Direktlänk till inlägg 2 mars 2022
Ugn: 175-200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl solrosfrön
vatten för blötläggning
1 dl kokosmjölk
2 msk mjölkfritt margarin eller neutral olja
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk b-jäst
1 dl chilisås, tacosalsa, krossade tomater eller ajvar relish
0,5 dl vegansk variant på vegansk färskost eller annat likvärdigt substitut
2 msk majsstärkelse
1 tsk fiberhusk
1 krm xanthangummi
1 krm bakpulver
salt
peppar
valfri smaksättning
Gör så här:
Blötlägg frön åtminstone 20 minuter.
Sila fröna.
Mixa samman solrosfrön med kokosmjölk, margarin, vinäger och b-jäst till en lätt grynig massa.
Sila massan i finmaskig sil, det är vätskan som silas ut som man använder.
Arbeta runt rejält i frömassan för att få ut så mycket vätska som möjligt.
Man får ut ungefär 1,5 dl såsbas.
Fyll ut med salsa/chilisås och vegansk färskost för att få 3 dl vätska.
Mixa samman.
Behöver du fylla ut mer kan du tillsätta lite vatten.
Målet är en trögflytande vätska.
Blanda vätskan med majsstärkelse, fiberhusk, xanthan och bakpulver.
Vispa ihop och smaka av, krydda efter eget tycke.
Blanda helst stanning med fyllning eller häll direkt över pajfyllning i förgräddade pajskal.
Toppa eventuellt med vegansk ost.
Grädda mitt i ugnen på 175–200 °C i cirka 30 minuter (tiden varierar beroende av storlek på och typ av fyllning i pajen), avsluta med grilleffekt de sista 5 minuterna för krisp.
Tips!
Blanda lite av det bortsilade frökrosset i stanningen för krisp i pajfyllningen.
Du kan också torka det i ugnen och blanda i müsli eller blanda med 1–2 msk mjöl för att göra en deg som du kan använda som pajbotten.
Måndag: Pasta á la carbonara: Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta. Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva. Färsk frukt. Tisdag: Panerade skivor/bitar av oxbring...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 |
|||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 |
|||
21 | 22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
|||
28 | 29 |
30 |
31 |
||||||
|