Alla inlägg under maj 2023
Måndag:
Rårakor med lingon och bacon:
Riv 600 g potatis och 1 stor lök.
Rör samman med salt och peppar.
Stek rårakorna i flytande margarin.
Lägg baconskivorna i kall panna.
Sätt på värmen och låt dem steka i eget fett.
Låt dem rinna av på hushållspapper.
Servera med lingon och vitkålssallad.
Tisdag:
Lisas strömmingslåda:
Smörj en form och bottna med 2 dl grovt rivna morötter, 2 dl riven squash och 2 msk persilja.
Lägg ca 400 g strömmingsfilé ovanpå.
Salta och peppra.
Häll över 1½ dl fiskbuljong.
Tillaga i ugn 225 grader ca 30 minuter.
Servera med potatis.
Onsdag:
Ugnsstekt fylld falukorv:
Skär 1 gul lök och 2 tomater i skivor.
Skär djupa snitt i ca 500 g mager falukorv, fyll snitten med 1 skiva tomat och lök.
Strö över 4 msk mager riven ost.
Stek i 225 grader i drygt 20 minuter.
Servera med potatis och sallad.
Torsdag:
Isterbandslåda med makaroner:
Koka 4 dl idealmakaroner i 3 minuter.
Lägg de avrunna makaronerna i en smord form.
Häll på en äggstanning av 3 ägg, 3 dl mjölk och ½ tsk salt.
Grädda i 225 grader i 20 minuter.
Smula över 2 isterband utan skinn och hackad gul lök.
Fördela ½ dl chilisås överst.
Grädda ytterligare 15 minuter.
Fredag:
Fetaostsallad:
Strimla ett litet isbergssalladshuvud, skär 2 tomater i klyftor, 1 bit gurka i tjocka kuber, 1 grön och 1 röd paprika i bitar.
Lägg ca 150 g fetaost skuren i bitar i en salladsskål.
Blanda ner grönsakerna, slå på fetaostdressing och rör om.
Fördela skivade svarta oliver och 2 msk hackad basilika över salladen.
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Ingredienser:
1 stort knippe slätbladig persilja
2 rödlökar
2 msk sumak
1-2 citroner (justera efter smak)
salt
Gör så här:
Skär löken i tunna strimlor.
Blanda lök och sumak, arbeta försiktigt in sumaken i löken med händerna.
Ställ åt sidan.
Tvätta persiljan och finhacka den.
Blanda sedan lök, persilja, salt och citron.
Smaka av och justera syran efter smak, salladen ska ha en fräsch och syrlig smak.
Servera genast eller låt salladen stå i kylen.
Salladen klarar sig fint i flera timmar i kylen.
Servera som tillbehör till grillat.
Antal: ca 12 stycken
Ugn: 225 grader, 15 minuter
Ingredienser:
5 dl havrekli
1 msk bakpulver
0,5 dl farinsocker
1 dl pekannötter, hackade
2 äggvitor
3 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 bananer
0,5 dl blåbär, torkade
12 pekannötter, till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en skål.
Vispa äggvitorna i en annan skål.
Blanda ner mjölk, olja och mosad banan i äggvitorna.
Blanda ihop allt och fördela smeten i muffinsformar.
Tryck ner blåbär och en pekannöt i varje muffins.
Grädda i 15 minuter.
Ingredienser:
1 dl rödvinsvinäger
2 dl strösocker
1,5 tsk garam masala
1 krm chiliflakes
1 svartpeppar, gnutta
1,5 tsk ingefära, riven
3 klyftor vitlök, rivna
250 g mango, i tärningar (färsk eller fryst)
Gör så här:
Blanda vinäger och strösocker i en kastrull.
Tillsätt kryddor, ingefära och vitlök.
Tillsätt mangotärningarna och låt koka ihop i ca 30-40 minuter till en tjock chutney.
Häll upp på väl rengjord glasburk.
Låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
520 g torskfilé
4 portioner basmatiris
1 hönsbuljongtärning
½ msk curry
Salt
Peppar
1 msk olja
1½ dl matlagningsgrädde
1 citron
2 morötter
65 g färsk babyspenat
Gör så här:
Tina fisken.
Koka riset i buljongen enligt anvisningen på förpackningen.
Dela fisken i ungefär 5 cm stora bitar och krydda med curry, salt och peppar.
Stek fisken ca 3 minuter på varje sida i oljan i en en stekpanna, slå på grädden mot slutet.
Skär citronen i klyftor.
Skala och skär morötterna i stavar.
Vänd ner spenaten i riset när det är klart.
Servera currytorsken med ris, morötter och citronklyftor.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 gurkor
0,5 röd chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 limefrukt
0,5 tsk salt
0,5 klyfta vitlök
Gör så här:
Lägg gurkorna på en stadig skärbräda, vill man inte ha så mycket "skvätt" runt sig så lägg en kökshandduk över.
Ta en kavel, kastrull eller stekpanna och banka på gurkan, börja försiktigt, öka sedan tills gurkan är ”krossad” och i lagom stora munstbitar.
Lägg gurkan i en vid skål skål.
Strö över saltet och blanda runt.
Låt stå ca 10-15 minuter.
Dela, kärna ur och finhacka chilin, smaka av och anpassa mängden chili efter hur mycket hetta du vill ha. Skala och riv vitlöken.
Blanda chili och vitlök i en liten skål.
Pressa i limesaften.
Låt stå och dra ca 10 minuter.
Hacka koriandern grovt.
Precis före servering häller du chili- och vitlöksblandningen över gurkan.
Blanda väl.
Toppa med koriandern.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|