Alla inlägg under maj 2022

Av Maria - 23 maj 2022 08:00

Måndag:

Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.


Risi frutti.


Tisdag:

Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.


Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.


Onsdag:

Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.


Nyponsoppa med mandelbiskvier.


Torsdag:

Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.


Tunna pannkakor.


Fredgag:

Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.


Färsk frukt och chokladbit till kaffet.


Lördag:

Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli  (aioli - lätt variant) och gott bröd.


Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.


Söndag:

Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.


Strutar med glass och varm hjortronssylt.

Av Maria - 22 maj 2022 09:15

Ugn: 200 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:
Jordgubbsmousse:

100 g jordgubbar
0,5 dl Gelésocker Multi
1 tsk Vaniljsocker
1 dl vispgrädde

Rulltårta:
3 ägg
2 dl Strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
0,5 dl mjölk

Garnering:
1 msk lavendel, torkad
2 msk Strösocker
 
Gör så här:
Jordgubbsmousse:
Mixa jordgubbar till en puré och koka tillsammans med gelésocker i ca 1 minut.
Ta bort kastrullen från värmen och rör ner vaniljsockret.
Låt svalna helt.
Vispa grädden och vänd ner den kalla jordgubbsgelén.
Ställ i kylskåpet minst 1 timme.

Rulltårta:
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, vänd ner i smeten.
Tillsätt mjölken och rör om.
Bred ut smeten på en långpanna med ett bakplåtspapper, 30x40 cm.
Grädda mitt i ugnen i ca 5 minuter.

Garnering:
Blanda under tiden lavendel och socker, strö ut på ett bakplåtspapper.
Ta ut rulltårtan från ugnen och vänd över den på det sockrade bakplåtspappret och låt svalna.
Dra försiktigt bort pappret som rulltårtan bakats på och bre ut moussen jämnt över botten.
Rulla ihop botten med hjälp av bakplåtspappret och ställ i kylskåpet innan servering.
Av Maria - 21 maj 2022 17:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Korvgryta:

600 g falukorv
400 g pasta (t ex strozzapreti)
smör, till stekning
1 gul lök
2 klyftor vitlök 
1 fänkål (liten)
1 morot, skalad
400 g krossade tomater
1 dl vispgrädde
2 dl grönsaksbuljong (ej koncentrerad)

Garnering:
0,5 kruka basilika
parmesanost, nyriven
 
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Strimla korven.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Hacka fänkålen.
Skala och riv moroten.
Stek korvstrimlorna i smör.
Tillsätt grönsakerna och fräs snabbt med korven. 
Tillsätt krossade tomater, grädde och buljongen.
Låt koka ihop och smaka av med salt.
Häll av pastan och blanda den med korvgrytan vid servering.
Garnera med basilika och riven parmesanost.
Av Maria - 20 maj 2022 17:15

Antal: 2 portioner


Ingredienser:

Blond granola:

1 dl vita sesamfrön
1 dl melonkärnor
1 dl solroskärnor
5 dl havregryn
2 tsk vaniljpulver 
0,75 dl lönnsirap
0,5 dl kokosolja, smält
0,5 dl vatten
3 dl kokoschips, rostade
2 dl mullbär

Smoothie:
225 g frysta björnbär
2 dl frysta hallon
1 banan
1 msk mandelsmör
1 mjuk stor dadel, blötlagd
1 tsk vaniljpulver
ca 0,5 dl nötmjölk

Topping:
björnbär
 
Gör så här:
Granola:
Sätt ugnen 150 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål, förutom kokosflakes och mullbär.
Vispa ihop kokosolja, lönnsirap och vatten och vanilj.
Häll över de torra ingredienserna och krama ihop allt väl.
Bred ut granolan på plåten och grädda i ca 25 minuter, eller tills granolan är gyllene.
Rör om under tiden.
Ta ut plåten och låt svalna.
Blanda i kokosflakes och mullbär och häll upp i glasburk.

Smoothie:
Mixa alla ingredienser till smoothien i en stark blender eller matberedare.
Konsistensen ska bli krämig och kall (som en soft serve ice cream).
Servering
Toppa med granola och björnbär.
Av Maria - 20 maj 2022 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g torskrygg, alt hälleflundra [150 g/person]
smör
färsk timjan
 
Syrad röd steklök:
3 röda steklökar
0,5 dl ättika
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Västerbottenspuré:
8 potatisar
2 dl crème fraîche
1,5-2 dl vispgrädde
200-250 g Västerbottensost, riven
salt
vitpeppar

Västerbottenschips:
0,5-0,75 dl Västerbottensost, riven

Beurre rouge - sås:
1 msk strösocker
3,5-4 dl rött vin
1 bananschalottenlök, hackad
1 klyfta vitlök, skalad och delad i två
0,5 dl vatten
1,5 tsk oxfond
1 msk balsamvinäger
1 tsk rödvinsvinäger
1,5 tsk balsamico, Modena IGP
ett par kvistar färsk timjan
0,5 krm arrowrot (pudra i och rör tills såsen tjocknar en aning)
75 g smör
 
Gör så här:
Syrad rödlök:
Koka upp vatten, socker och ättikssprit tills sockerkristallerna smält helt.
Ta bort från plattan och låt svalna en aning.
Skala och skiva upp små båtar av steklökarna (dela löken i små klyftor).
Lägg lökbitarna i en burk med lock och häll över ättikslagen.
Stäng locket och låt stå ett dygn alt minst 4-6 h innan servering (kan förberedas långt innan).
 
Västerbottensostpuré:
Skala och dela potatisen i mindre bitar.
Skölj av i kallt vatten så att stärkelsen försvinner.
Koka potatisen ca 18-20 min tills en sticka går lätt igenom.
Häll av potatisen och pressa den genom en potatispress ner i en kastrull.
Tillsätt crème fraiche, riven västerbottensost och häll ner grädden successivt (bättre att ta för lite vätska än för mycket så kan man känna sig fram sen till rätt konsistens).
Smaka upp med salt och vitpeppar och mixa till sist purén med stavmixern till en slät och fin puré (mixa i slutet för att minimera risken att purén blir som ”lim”).
Inget smör i denna puré, den blir toppen utan.
Men vill man så kan man såklart klicka i en klick smör

Västerbottenschips:
Lägg en näve västerbottensost i mitten på en stekpanna, gärna teflon.
Låt osten smälta ut till en ”ö” och få rostas på medelhög värme i ca 4 min tills det går lätt att vända den med en stekspade.
Blir osten bränd får den lätt en bismak så var försiktig med värmen.
Håll koll (men bubbla skall det göra hela tiden).
Vänd på ostchipset och låt rostas en liten stund till (2-3 min räcker).
Lägg över chipset på hushållspapper och låt svalna helt.
Bryt sedan chipsen i 4 delar.
Repetera tillvägagångssättet med ännu ett till stort chips.

Beurre rouge - sås:
Måtta upp socker i en kastrull.
Sätt plattan på medelhög värme och låt sockret karamelliseras.
Dvs bli gyllenbrunt, men inte bränt.
När sockret är gyllene till färgen häll över vinet. ”poff” kokar till en aning!
Tillsätt alla andra ingredienser förutom Arrowrot och smöret.
Dem avslutar vi såsen med.
Låt såsen koka/reducera ner till hälften ca 5 min.
Häll bort lök- och timjanrester och häll ner reduceringen i en kastrull igen.
Rör i arrowrot, vilket gör såsen en aning tjockare utan att tillsätta någon smak (maizena och potatismjöl ger en bismak och mjölighet).
Montera till sist ner smöret och rör till en härlig Beurre Rouge (såsen skall inte vara tjock, men heller inte som vatten. Ett mellanting).
Smöret gör att såsen får en härlig konsistens också.

Torskrygg eller hälleflundra:
Rimma fisken redan några timmar innan tillagning.
Det räcker med att salta den runt om lite lätt och lägga plast över.
Låt vila! (Rimma gör man för att den skall få en jämn och fin sälta och att det hjälper till att hålla ihop filén bättre vid tillagning.)
Lägg upp fiskfiléerna på en ugnsform.
Lägg på en skiva smör på varje, en timjankvist och skjutsa in i ugnen på 125 grader i ca 20-25 min.
Kör fisken till rätt innertemperatur, torskrygg 47 grader, hälleflundra till 48 grader.
Vill man ångbaka fisken och man inte har en ångugn så lägg folie över formen, men sätt i en termometer som visar innertemperaturen.
Fisken måste bli perfekt!
Önskas fisken köras Sous Vide – vakuumpacka den rimmade fisken med smör och timjan.
Kör filéerna på önskad grad, 47 eller 48 grader, i 20-25 min.
Servera till alla härliga tillbehör som denna rätt bjuder på!
Av Maria - 19 maj 2022 15:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök
1 msk smör
2 klyftor vitlök
500 g köttfärs (nötfärs eller blandfärs)
1 dl crème fraîche 

1 msk kinesisk soja
3 msk tomatpuré
400 g krossade tomater [1 tetra]
1 krm strösocker
300 g spaghetti
1 tsk salt
2 krm malen svartpeppar


Gör så här:

Skala den gula löken.

Lägg den på en skärbräda och skär bort roten med en vass kniv.

Dela löken och hacka halvorna i små bitar.

Be en vuxen om hjälp.
Ställ en gryta på en platta och sätt på låg värme.

Be en vuxen om hjälp.

Lägg smöret i grytan och låt det smälta.
Häll i den gula löken.

Skala vitlöksklyftorna, lägg dem i en vitlökspress och pressa ner dem i grytan.

Stek 3–4 minuter och rör om med en slev. 

Höj till medelvärme och lägg ner färsen i grytan.

Använd en gaffel för att mosa den i mindre bitar.

Stek färsen så att den får färg och stekyta.
Tillsätt crème fraiche, soja, tomatpuré, krossade tomater och socker.

Rör om med sleven och lägg på ett lock.

Låt köttfärssåsen puttra på medelvärme.
Koka spagettin så som det står på förpackningen att man ska göra.

Be en vuxen om hjälp.
Låt köttfärssåsen puttra tills spagettin är färdig.

Salta, peppra och rör om med sleven.

Nu är det klart att servera och äta!

Av Maria - 19 maj 2022 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 l mjölk
700 g Kungsörnens Ideal Makaroner
300 g cheddarost (gul om det finns)
ev persilja (att toppa med)


Gör så här:

Koka upp mjölk långsamt på medelvärme.
Lägg ner makaronerna i kastrullen, koka 15–20 minuter tills de är mjuka.

Rör hela tiden!
Tillsätt riven cheddarost.
Toppa eventuellt med persilja.

Av Maria - 18 maj 2022 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklinglårfilé
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 msk curry
3 dl grädde 
2 msk mango chutney
smör, till stekning
salt
peppar

Till servering:
4 port havreris
salta jordnötter
mango chutney
gurka, tärnad
sambal oelek
 
Gör så här:
Tillaga havreriset enligt anvisning på förpackningen.
Skala och skiva löken tunt.
Skala och finhacka vitlöken.
Skär kycklingen i munsstora bitar.
Stek löken mjuk i smör tills den fått lite färg.
Tillsätt vitlöken och stek ytterligare någon minut.
Lägg i kycklingen och låt den få lite färg. 
Rör i currypulver och en klick smör, låt fräsa ca 30 sekunder.
Häll i grädde och låt koka upp.
Tillsätt mango chutney och smaka av med salt och peppar.

Lägg jordnötter, mangochutney, gurktärningar och sambal oelek i små skålar och låt var och en strössla på det de gillar på sin tallrik.
Bjud med det nykokta havreriset.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards