Alla inlägg under mars 2022
Antal: 3-4 portioner
Ingredienser:
500 g grytbitar av lamm (med ben)
smör att steka i
salt, svartpeppar
400 ml rött vin (i matlagning går det finfint med en gammal öppnad flaska, så släng inga slattar, släng dem i en gryta istället)
1 vitlöksklyfta
1 lagerblad
1 dl vatten
200 g champinjoner, klyftade
2 dl matgrädde
50 ml rött vin
1 tsk färsk timjan
1/2 msk Heinz chilisås
1/2 msk kinesisk soja
colorit
salt, peppar
Gör så här:
Bryn köttet på morgonen eller kvällen före, i smör, salta och peppra.
Innan du går hemifrån så häll vin och vatten i Crockpoten, tillsätt vitlök, lagerblad och köttet.
Rör om.
Sätt slowcookern på låg värme, lägg på locket och låt det puttra tills du kommer hem 9-10 timmar senare.
Stek då svampen, salta och peppra.
Lyft upp köttet från grytan, ta bort lagerbladet och reducera såsen tills den tjocknat lite.
Rör ner grädde, soja, chilisås och timjan.
Låt koka upp och tjockna lite till.
Färga brunt med colorit och smaka av med salt och peppar.
Lägg tillbaka köttet och tillsätt den stekta svampen.
Ingedienser:
2 dl solrosfrön
vatten för blötläggning
1 dl kokosmjölk, ren asiatisk och tillsatsfri
1 dl vatten
2 tsk äppelcidervinäger
2 msk majsmjöl
2 msk majsstärkelse
1 tsk fiberhusk
0,5 tsk xanthangummi
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk kala namak (svavelsalt)
1 msk b-jäst (ger ostig smak)
2 krm gurkmeja (för färg)
1 msk ljus sirap
2 msk olja
1 nypa vitt salt
1 nypa peppar
olja för stekning
valfri fyllning
Gör så här:'
Blötlägg frön ett par timmar för bästa resultat, men det går att göra på fuskvis och använda torra.
Sila av fröna, men det är okej om lite vatten finns kvar.
Mixa samman frön, vatten och kokosmjölk till en smågrynig massa.
Sila igenom en småmaskig sil, inte durkslag (för stora hål) och inte kaffefilter (inga hål).
Pressa med en sked eller slev så att du verkligen arbetar ut maximalt av vätskan.
Den krämiga vätskan du får ut vispar du samman med övriga ingredienser till en tjock smet.
Hetta upp en oljad panna till medelhög temperatur.
Bred ut smeten i pannan, sänk temperaturen till låg, på det viset får du en frasig yta, men en långsam tillagning av omelettens inre.
Toppa smeten med fyllning. När du fått lite yta på omeletten underifrån kan du vända ena halvan över den andra så att du får en halvcirkelformad omelett med fyllningen inuti.
Platta till lite.
Stek några minuter på vardera sida på låg värme.
Låt vila någon minut innan servering.
Tips:
Kasta inte frömassan du silat bort.
Du kan återanvända den för fler omeletter, bara fyll på vätska och mixa igen.
Du kan förvara den i kyl eller frys.
Du kan också använda frömassan i brödbak eller i andra recept där frömassa är basen.
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl solrosfrön
vatten för blötläggning
1 dl kokosmjölk
2 msk mjölkfritt margarin eller neutral olja
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk b-jäst
1 dl chilisås, tacosalsa, krossade tomater eller ajvar relish
0,5 dl vegansk variant på vegansk färskost eller annat likvärdigt substitut
2 msk majsstärkelse
1 tsk fiberhusk
1 krm xanthangummi
1 krm bakpulver
salt
peppar
valfri smaksättning
Gör så här:
Blötlägg frön åtminstone 20 minuter.
Sila fröna.
Mixa samman solrosfrön med kokosmjölk, margarin, vinäger och b-jäst till en lätt grynig massa.
Sila massan i finmaskig sil, det är vätskan som silas ut som man använder.
Arbeta runt rejält i frömassan för att få ut så mycket vätska som möjligt.
Man får ut ungefär 1,5 dl såsbas.
Fyll ut med salsa/chilisås och vegansk färskost för att få 3 dl vätska.
Mixa samman.
Behöver du fylla ut mer kan du tillsätta lite vatten.
Målet är en trögflytande vätska.
Blanda vätskan med majsstärkelse, fiberhusk, xanthan och bakpulver.
Vispa ihop och smaka av, krydda efter eget tycke.
Blanda helst stanning med fyllning eller häll direkt över pajfyllning i förgräddade pajskal.
Toppa eventuellt med vegansk ost.
Grädda mitt i ugnen på 175–200 °C i cirka 30 minuter (tiden varierar beroende av storlek på och typ av fyllning i pajen), avsluta med grilleffekt de sista 5 minuterna för krisp.
Tips!
Blanda lite av det bortsilade frökrosset i stanningen för krisp i pajfyllningen.
Du kan också torka det i ugnen och blanda i müsli eller blanda med 1–2 msk mjöl för att göra en deg som du kan använda som pajbotten.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 butternutpumpa
1 gul lök (eller rödlök då)
4 vitlöksklyftor
1 citron, zest (och saft)
4-6 dl buljong
2 dl grädde
salt, peppar
Gör så här:
Lägg pumpan, löken och vitlöksklyftorna hela och oskalade på en plåt i ugnen, 200C.
Rosta vitlöken i 20 minuter, resten i ca 50 minuter.
Låt pumpan svalna lite och dela sedan på mitten, ta bort kärnorna och gröp ur det mjuka köttet.
Skala vitlöken, skär ett snitt i löken vit rotfästet och kläm ut innanmätet.
Riv zestet av citronen (bara det yttersta skalet).
Mixa pumpa, lök, vitlök och zest till en puré.
Koka upp buljongen och blanda i purén.
Häll i grädden och koka upp.
Smaka av med salt och peppar och lite citronsaft.
Lotta föreslår att servera den med parmesan eller knaperstekt bacon, men en klick crème fraiche funkar med.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
60 g rökt bacon
450 g grytbitar av nöt
1 morot, skivad
1 halv lök, skivad
salt peppar
10 g vetemjöl
230 ml rött vin (Beaujolais, Cotes de Rhone, St Emilion claret, Bourgogne eller Chianti)
130 ml köttbuljong
2 tsk tomatpuré
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 tsk timjan
1 litet lagerblad
150 g champinjoner
Gör så här:
Skär baconet i bitar, lägg i en kastrull med sjudande vatten och sjud i 10 minuter, låt rinna av och torka baconet med hushållspapper.
Sätt ugnen på 230 grader.
Stek baconet i lite olja på medelvärme i en stekpanna i 2-3 minuter, tills baconet har blivit lite brunt (och krispigt!!).
Ta upp baconet och ställ åt sidan.
Värm stekpannan ytterligare tills den är rykande het, (häll i lite mer olja om det behövs) och bryn köttet i omgångar tills det är brynt runt om, när det är färdigt så lägg det tillsammans med baconet.
Se till att torka köttet på hushållspappret innan stekning, annars blir det inte brynt.
Bryn sedan moroten och löken i samma stekpanna.
Lägg därefter bacon, kött, morot och lök i crockpot-grytan, strö över lite salt och svartpeppar och skaka grytan så att det fördelas jämnt.
Strö över mjölet och skaka grytan igen så att köttet får ett tunt lager av mjöl runt sig.
Ställ grytan, utan lock, i mitten av ugnen i 4 minuter så att mjölet runt köttet blir krispigt.
Ta ut grytan och skaka runt den och ställ tillbaka den i ugnen i ytterligare 4 minuter.
Ta sedan ut grytan och stäng av ugnen.
Häll i vinet och tillräckligt av buljongen för att nästan precis täcka köttet, lägg i tomatpuré, vitlök och örter. Ställ crockpoten på låg, lägg på locket och kom tillbaka ca 5 timmar senare.
När grytan är klar så håll den varm i crockpoten.
Stek under tiden svampen och fixa med potatis och andra tillbehör.
Hetta upp lite smör och olja i en stekpanna, när smöret har slutat bubbla är det dags att lägga i svampen.
Den ska vara sköljd och torkad med hushållspapper.
Champinjonerna kan vara hela, halva eller kvartade beroende på storlek.
Stek i ca 5 minuter.
Först suger svampen upp fettet sedan kryper fettet ut ur svampen och hamnar på utsidan och svampen blir brynt.
Lägg svampen åt sidan tillsammans med löken.
Om såsen är för tunn eller för tjock så späd med buljong eller reducera den på spisen tills önskad konsistens.
Ta då bort köttet under tiden.
Fiska upp lagerbladet och lägg i svampen.
Servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g cannellinibönor på burk
1/2 citron, saften
5 salviablad
1 liten vitlöksklyfta
salt, vitpeppar
mild olivolja
Gör så här:
Skölj bönorna och låt dem rinna av.
Mixa bönorna, citronsaften, vitlöken och salvian.
Tillsätt olivolja tills önskad mosig konsistens.
Salta och peppra.
Kyl över natten.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Antal: 10 tortillas
Ingredienser:
400 g vatten, kallt
1 tsk bakpulver
50 g rismjöl
150 g majsmjöl
0,5 tsk salt
30 g fiberhusk
majsmjöl, till utbakning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en jämn smet.
Låt degen svälla i 15 minuter.
Dela upp degen i 10 bitar och kavla ut dem tunt på underlag mjölat med majsmjöl.
Stek tortillabröden på hög värme i en torr stekpanna på båda sidor ett par minuter, tills de har fått färg och känns lätta.
Lägg dem ovanpå varandra på en tallrik och täck genast med bakduk för att de inte ska torka ut.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|