Alla inlägg under maj 2022
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Ingredienser:
2 äggulor
3 klyftor vitlök, stora
3 krm salt
1 tsk citron, pressad
3 dl olivolja
Gör så här:
Skala vitlöksklyftan och riv den fint.
Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet.
Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle.
Vispa kraftigt hela tiden.
Du kan även använda elvisp eller i mixer.
Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.
Ugn: 240 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
Cheesecake:
Den här cheesecaken får gärna stelna i kylen över natten - så den passar perfekt att förbereda dagen innan!
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
Antal: 12 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Smet:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 12 stycken
Ugn: 200 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
0,5 dl hallonsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser förutom vaniljsockret och kakaon till en deg, det går blixtsnabbt i en matberedare.
Dela upp smeten i två delar:
Blanda i vaniljsocker i den ena delen och kakao i den andra.
Blanda de två degarna så att de blir lite melerade, rulla till en rulle på ca 5 cm i diameter.
Skär skivor och lägg i muffinsformar i en muffinsplåt.
Det går att lägga dem direkt på en plåt också.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt.
Baka kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.
Ugn: 170 grader, 18-20 minuter + 75 grader, ca 60 minuter
Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g vit choklad, tärnad
1 msk rivet citronskal
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.
Rör smör och socker pösigt.
Tillsätt äggen och vispa 1 minut.
Blanda mjöl och bakpulver med choklad, citronskal.
Rör ner i äggblandningen.
Degen ska vara mjuk.
Forma en längd och jämna till den med våta händer samt platta till den något.
Grädda i 18-20 minuter eller tills den känns fast.
Låt längden kallna och skär sedan tunna skivor, ca 1 cm, på tvären.
Torka skorporna i 75 grader i ca 60 minuter eller tills de känns torra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|