Alla inlägg under maj 2023

Av Maria - 5 maj 2023 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

400 g salsicciakorv
200 g skogschampinjoner
4 klyftor vitlök
0,5 tsk chiliflakes
2 msk tomatpuré 
300-400 g pasta, penne är att föredra
5 dl köttbuljong
3 dl grädde
250 g körsbärstomater
1 kruka persilja
2 msk smör

Till servering:
parmesanost
 
Gör så här:
Skär korven och svampen i mindre bitar.
Fräs salsiccia och svamp i olja i en kastrull tills de fått lite färg.
Skala och skiva vitlöken. 
Tillsätt vitlök, chiliflakes och tomatpuré till fräset.
Stek ytterligare någon minut.
Tillsätt pastan, buljongen och grädden.
Häll på vatten så att det täcker.
Koka upp och låt koka 5 minuter.
Gå i med tomaterna och koka tills pastan är klar samtidigt som mängden vätska reduceras till en sås. Går det för snabbt och pastan inte är helt genomkokt så tillsätt en skvätt vatten.
Gå slutligen i med smör och persilja.
Servera direkt och toppa med parmesan.
Av Maria - 5 maj 2023 07:30

Mängd: ca ½ liter


Ingredienser:
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi


Gör så här:

Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.

Skumma noga.

Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.

Förslut.

Förvara kallt.

Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.

Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.

Av Maria - 4 maj 2023 16:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

800 g lövbiff
smör, att steka i
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
3 msk koncentrerad oxfond 

2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl crème fraîche
flingsalt
persilja (att garnera med)


Gör så här:

Skär lövbiffen i centimeterbreda strimlor.

Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet tills det får färg.
Rör ner tomatpurén och låt fräsa en kort stund.
Blanda ner vattnet och låt sjuda under lock på svag värme i 1,5-2 timmar.

Nästan allt vattnet ska ha ångat bort. 

Tillsätt oxfond, soja, grädde och crème fraiche.

Rör ihop och låt alltsammans sjuda i några minuter och smaka av med flingsalt.
Klipp över persilja och servera med kokt potatis eller ris.

Av Maria - 4 maj 2023 06:15

Antal: 18-20 bitar

Ugn: 180 grader, 30-35 minuter


Ingredienser:
Morotskaka:

340 g morot, finrivna [ca 6]
300 g vetemjöl [5 dl]
5 g bikarbonat [1 tsk]
7 g bakpulver [1.5 tsk]
4 g salt [0,5 tsk] 
6 g malen kanel [2,5 tsk]
220 g ägg [4 st]
300 g strösocker [3,5 dl]
260 g olja [3 dl]

Frosting:
200 g osaltat smör, rumsvarmt
400 g färskost, rumsvarm (cream cheese)
210 g florsocker [3.5 dl]
12 g vaniljsocker [2 tsk]

Limesocker:
45 g strösocker [0,5 dl]
2 limefrukter, rivet skal
 
Gör så här:
Morotskaka:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en bakform, 30 x 22 cm, med smör.
Mjöla formens kanter lätt med vetemjöl och täck bottnen med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke, minst 5 minuter med elvisp.
Blanda sedan i olja och de torra ingredienserna.
Rör till sist ner de rivna morötterna.
Fördela smeten jämnt i formen.
Grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Prova med sticka att kakan är genomgräddad.
Låt svalna helt i formen.
 
Frosting:
Vispa med elvisp ihop smör och färskost till en vit och fluffig blandning
Tillsätt florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting.

Limesocker:
Blanda samman allt i en bunke och strö över.
Av Maria - 4 maj 2023 05:30

Ugn: 225 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:

225 g fint vetemjöl med bakpulver [ca 3,7 dl]
50 g smör
1,25 dl mjölk
1,5 msk strösocker
1 krm salt
 
Till pensling:
mjölk

Till servering:
2 dl vispgrädde
20 g smör
1 dl jordgubbssylt
 
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Sikta mjölet genom en sil.
Nyp ner fettet i mjölet så att det blir en grynig massa och rör ner socker och salt.
Tillsätt mjölken, lite i taget och arbeta snabbt ihop till en deg.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Kavla ut till en 2 cm tjock kaka och ta ut kakor med kakmått, 5 cm i diameter.
Samla ihop den överblivna degen, kavla ut och ta ut nya kakor.
Upprepa tills degen är slut.
Lägg kakorna på bakplåtspapper på en ugnsplåt, pensla med mjölk.
Grädda sconesen i 12-15 minuter.
 
Vispa grädden till skum, häll upp den och lingonsylten i skålar och lägg upp smöret.
Servera sconesen nygräddade och gärna varma.
 
Tips:
Blir det mot förmodan scones över kan de inte sparas i rumstemperatur.
Frys in dem och ljumma dem i ugn eller mikro före servering.
Av Maria - 3 maj 2023 13:30

Ugn: 175 grader, ca 35 minuter


Ingredienser:
500 g falukorv
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 dl parmesanost
2 dl crème fraiche
2 msk grov svensk senap
1 pkt bacon

Garnering: 
Persilja


Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och strimla grönsakerna.

Skär korven och grönsakerna i mindre bitar och lägg ner den i en bunke.
Blanda ner osten, crème fraiche och senap.

Lägg allt i en ugnsfast form.

Skär baconet i bitar och fördela över.
Ställ in gratängen i uppvärmd ugn och gratinera i ca 35 minuter.
Garnera gratängen rikligt med persilja.

Servera till gott mos eller nykokt pasta.

Av Maria - 3 maj 2023 07:15

Antal: ca 30 stycken


Ingredienser:
100 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
5 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 äggulor
1/2 citron, gärna obesprutad, rivet skal
3 äggvitor


Smält smör att pensla munkpannan med, florsocker pudra över och en god sylt att doppa dem i


Gör så här:

Smält smör och låt svalna något.
Blanda samman alla torra ingredienser.

Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal.
Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Hetta upp en munkpanna och pensla med lite smält smör.
Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet.

Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade.


Tips:

Använd ett grillspett eller en gaffel.


Lägg de färdiga äppleskivorna på en tallrik med florsocker.
Pudra över rikligt med florsocker när alla är färdiga och doppa dem i en god sylt och avnjut!

Av Maria - 3 maj 2023 05:45

Ugn: 220 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

1 ägg
500 g vetemjöl special
12 g bakpulver
10 g salt
100 g strösocker 

170 g smör
260 g mjölk


Gör så här:

Sikta vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt salt och socker samt det rumtempererade smöret.

Rör med en slev så det blir smuligt.
Tillsätt mjölken och rör försiktigt till en slät deg. 

Kavla ut degen på ett mjölat bakbord ca 2 cm tjock och stick ut runda bottnar eller valfri form.
Sätt bottnarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla bottnarna med ett uppvispat ägg.
Baka sedan i 220 grader ca 15 minuter så de får vacker gyllenbrun färg.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Maj 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards