Alla inlägg under augusti 2021

Av Maria - 6 augusti 2021 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g  pinfärsk fiskfilé i hel bit, t ex lax, hälleflundra eller torsk
1 ask  ärtskott eller dill
1  bunt blomkrasse eller annan ört, gärna extra örtblommor till garnering
1  liten burk inlagd japansk ingefära (gari)


Sesamvinägrett:
1 msk  rostade sesamfrön
1 msk  japansk tamarisoja
1 msk  vitvinsvinäger eller citronjuice
0,5 msk  flytande honung
1 msk  neutral rapsolja

 

Gör så här: 

Skär fisken i tunna skivor rakt ner och igenom, som du skivar bröd fast tunnare.

(Inga laxskivor à la 70-talet, tack :-)) 
Lägg ut skivorna på en planka, en stor skärbräda eller ett fat.

Fördela örter på fisken och klipp över krassen. 


Blanda vinägretten, gärna i en burk med tätt lock och skaka runt dressingen.


Lägg ut cirka 2 msk av den inlagda ingefäran på fisken.

Ringla över sesamvinägretten och toppa med krasse och gärna några fina blommor.

Servera som en fräsch plock-/lunchrätt. 

Av Maria - 6 augusti 2021 06:00

Antal: 4-8 portioner (beroende på hur stor kålen är och hur stora portioner man vill ha)


Ingredienser:
2 huvud spetskål
5 dl crème fraiche
1 dl persilja (tex fryst)
Salt och svartpeppar
1-2 dl riven Västerbottenost

Gör så här:
Dela spetskålen i fyra delar på längden.

Koka i saltat vatten i ca 6 minuter och låt rinna av i ett durkslag.

Lägg kålen i en ugnsform.

Koka upp crème fraiche och smaka av med persilja, salt och peppar.

Häll såsen över kålen.

Toppa med riven ost.

Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader tills osten fått fin färg.

Av Maria - 5 augusti 2021 21:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft 

1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning


Kall dillsås:

3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar


Gör så här:
Kall dillsås:

Börja med såsen.

Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.


Panerad fisk:

Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.

Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.

Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.

Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.

Av Maria - 5 augusti 2021 11:15

Antal: 2 bröd

Jäsning: 30 minuter

Ugn: 200 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt 

1 tsk anis, mortlad
1 tsk fänkål, stött
2 dl filmjölk (A-fil)
200 g morot, grovrivna
900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]


Gör så här:

Finfördela jästen i en bunke.

Värm vattnet till 37 grader.

Lös jästen i lite av vattnet.

Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.

Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen.

Fördela degen i två smorda 2-litersformar.

Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.


Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme.

Ta ut brödet ur formarna.

Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.

Av Maria - 5 augusti 2021 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg

1 1/2 dl vispgrädde eller kokosmjölk

1/2 dl vatten

3/4 dl mandelmjöl

1 msk fiberhusk

1/2 dl kokosfett

Smör till våffeljärnet


Gör så här:
Vispa ihop ägg, vispgrädde/kokosmjölk, vatten, mandelmjöl och fiberhusk.

Gärna med en elvisp då fiberhusken lätt klumpar sig.

Låt smeten svälla ett par minuter.

Smält kokosfettet i en kastrull eller i mikron och rör ner i smeten.

Grädda i omgångar i ett våffeljärn.

Smörj gärna med extra smör.

Av Maria - 5 augusti 2021 06:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

75 g havssallat

½ röd spansk peppar

2 tsk sesamfrön

½ dl japansk soja

2 msk risvinäger

1½ msk strösocker

1 msk sesamolja


Gör så här:

Skölj sallaten väl i ett durkslag och låt den rinna av.

Strimla sallaten runt.

Dela, kärna ur och finhacka chilin.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna.

Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt dra 15 minuter.

Servera sallaten till fisk och skaldjur.

Av Maria - 5 augusti 2021 06:00

Antal: 5-6 pers

Ingredienser:

Baconlindade järpar:
1 kg nötfärs
3 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk köttfond (tex oxfond)
2 tsk chipotle paste
1 tsk lökpulver
2 msk dragon, torkad
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
16-18 skivor bacon

Whiskeysås:
1 gul lök
4 cl whiskey
4 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1,5 msk köttfond (tex oxfond)
1,5 msk dragon, torkad
Salt och svartpeppar

Gör så här:
Baconlindade järpar:

Sätt ugnen på 250 grader.

Blanda alla ingredienser utom baconet.

Forma smeten till 16-18 avlånga järpar och linda en baconskiva rund varje.

Lägg järparna i en ugnsform och ställ in i ugnen, sänk genast värmen till 225 grader och tillaga 20-25 minuter tills baconet fått fin färg.

Ta ut ur ugnen och torka formen eller flytta järparna till en annan torr form.

Whiskeysås:

Finhacka löken och stek mjuk.

Häll över whiskey och låt puttra in i löken.

Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp.

Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över järparna och ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter i 225 grader.

Av Maria - 4 augusti 2021 20:45

Antal: 20 stycken


Ingredienser:

2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat 

5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap


Gör så här:

Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.

Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.

Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.

De ska inte bli för mörka.

Låt svalna på brödgaller.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards