Alla inlägg under maj 2022

Av Maria - 9 maj 2022 06:45

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 8 maj 2022 17:00

Ingredienser:

2 äggulor
3 klyftor vitlök, stora
3 krm salt
1 tsk citron, pressad
3 dl olivolja


Gör så här:

Skala vitlöksklyftan och riv den fint.

Vispa ihop äggulan, citronsaften, vitlöken och saltet.
Tillsätt oljan försiktigt, först droppvis sedan i en fin stråle.

Vispa kraftigt hela tiden.

Du kan även använda elvisp eller i mixer.

Den färdiga aiolin ska vara blank och tjock.

Av Maria - 8 maj 2022 07:00

Ugn: 240 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:
Cheesecake:

900 g färskost
3 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
6 ägg
2 tsk citronsaft
5 dl vispgrädde
5 msk vetemjöl
1 tsk salt

Blåbärskompott:
250 g frysta blåbär
1,5 dl  Syltsocker
0,5 citron, saften av
 
Gör så här:
Cheesecake:
Sätt ugnen på 240 grader (under- och övervärme).

Klä en 24 cm stor springform med bakplåtspapper, och låt pappret sticka upp över kanten ca 8 cm då kakan blir högre än själva formen när den gräddats.
Ställ formen på en ugnsplåt.
Vispa färskost och socker krämigt med elvisp tills sockerkristallerna har smält.
Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
Tillsätt finrivet skal av en citron och även saften.
Vispa lite till.
Blanda mjöl, salt och vaniljsocker i en separat bunke.
Tillsätt 1 dl grädde och blanda till en jämn smet.
Tillsätt sedan resten av grädden och blanda väl.
Tillsätt gräddblandningen till färskostblandning och vispa ihop på låg hastighet.
Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter.
Toppen på cheesecaken ska bli gyllenbrun eller bränd och kakan ska vara rejält dallrig i mitten när du tar ut den.
Låt svalna i rumstemperatur och sedan låt stelna i kylen i minst 5 timmar.

Blåbärskompott:
Ha i blåbären, syltsockret och citronsaften i en tjockbottnad kastrull.
Låt koka ihop på medelvärme.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Häll upp i en burk och ställ i kylen till servering eller servera ljummen till cheesecaken!

Den här cheesecaken får gärna stelna i kylen över natten - så den passar perfekt att förbereda dagen innan!

Av Maria - 7 maj 2022 16:45

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja 
1 msk vitlök, finhackad
blandade örter, hackade
ca 1 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad

Söt aromatisk soja:
100 ml kinesisk soja (mörk)
200 ml vatten
6 msk farinsocker
1 bit cassiabark (kanelstång)
0,5 tsk fänkålsfrö
0,5 stjärnanis
0,5 tsk sichuanpeppar
1 bit färsk ingefära, oskalad krossad
 
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda.
Slå sedan sönder gurkan med en brödkavel.
Använd inte övervåld så att gurkan blir puré, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar. 
Blanda gurkan med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja, vitlök och örter.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och pudra över sichuanpeppar.

Söt aromatisk soja:
Sjud ingredienserna i 20 minuter, sila och låt svalna.
Av Maria - 7 maj 2022 06:45

Antal: 12 stycken

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
Smet:

75 g smör
3 dl vetemjöl [180 g]
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 ägg 
2 dl strösocker
1,5 dl mjölk

Fyllning:
12 chokladbollar
 
Gör så här:
Smält smöret.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. 
Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten lite i taget samtidigt som du tillsätter smör och mjölk.
Vispa försiktigt ihop till en slät smet.
Fyll stadiga muffinsformar till cirka hälften med smet och lägg en chokladboll ovanpå smeten i varje form.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20–25 minuter.
Låt svalna.
Av Maria - 6 maj 2022 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

500 g lövbiff
250 g skogschampinjoner
2 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
1 msk vetemjöl 
1 msk paprikapulver
1 msk dijonsenap
2 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
1 kruka persilja
4 dl grädde
salt
svartpeppar
smör, till stekning
rapsolja, till stekning

Servering:
saltgurka
1 förp rösti, frysta
 
Gör så här:
Tillaga röstin enligt anvisning på förpackningen.
Skär köttet i strimlor.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Skiva svampen.
Stek köttet på hög värme i olja i en stekpanna tills det fått fin färg.
Ta upp och lägg åt sidan. 
I samma stekpanna som du stekte köttet vänder du ner svampen och steker på hög värme tills all vätska från svampen kokat bort.
Lägg i en klick smör tillsammans med löken.
Stek tills löken fått lite färg.
Lägg ner köttet tillsammans med tomatpuré, vitlök och paprikapulver.
Vänd runt och stek lite snabbt.
Tillsätt vetemjöl vänd runt.
Tillsätt grädde, soja, dijonsenap, salt och svartpeppar.
Låt småkoka utan lock i 10-12 minuter.
Toppa med finhackad persilja och servera med rösti och saltgurka.
Av Maria - 6 maj 2022 06:30

Antal: 12 stycken

Ugn: 200 grader, 10-12 minuter


Ingredienser:

100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
0,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker 

1 msk kakao
0,5 dl hallonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla ingredienser förutom vaniljsockret och kakaon till en deg, det går blixtsnabbt i en matberedare.


Dela upp smeten i två delar:

Blanda i vaniljsocker i den ena delen och kakao i den andra.

 
Blanda de två degarna så att de blir lite melerade, rulla till en rulle på ca 5 cm i diameter.

Skär skivor och lägg i muffinsformar i en muffinsplåt.

Det går att lägga dem direkt på en plåt också.
Gör en fördjupning i varje kaka och fyll med sylt.
Baka kakorna mitt i ugnen i ca 10-12 minuter.

Av Maria - 5 maj 2022 11:30

Ugn: 170 grader, 18-20 minuter + 75 grader, ca 60 minuter


Ingredienser:

125 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
100 g vit choklad, tärnad
1 msk rivet citronskal

 

Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader.

Rör smör och socker pösigt.

Tillsätt äggen och vispa 1 minut.
Blanda mjöl och bakpulver med choklad, citronskal.

Rör ner i äggblandningen.
Degen ska vara mjuk.

Forma en längd och jämna till den med våta händer samt platta till den något.

Grädda i 18-20 minuter eller tills den känns fast.


Låt längden kallna och skär sedan tunna skivor, ca 1 cm, på tvären.

Torka skorporna i 75 grader i ca 60 minuter eller tills de känns torra.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Maj 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards