Alla inlägg under mars 2023
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Antal: ca 50 stycken
Ingredienser:
200 g smör eller margarin
1 dl florsocker
2 msk vanillinsocker
2½ dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
Fyllning:
Choklad
Gör så här:
Rör matfettet smidigt i en bunke.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
Salt
Vitpeppar
4 skivor rökt skinka
8 skivor smakrik ost
Smör
4 schalottenlökar
200 g färsk svamp, tex kantareller eller karljohan
2 msk portvin
1 msk kalvfond
3 dl grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Banka ut kycklingfiléerna tunt.
Strö på salt och peppar.
Fördela skinka och ost på ena halvan av varje filé och vik den andra halvan över och fäst med en tandpetare.
Bryn filéerna i smör runt om och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Skala och hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna och stek lök och svamp gyllenbrun i smör.
Häll på portvin, fond och grädde och låt koka ihop.
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna tillsammans med Nässelpaj.
Ingredienser:
1 msk strösocker
1 tsk flingsalt
1 tsk mald svartpeppar
2 tsk lökpulver
2 tsk vitlökspulver
½ tsk mald kanel
½ tsk mald muskotnöt
1 tsk torkad och smulad mejram
2 tsk torkad och smulad oregano
1 tsk torkad och smulad timjan
Gör så här:
Blanda samman ingredienserna i en burk.
Gnid in fisken med rub 15 minuter innan den skall grillas.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
10 urkärnade och klyftade plommon
2 strimlade rödlökar
2 msk olivolja
2 msk smör
70 g rucola
½ citron, pressad saft
2 msk flytande honung
1 msk grovt mortlad rosépeppar
1 msk flingsalt
Gör så här:
Lägg plommon och rödlök i en het stekpanna med olja och smör och stek i cirka 5 minuter.
Blanda med rucolan, pressa över citron och ringla över honung.
Krydda med rosépeppar och flingsalt.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
1 dl tinade björnbär
1-2 msk socker
1 dl grekisk yoghurt
Apelsinskalrasp
Gör så här:
Lägg björnbär i botten, strö över socker, klicka grekisk yoghurt över och apelsinskalrasp på toppen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 kycklingfiléer
½ paket sidfläsk
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör eller olivolja
3 msk ajvar relish (paprikapasta som finns att köpa på burk)
2 tsk torkad timjan
1½ liter hönsbuljong
1 dl dinkelmakaroner
1 dl kokta vita bönor
1 ask röda cocktailtomater
En näve haricots verts skurna i bitar
50 g färsk spenat
Salt
Svartpeppar
Dekoration:
Några kvistar färsk timjan
Gör så här:
Skär kycklingen och fläsket i mindre bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Hetta upp en stor kastrull med lite smör eller olja och bryn kyckling, fläsk, lök och vitlök i några minuter.
Tillsätt ajvar relish och torkad timjan.
Häll på buljong och makaroner och låt koka i 10 minuter.
Tillsätt bönor, tomater, haricots verts och spenat och låt allt bli varmt.
Smaka av med salt och peppar.
Dekorera med färsk timjan.
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|