Alla inlägg under maj 2022

Av Maria - 15 maj 2022 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 tortillabröd
1 halloumiost
2 dl hummus
Soltorkadtomatsås
2 morötter, rivna
ca 100 g salladsmix
ca 12 sockerärtor


Gör så här:

Skiva och stek halloumin på medelhög värme tills den fått färg.
Riv morötterna.
Lägg ut tortillabröden.

Strö ut sallad, rivna morötter, två klickar hummus, soltorkad tomatsås, 1-2 skivor halloumi och några sockerärtor.

Av Maria - 15 maj 2022 06:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpuré
800 g passerade tomater
3 dl grönsaksbuljong 
2 dl växtbaserad crème fraiche
1 msk torkad timjan
1 msk torkad basilika
1 lagerblad
1 msk vinäger
strösocker

Till servering:
lantbröd (3 skivor)
olivolja
1 klyfta vitlök
salt
peppar
färsk basilika, oregano eller timjan
 
Gör så här:
Stek den hackade löken mjuk i stekpanna i rapsolja.
Tillsätt vitlök och låt steka tills den mjuknat.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa med en stund.
Tillsätt sedan tomaterna och grönsaksbuljongen.
Låt koka ihop till en soppa, tillsätt kryddorna (tillsätt lagerbladet först efter du har mixat soppan), och mixa slät med en stavmixer, om du vill ha en helt slät soppa.
Tillsätt fraiche, spara en klick för att toppa på soppan.
Låt koka upp. 

Skiva brödet i bitar.
Stek i stekpanna med olivolja.
Tillsätt en hel smashad vitlöksklyfta och salta och peppra bröden.
Ta bort krutongerna ur stekpannan när de har fått fin färg och en krispig yta.
Servera soppan med krutongerna, en klick fraiche och valfria, färska örter.
Av Maria - 14 maj 2022 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 gul lök
2 morötter
1 röd paprika
1 zucchini
2 klyftor vitlök 
2 msk tomatpuré
2 burkar krossade tomater
8-10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 förp färdigkokta stora vita bönor
2 dl pasta (gärna conchiglie)
3 msk färsk bladpersilja, finhackad
rapsolja, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen

Chili cheese quesadillas:
4 tortillabröd, stora
0,5 dl färskost
ca 175 g riven ost (gärna en mix cheddar och mozzarella)
1 jalapeño
 
Gör så här:
Skala och finhacka lök, morot och vitlök.
Dela, kärna ur och skär paprikan i små tärningar.
Skär även zucchinin i små tärningar.
Börja med att fräsa den gula löken mjuk i olja i en stor kastrull.
Tillsätt morot, paprika, zucchini och vitlök.
Låt fräsa några minuter. 
Rör i tomatpurén och låt den rostas med grönsakerna.
Häll på krossade tomater och vatten.
Smula ner buljongtärningar.
Låt koka ihop ca 5 minuter.

Tillsätt pastan och låt koka med 10-12 minuter (se koktid på förpackningen).
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Chili cheese quesadillas:
Bred på ett lager med färskost på två tortillabröd.
Strö över riven ost.
Skär jalapeñon i tunna ringar och fördela över osten, salta lätt.
Lägg på tortillabröd och pressa ihop lite med handflatan.
Hetta upp en stekpanna med rapsolja.
Stek quesadillas ca 1-2 minuter per sida på medelhög värme tills den blir gyllene och osten smält.
Skär upp i tårtbitar och servera till soppan.
Av Maria - 14 maj 2022 05:45

Antal: 4 muggar


Ingredienser:
Topping:

200 g smör, smält
90 g havregryn
60 g pekannötter
70 g vetemjöl
90 g rörsocker 
1 tsk malen kanel
0,5 tsk salt

Äppelfyllning:
1 tsk malen kanel
2-4 äpplen (beroende på storlek)
2 msk vetemjöl
2 msk rörsocker

Servering:
vaniljglass
 
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till toppingen och hackade pekannötter i en bunke.
Rör ner det smälta smöret för att göra en krispig topping.
Skala, kärna ur och hacka äpplena i små bitar.
Blanda äppelbitarna med mjöl, kanel, socker och fördela i 4 koppar.
Det gör inget om koppen blir väldigt full, äpplena sjunker när de tillagas.
Toppa kopparna med krispet och micra i 2-2 1/5 min på 1200W styrka.
Ta ut från micron och låt svalna en aning.
Servera med en kula glass på toppen.
Av Maria - 13 maj 2022 18:15

Antal: 45 stycken

Ugn: 175 grader, 10-11 minuter


Ingredienser:

150 g smör, rumsvarmt
3,75 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
3 msk kakao
3 msk ljus sirap 

1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
20 after eight


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt med bakplåtspapper.

Dela After eight-plattorna i tre delar.
Nyp ihop alla ingredienser utom After eight till en smidig deg.

Om degen smular är det bara att tillsätta lite mer sirap och knåda vidare.

Den kommer att gå ihop, även om det ibland kan ta en stund.
Dela degen i tre delar och rulla varje del till en längd lika lång som plåten.

Lägg dem på plåten med jämna mellanrum. 

Tryck ihop After eight-bitarna två och två jämsides med varandra.

Tryck sedan ner dem i degen.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–11 minuter.

Ta ut och låt stelna en aning innan du skär dem i snittar.

Av Maria - 13 maj 2022 07:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400-500 g färsk tagliatelle
300-400 g lövbiff
8-10 skogschampinjoner
0,5 gul lök
1 röd paprika 
1 gul paprika
1 klyfta vitlök
3 dl crème fraîche
2 dl vispgrädde
1 msk koncentrerad kalvfond (eller oxfond)
1,5-2 msk cognac
1 tsk rödvinsvinäger
0,5 msk färsk timjan, hackad
smör, till stekning
rapsolja, till stekning
salt
svartpeppar, nymalen

Tillbehör:
parmesanost, riven
basilika
 
Gör så här:
Strimla lövbiffen grovt.
Salta, peppra och ställ åt sidan.
Skär svampen i klyftor.
Skala, halvera och strimla löken.
Dela, kärna ur och strimla paprikan.
Skala och finhacka vitlöken.
Fräs svampen i en stekpanna, när svampen har släppt lite vätska och den kokat bort så tillsätter du smör.
Låt fräsa några minuter. 
Tillsätt lök och paprika och låt fräsa till allt har mjuknat lite.
Tillsätt vitlök, crème fraiche, grädde, fond, cognac och rödvinsvinäger.
Rör om och låt koka ihop några minuter.
Rör i timjan och smaka av såsen med salt och peppar.
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
Hetta upp en stekpanna, gärna av gjutjärn, med rapsolja.
Lägg i den strimlade lövbiffen.
Stek på hög värme snabbt, max någon minut.
Vänd runt så att köttet får fin färg.
Blanda ner lövbiffen i såsen tillsammans med den nykokta pastan.
Lägg upp på tallrikar, riv över rikligt med parmesan och toppa med färsk basilika.
Servera direkt!
Av Maria - 12 maj 2022 08:15

Antal: 1 glas


Ingredienser:
Hjortronsockerlag:

2 dl strösocker
1 dl hjortron (frysta)
1,5 dl vatten
 
Drink med alkohol:
2 cl gin
2 cl limejuice (el citronjuice)
2 cl hjortronsockerlag
champagne (eller mousserande vin)

Alkoholfri drink:
2 cl limefrukt, juice
2 cl hjortronsockerlag
alkoholfritt mousserande vin

hjortron, till servering
 
Gör så här:
Hjortronsockerlag:
Mät upp alla ingredienser i en kastrull och låt koka samman.
Koka tills sockerkristallerna smälter och hjortronen fått ge smak (kan småputtra 4-5 min).
Sila bort hjortronrester, häll upp sockerlagen i en flaska och ställ kallt.
 
French 75 med alkohol:
Skaka gin, limejuice och hjortronsockerlag i en shaker.
Häll upp i ett champagneglas och fyll upp med champagne eller mousserande.

French 75 utan alkohol:
Skaka limejuice och hjortronsockerlag i en shaker.
Häll upp i champagneglas och fyll upp med alkoholfritt mousserande.
 
Tips!
Om inte alla gäster dricker alkoholfritt, lägg i ett helt hjortronbär för att lätt markera att denna drink är alkoholfri!
Av Maria - 12 maj 2022 07:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Råstekt potatis:

7-8 potatisar, fasta
smör, att steka i
salt
svartpeppar, nymalen
 
Kycklingschnitzel:
4 kycklingfiléer
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 dl pankoströbröd
1 dl parmesanost, riven

Skysås:
1 msk tomatpuré
1 klyfta vitlök, krossad
2 dl rött vin
1 dl vatten
0,5 msk koncentrerad kalvfond
1 msk balsamvinäger
ev 4-5 kvistar färsk timjan

Till servering:
kapris
färsk persilja
 
Gör så här:
Råstekt potatis:
Skala potatisen och riv på grova sidan på rivjärnet.
Lägg i kallt vatten.
Hetta upp en stekpanna med en rejäl klick smör och stek potatisen på medelhög värme.
Vänd på potatisen då och då.
Salta och peppra.
 
Kycklingschnitzel:
Dela kycklingfiléerna på längden så att det blir två tunna filéer.
Lägg dem en åt gången i en spritspåse eller direkt på en skärbräda.
Banka med undersidan av en kastrull ut dem till schnitzlar.
Blanda panko med parmesan, lägg i en djup tallrik.
Lägg även mjöl och uppvispat ägg i två separata djupa tallrikar.
Vänd de utbankade filéerna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i pankoblandningen.
Salta och peppra på båda sidor.
Stek schnitzlarna i mycket smör i en stekpanna, ett par minuter per sida.
Lägg över dem i en ugnssäker form och varmhåll på 60 grader i ugnen.

Skysås:
Fräs tomatpurén och krossad vitlök i stekpannan som du nyss stekte schnitzlarna i.
Häll på vin, vatten, kalvfond och balsamvinäger.
Lägg ev i timjankvistarna.
Låt koka ned till hälften.
Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servering:
Servera schnitzlarna till den råstekta potatisen och den goda skysåsen.
Toppa med kapris och finhackad persilja.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards