Alla inlägg under maj 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Mängd: ca ½ liter
Ingredienser:
4 dl avrunnen bär- eller fruktsaft
4 dl Gelésocker Multi
Gör så här:
Blanda saft och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder.
Skumma noga.
Häll upp på varma, väl rengjorda geléglas eller burkar.
Förslut.
Förvara kallt.
Smaksätt gärna gelén med lite sherry, portvin eller konjak.
Eller låt ett par kvistar örtkrydda som t ex mynta eller timjan koka med.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
800 g lövbiff
smör, att steka i
4 msk tomatpuré
3 dl vatten
3 msk koncentrerad oxfond
2 msk kinesisk soja
1 dl vispgrädde
3 dl crème fraîche
flingsalt
persilja (att garnera med)
Gör så här:
Skär lövbiffen i centimeterbreda strimlor.
Hetta upp en stekpanna med smör och bryn köttet tills det får färg.
Rör ner tomatpurén och låt fräsa en kort stund.
Blanda ner vattnet och låt sjuda under lock på svag värme i 1,5-2 timmar.
Nästan allt vattnet ska ha ångat bort.
Tillsätt oxfond, soja, grädde och crème fraiche.
Rör ihop och låt alltsammans sjuda i några minuter och smaka av med flingsalt.
Klipp över persilja och servera med kokt potatis eller ris.
Antal: 18-20 bitar
Ugn: 180 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
Morotskaka:
Ugn: 225 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
Ugn: 175 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
500 g falukorv
1 gul lök
2 morötter
1 palsternacka
1 dl parmesanost
2 dl crème fraiche
2 msk grov svensk senap
1 pkt bacon
Garnering:
Persilja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skala och strimla grönsakerna.
Skär korven och grönsakerna i mindre bitar och lägg ner den i en bunke.
Blanda ner osten, crème fraiche och senap.
Lägg allt i en ugnsfast form.
Skär baconet i bitar och fördela över.
Ställ in gratängen i uppvärmd ugn och gratinera i ca 35 minuter.
Garnera gratängen rikligt med persilja.
Servera till gott mos eller nykokt pasta.
Antal: ca 30 stycken
Ingredienser:
100 g smör
5 dl vetemjöl
4 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk stött kardemumma
5 tsk bakpulver
3 dl mjölk
3 äggulor
1/2 citron, gärna obesprutad, rivet skal
3 äggvitor
Smält smör att pensla munkpannan med, florsocker pudra över och en god sylt att doppa dem i
Gör så här:
Smält smör och låt svalna något.
Blanda samman alla torra ingredienser.
Vispa ner mjölk, äggulor och smält smör samt rivet citronskal.
Vispa äggvitor till ett fast skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.
Hetta upp en munkpanna och pensla med lite smält smör.
Klicka i smet så att det nästan fyller fördjupningarna i järnet.
Snurra runt dem ett halvt varv och grädda vidare tills genomgräddade.
Tips:
Använd ett grillspett eller en gaffel.
Lägg de färdiga äppleskivorna på en tallrik med florsocker.
Pudra över rikligt med florsocker när alla är färdiga och doppa dem i en god sylt och avnjut!
Ugn: 220 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
1 ägg
500 g vetemjöl special
12 g bakpulver
10 g salt
100 g strösocker
170 g smör
260 g mjölk
Gör så här:
Sikta vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Tillsätt salt och socker samt det rumtempererade smöret.
Rör med en slev så det blir smuligt.
Tillsätt mjölken och rör försiktigt till en slät deg.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord ca 2 cm tjock och stick ut runda bottnar eller valfri form.
Sätt bottnarna på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla bottnarna med ett uppvispat ägg.
Baka sedan i 220 grader ca 15 minuter så de får vacker gyllenbrun färg.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|