Alla inlägg under juni 2023
Måndag:
Röd linssoppa:
Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.
Låt puttra drygt 10 minuter.
Strö över persilja.
Ät med gott bröd.
Tisdag:
Basilikafärs:
Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.
Salta och peppra lätt.
Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.
Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.
Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.
Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.
Onsdag:
Frasiga pannkakor med majs:
Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.
Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.
Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.
Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.
Stekta prinskorvar passar bra till.
Torsdag:
Omelett med tomat:
Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.
Krydda med salt och peppar.
Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.
Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.
Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.
Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.
Fredag:
Pasta med het räksås:
Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.
Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.
Låt puttra några minuter.
Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.
Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.
Lördag:
Söndag:
Ingredienser:
1/2 kg ekologiska citroner
1/2 liter vodka
4 dl Vit Sirap
Gör så här:
Italiensk citronlikör, sommarens fräschaste dryck.
Tvätta citronerna och skala dem tunt.
Rör samman vodkan och sirapen i en burk.
Lägg i citronskalet och förslut burken.
Ställ mörkt och låt stå i 2-3 veckor.
Sila bort skalet och häll upp på flaska.
Servera likören kall med isbitar som aperitif eller späd den med mineralvatten.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 150º, ca 40 minuter
Ingredienser:
Rababerphillykräm:
150 g rabarber
1 msk vatten
½ dl strösocker
200 g philadephiaost
2 äggulor
Kaka:
150 g margarin eller smör
2 ägg
2 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
100 g vit choklad
Till garnering:
100 g vit choklad
4 msk vispgrädde
Citronmeliss eller mynta
Gör så här:
Rabarberphillykräm:
Skär rabarbern i tunna skivor och koka dem på svag värme tillsammans med vatten och socker tills de är mjuka, det tar 10-15 minuter.
Låt koka lite längre om rabarbern innehåller mycket vatten.
Låt rabarbern svalna något och rör därefter ner philadelphiaost och äggulor.
Sätt ugnen på 150º.
Kaka:
Smält margarin eller smör i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Rör ner vetemjöl och smält matfett.
Hacka den vita chokladen grovt.
Bred ut hälften av sockerkakssmeten i en smord och bröad ugnsform, 20*25 cm.
Bred rabarberphillykrämen över hela kakan och därefter resten av sockerkakssmeten.
Avsluta med att strö över chokladen.
Grädda kakan i 40 minuter, kakan ska vara lite lös.
Skär den i 20 jämnstora bitar.
Till garnering:
Smält choklad och grädde över vattenbad.
Klicka lite choklad på varje blondie.
Garnera med citronmeliss eller mynta.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
4 dl apelsinjuice
8 cl blå curacao
8 cl vit rom
3 msk Farinsocker
4 dl Schweppes Ginger Ale
Garnering:
kiwi
pepparmynta
Gör så här:
Skaka samman apelsinjuice, curacao, rom och farinsocker och häll upp i glas med is.
Späd med läsken.
Garnera med kiwi och mynta.
Antal:2 formbröd
Jäsning: 10 minuter och 30 minuter
Ugn: 175 grader ca 1 timma och 15 minuter (75 minuter)
Ingredienser:
70 g jäst
2 msk smör eller margarin
7 dl vatten
7 dl rågflingor
2 dl rågkross
2 tsk salt
2 msk sirap
2 dl rågmjöl (100 g)
7 dl vetemjöl (420 g)
Att strö med:
Rågflingor
Gör så här:
Smält matfettet, slå på vattnet och värm till 37 grader.
Slå detta över den smulade jästen i degbunke, blanda väl.
Tillsätt rågflingor, rågkross, salt, sirap, rågmjöl och vetemjöl, lite i sänder.
Arbeta ihop till en deg som får stå i 10 minuter.
Ta upp degen på bakbordet, arbeta ihop den och baka ut till 2 längder.
Lägg dem i smorda formar och låt jäsa 30 minuter.
Grädda, i 175 grader i ca 1 timma och 15 minuter (75 minuter) - pensla några gånger under gräddningen med hett vatten blandat med lite margarin.
Mot slutet av gräddningen strö med rågflingor och bröden får grädda färdigt.
Brödet blir bäst om det får vila en dag innan man skär upp det i tunna skivor.
Antal: 4 glas
Ingredienser:
1 mogen banan
3 dl starkt, kallt kaffe
3 dl kall mjölk
1 msk Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
1/2 dl grädde
Gör så här:
Mosa bananen i litet av mjölken.
Tillsätt resten av mjölken, florsockret och kaffet och vispa med elvisp tills det är ett pösigt skum.
Häll upp i glas.
Vispa grädden och vaniljsockret fast och lägg en klick i varje glas.
Ingredienser:
1 kg jordgubbar
300-800 g (4-9 dl) socker
1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Varva bär och socker i en syltgryta.
Låt bären stå och safta sig på sval plats några timmar eller över en natt.
Hetta upp bären långsamt och låt sylten koka ca 15 minuter.
Skaka grytan då och då.
Dra av grytan från värmen.
Skumma sylten väl.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.
Ös upp sylten på varma burkar.
Paraffinera och bind över burkarna.
Antal: 2 stycken
Ugn: 200 grader, ca 40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
4 dl grahamsmjöl (240 g)
4 dl rågsikt (240 g)
5-6 dl vetemjöl (300-360 g)
Gör så här:
Ljumma vattnet och slå det över den smulade jästen i en degbunke, tillsätt salt.
Rör ner grahamsmjöl och rågsikt tillsammans med kryddorna och arbeta sedan in resten av mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek, ta upp degen på bakbordet och baka ut till två bröd.
Skåra bröden och sätt dem på smort plåt att jäsa upp.
Grädda i 200 g ca 40 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|