Alla inlägg under augusti 2021
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
300 g pinfärsk fiskfilé i hel bit, t ex lax, hälleflundra eller torsk
1 ask ärtskott eller dill
1 bunt blomkrasse eller annan ört, gärna extra örtblommor till garnering
1 liten burk inlagd japansk ingefära (gari)
Sesamvinägrett:
1 msk rostade sesamfrön
1 msk japansk tamarisoja
1 msk vitvinsvinäger eller citronjuice
0,5 msk flytande honung
1 msk neutral rapsolja
Gör så här:
Skär fisken i tunna skivor rakt ner och igenom, som du skivar bröd fast tunnare.
(Inga laxskivor à la 70-talet, tack :-))
Lägg ut skivorna på en planka, en stor skärbräda eller ett fat.
Fördela örter på fisken och klipp över krassen.
Blanda vinägretten, gärna i en burk med tätt lock och skaka runt dressingen.
Lägg ut cirka 2 msk av den inlagda ingefäran på fisken.
Ringla över sesamvinägretten och toppa med krasse och gärna några fina blommor.
Servera som en fräsch plock-/lunchrätt.
Antal: 4-8 portioner (beroende på hur stor kålen är och hur stora portioner man vill ha)
Ingredienser:
2 huvud spetskål
5 dl crème fraiche
1 dl persilja (tex fryst)
Salt och svartpeppar
1-2 dl riven Västerbottenost
Gör så här:
Dela spetskålen i fyra delar på längden.
Koka i saltat vatten i ca 6 minuter och låt rinna av i ett durkslag.
Lägg kålen i en ugnsform.
Koka upp crème fraiche och smaka av med persilja, salt och peppar.
Häll såsen över kålen.
Toppa med riven ost.
Gratinera i ca 20 minuter i 225 grader tills osten fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 torskfiléer (alt rödspätta)
1 ägg
ca 0,75 dl vetemjöl
ca 2 dl pankoströbröd
1 msk citronsaft
1 tsk örtsalt
1 tsk svartpeppar
matolja, till stekning
Kall dillsås:
3 dl gräddfil
1 dl filmjölk
0,5 dl majonnäs
1 dl bostongurka
1 kruka färsk dill, finskuren
1 msk citronsaft
1 tsk salt
1 tsk strösocker
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Kall dillsås:
Börja med såsen.
Blanda ihop allting och ställ i kylen fram till servering.
Panerad fisk:
Tina fisken om du använder fryst fisk.
Torka av filéerna med hushållspapper.
Salta och peppra dem runtom.
Vispa upp ägget med en gaffel tillsammans med citronsaft i en djup tallrik.
Lägg pankoströbröd och vetemjöl i separata tallrikar.
Vänd först en filé i mjöl, sedan i ägg och slutligen i pankoströbröd.
Upprepa med de resterande fiskfiléerna.
Hetta upp olja i en stekpanna och stek fisken i ca 5-7 minuter på varje sida.
Servera den nystekta fisken med dillsåsen.
Antal: 2 bröd
Jäsning: 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 1 timme
Ingredienser:
50 g jäst
6 dl vatten
50 g smör, rumsvarmt
1 dl mörk sirap
2 tsk salt
1 tsk anis, mortlad
1 tsk fänkål, stött
2 dl filmjölk (A-fil)
200 g morot, grovrivna
900-1000 g glutenfri mjölmix [1 förp]
Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke.
Värm vattnet till 37 grader.
Lös jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, det rumsvarma smöret, sirap, salt, kryddor, fil och den grovt rivna moroten. Tillsätt mjölmixen och arbeta degen 7–8 minuter i hushållsmaskin eller 10–12 minuter för hand.
Sätt ugnen på 200 grader.
Sätt in ugnsgallret längst ner i ugnen.
Fördela degen i två smorda 2-litersformar.
Ställ formarna ovanpå spisen, täck med bakduk och låt dem jäsa i 30 minuter.
Grädda limporna på nedersta falsen i ca 1 timme.
Ta ut brödet ur formarna.
Låt brödet vila inlindat i en handduk på bakgallret minst ett par timmar eller till nästa dag.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 ägg
1 1/2 dl vispgrädde eller kokosmjölk
1/2 dl vatten
3/4 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1/2 dl kokosfett
Smör till våffeljärnet
Gör så här:
Vispa ihop ägg, vispgrädde/kokosmjölk, vatten, mandelmjöl och fiberhusk.
Gärna med en elvisp då fiberhusken lätt klumpar sig.
Låt smeten svälla ett par minuter.
Smält kokosfettet i en kastrull eller i mikron och rör ner i smeten.
Grädda i omgångar i ett våffeljärn.
Smörj gärna med extra smör.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 g havssallat
½ röd spansk peppar
2 tsk sesamfrön
½ dl japansk soja
2 msk risvinäger
1½ msk strösocker
1 msk sesamolja
Gör så här:
Skölj sallaten väl i ett durkslag och låt den rinna av.
Strimla sallaten runt.
Dela, kärna ur och finhacka chilin.
Rosta sesamfröna i en torr stekpanna på medelvärme och låt svalna.
Blanda samtliga ingredienser i en bunke och låt dra 15 minuter.
Servera sallaten till fisk och skaldjur.
Antal: 5-6 pers
Ingredienser:
Baconlindade järpar:
1 kg nötfärs
3 ägg
1 msk dijonsenap
2 msk köttfond (tex oxfond)
2 tsk chipotle paste
1 tsk lökpulver
2 msk dragon, torkad
2 tsk salt
4 krm svartpeppar
16-18 skivor bacon
Whiskeysås:
1 gul lök
4 cl whiskey
4 dl vispgrädde
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1,5 msk köttfond (tex oxfond)
1,5 msk dragon, torkad
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Baconlindade järpar:
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda alla ingredienser utom baconet.
Forma smeten till 16-18 avlånga järpar och linda en baconskiva rund varje.
Lägg järparna i en ugnsform och ställ in i ugnen, sänk genast värmen till 225 grader och tillaga 20-25 minuter tills baconet fått fin färg.
Ta ut ur ugnen och torka formen eller flytta järparna till en annan torr form.
Whiskeysås:
Finhacka löken och stek mjuk.
Häll över whiskey och låt puttra in i löken.
Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Häll såsen över järparna och ställ in i ugnen ytterligare 10-15 minuter i 225 grader.
Antal: 20 stycken
Ingredienser:
2 tsk fänkålsfrö, hela
2 tsk anis
13 dl rågsikt
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
5 dl filmjölk
1,5 dl ljus sirap
Gör så här:
Stöt fänkålsfrön och anis i mortel.
Blanda samman fänkålsfrön, anis, rågsikt, salt och bikarbonat.
Blanda filmjölk och sirap, rör ner i mjölblandningen och knåda samman till en deg.
Dela degen i 20 bitar, kavla ut dem till runda kakor och nagga med en gaffel.
Stek kakorna på medelvärme i en torr stekpanna, någon minut på varje sida.
De ska inte bli för mörka.
Låt svalna på brödgaller.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|