Alla inlägg under juni 2022

Av Maria - 20 juni 2022 09:00

Måndag:

Färgglad gryta med vitlöksyoghurt:

Strimla ½ purjolök och 1 röd paprika. Skär 1 squash, 2 selleristjälkar, 200 g sockerärter och 1 paket djupfryst minimajs i bitar.

Bryn alltsammans hastigt i 2 msk olja.

Rör i grytan så grönsakerna inte bränner vid.

Riv lite färsk ingefära över, salta och peppra.

Späd med ca 2 dl grönsaksjuice.

Servera med 2 dl matlagningsyoghurt smaksatt med 1 pressad vitlöksklyfta.

Servera med kokt ris.


Tisdag:

Ostgratinerad kotlett:

Stek 4 kotletter jämnt bruna i lite smör.

Salta och peppra.

Lägg över i en form, häll 1 dl grönsaksbuljong blandad med 2 msk tomatpuré runtom.

Blanda 2 dl riven ost med 2 msk finhackade soltorkade tomater i olja, 1 finhackad vitlöksklyfta och ½ tsk smulad torkad salvia.

Fördela blandningen på kotletterna.

Gratinera ca 10 minuter i 225 graders varm ugn. S

ervera med kokt ris.


Onsdag:
Rimmad torskfilé med äpple och pesto:

Dela 600 g djupfryst torskfilé i portionsbitar.

Gör en lag av 1 liter vatten, ½ msk salt, ½ msk socker och saften av ½ citron.

Lägg fisken att dra i lagen ca ½ timme.

Tag upp och låt fiskbitarna rinna av.

Stek fisken i 1 msk smör ca 5 minuter.

Salta och peppra. Tärna 1 äpple.

Lägg upp fiskbitarna på fat, fördela de tärnade äpplena och 3 msk pesto på fiskbitarna.

Servera med pressad potatis.


Torsdag:

Rödbetssoppa:

Strimla och fräs 500 g rödbetor, 1 morot, 200 g vitkål och 2 gula lökar i lite smör.

Tillsätt 1 liter buljong, 1 lagerblad, salt och peppar.

Sjud ca 15 minuter. Smaka av med 1½ msk vinäger och servera med strimlad kassler och 1 klick crème fraiche.


Fredag:

Hemgjorda hamburgare:

Blanda 700 g nötfärs med 2 äggulor, 2 tsk salt och ½ tsk svartpeppar.

Forma till biffar och stek dem i lite smör 2-3 minuter på varje sida.

Servera med sallad, hamburgerbröd, skivade tomater, finstrimlad rödlök och lite tomatketchup.


Lördag:

Laxpaj.


Söndag:

Skinkkalops.

Av Maria - 20 juni 2022 07:30

Måndag:

Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.


Risi frutti


Tisdag:

Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.


Fruktyoghurt.


Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.


Lätt ostkaka, hallonsylt.


Torsdag:

Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.


Färsk frukt.


Fredag:

Fiskgryta med morötter, saffran.


Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.


Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.


Glace au four:

Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.

Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.

Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.


Söndag:

Kyckling med ris och curry.


Päronhalvor med varm chokladsås.

Av Maria - 19 juni 2022 18:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 dl ris

600 g karré

1 st vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

2 tsk japansk soja

2 msk raps/matolja


Picklad rödlök:

2 st rödlök

1 dl strösocker

1 dl rödvinsvinäger


Hoisinsås:

4 msk japansk soja

2 msk chilisås

1 msk honung

1 tsk sambal oelek

2 krm torkad ingefära

1 st vitlöksklyfta


200 g vitkål


Gör så här:

Koka ris enligt anvisningarna på paketet.
Strimla köttet tunt och lägg det i en påse.

Skala och pressa i vitlök, häll i sambal oelek, soja och olja.

Låt stå tills det är dags att steka.
Skala och strimla rödlökarna.

Rör samman socker och vinäger, blanda med löken.
Rör ihop hoisinsåsen, soja, chilisås, honung, sambal oelek, ingefära, skalad pressad vitlök.
Strimla kålen fint, krama den och lägg i en skål.
Hetta upp en stekpanna och stek köttet i omgångar utan marinad tills det har fått en fin färg.

Lägg tillbaka allt i stekpannan och häll på marinaden.

Du kan steka det ganska hårt.

Det ska nästan bli krispigt.

Av Maria - 19 juni 2022 08:30

Antal: cirka 6 glas


Ingredienser:
Saften från 4 limefrukter (cirka 1 dl)
Saften från 4 citroner (cirka 2 1/2 dl)
rivet skal från 1 apelsin, gärna obesprutad
1 dl Strösocker
istärningar
1 l mineralvatten


Gör så här:
Blanda safterna med sockret i en tillbringare och rör tills det löst sig.

Tillsätt apelsinskal, istärningar och mineralvatten.

Servera.

Av Maria - 19 juni 2022 08:15

Antal: 6 portioner


Ingredienser:

1 kg färsk potatis, väl tvättad

0.5 gurka
1 knippa rädisor

 

Sås:

1½ dl gräddfil eller crème fraiche
1½ dl majonnäs
2 msk rödvinsvinäger
salt, nymalen svartpeppar
2 dl hackade färska örter, tex dill, persilja, gräslök

 

Till garnering:

örter, tex gurkört eller ätbara blommor
svartpeppar

 

Gör så här:

Dela potatisarna om de är stora.

Koka i saltat vatten och låt svalna.

Skala och tärna gurkan.

Ansa och dela rädisorna.

Blanda gräddfil, majonnäs, vinäger, salt och peppar.

Vänd ner potatis, örter, gurka och rädisor i såsen.

Lägg i en skål och garnera med örter eller ätbara blommor.

Dra ett varv med pepparkvarnen.

Av Maria - 19 juni 2022 07:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 stort blomkålshuvud

½-1 dl vispgrädde

3 msk smör

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 krm riven muskot


Gör så här:

Dela blomkålen i bitar och koka den mjuk i vatten ca 7 minuter.

Häll sedan bort vattnet.

Mixa blomkålen med en mixerstav eller en blender, tillsätt grädde och smör till önskad krämighet.

Krydda med salt, peppar och lite riven muskot.

Av Maria - 18 juni 2022 18:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

150 g sojafärs

250 g nudlar

½ st purjolök

250 g champinjoner

20 g färsk ingefära

1 st vitlöksklyfta

Olivolja

400 ml kokosmjölk

2 msk japansk soja

1 tsk sambal oelek

1 tsk flytande honung

50 g spenat

Salt

1 st lime


Gör så här:
Koka sojafärs enligt anvisning på paketet.
Koka nudlar enligt anvisningarna på paketet.
Skölj och strimla purjolöken och skiva champinjonerna.

Skala och riv ingefära och vitlök.
Hetta upp en stekpanna med olja och stek champinjoner, purjolök, ingefära och vitlök så att de mjuknar och svampen får lite färg.
Rör i den kokta färsen, kokosmjölk, soja, sambal oelek och honung.

Låt grytan sjuda ca 5 min.

Tillsätt sköljd spenat och smaka av med salt.
Servera grytan med nudlar och limeklyftor.

Av Maria - 18 juni 2022 13:30

Antal: 2 burkar


Ingredienser:
400 g plommon
400 g äpplen
1½ dl vatten
½ citron, saften
400 g Syltsocker


Gör så här:

Skålla, skala och kärna ur plommonen.

Skär dem i bitar.

Skala, kärna ur och dela äpplena i mindre bitar.

Lägg plommon, äpplen, vatten och citron i en kastrull och sjud under lock i 5-10 minuter.

Tillsätt syltsocker och koka i ytterligare 2 minuter.

Ta grytan från värmen och skumma noga.

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar.

Förslut.

Förvara svalt.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards