar.
Förvara i kylskåp.
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
3 dl majsmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl krossat bovete
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön
1 tsk Mörkt Muscovadorörsocker
1 ägg
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten
Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt ägget, oljan och vattnet.
Arbeta samman till en deg.
Dela degen i fyra bitar.
Lägg varje bit mellan två bakplåtspapper och kavla ut till tunna kakor.
Nagga med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen i 200 °C i cirka 20 minuter.
Låt svalna på galler.
Förvaras torrt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé
200 g fetaost
1 dl majonnäs
Salt
Peppar
300 g vitkål
1 fänkål
20 g smör
1/2 dl hackad färsk persilja
1/2 dl hackad färsk basilika
150 g cocktailtomater
1 citron i klyftor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxbitarna i en ugnsfast form.
Mosa fetaosten och blanda med majonnäs, salt och peppar.
Bred blandningen över laxbitarna.
Låt stå i ugnen 15-20 minuter.
Strimla vitkålen och fänkålen.
Fräs i smör tills grönsakerna har blivit lite mjuka.
Salta och peppra och strö över hackade örter.
Servera den gratinerade laxen med grönsakerna, cocktailtomaterna och lite extra citron.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|