Alla inlägg under juni 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
340 g pasta
240 g bacon
1 st rödlök
100 g morötter
2 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
1 dl vatten
2 msk dijonsenap
½ tsk vitvinsvinäger
1 st vitlöksklyfta
½ st blomkål
Gör så här:
Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen
Strimla bacon och lök. Skala och finhacka morötterna.
Fräs bacon, lök och morot i 5-10 min och krydda med peppar.
Rör i crème fraiche, vatten, senap, vitvinsvinäger och pressad vitlök.
Hacka blomkålen fint och rör i den precis innan servering.
Antal: 9 stycken
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Torra ingredienser:
200 g mandelmjöl (4 dl)
15 g pofiber (3/4 dl)
60 g solrosfrön (1 dl)
60 g sesamfrön utan skal (1 dl)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
Övrigt:
½ dl grädde
3 ägg
20 g smält smör (1,5 msk)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Tillsätt alla torra ingredienser i en bunke och blanda väl.
Tillsätt övriga ingredienser och blanda till en fast smet.
Lägg ett bakplåtspapper i en ugnsform eller en plåt med hög kant och bred ut smeten så att den blir ca 1½ cm hög.
Eftersom det är bakpulver i smeten kommer brödet bli lite tjockare under gräddningen så om man vill ha det lite tunnare går det givetvis bra att breda ut smeten mer.
Grädda i mitten av ugnen i 20-25 min så att brödet får en gyllenbrun färg (min mobilkamera återger inte färgen särskilt bra).
Ta ut brödet och dela upp det i 3x3 bitar med en kniv och låt svalna.
Antal: 8-10 bitar
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
Inkokta päron:
6 små päron
5 dl socker
1 msk kanel
Vatten så att det täcker
Kakan:
3 dl strösocker
4 ägg
100 g smör, ev. laktosfritt
1 dl mjölk, ev. laktosfri
2-4 klumpar syltad ingefära
1 dl majsmjöl
1 dl rismjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl potatismjöl
1½ msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 tsk mald ingefära
1 msk vaniljsocker
2 tsk kanel
Till formen:
Smör, ev laktosfritt
Mandelmjöl
Potatismjöl att vända päronen i
Gör så här:
Skala päronen men spara skaftet.
Mät upp socker och kanel i en stor kastrull som rymmer alla päron.
Häll i vatten och koka päronen på medelvärme 20 minuter.
Låt dem sedan svalna i lagen.
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa socker och ägg pösigt, låt det ta tid.
Smält smöret och kyl av det med mjölken.
Skär ingefäran i mycket små bitar och blanda med smöret.
Blanda de torra ingredienserna.
Vänd ner mjölblandningen i äggsmeten och tillsätt sedan smörblandningen.
Rör varsamt till en jämn smet.
Smörj och bröa en avlång bakform med mandelmjöl.
Låt päronen rinna av på hushållspapper och mjöla dem lätt med potatismjöl.
Häll smeten i formen och placera så många päron som får plats i den.
Grädda mitt i ugnen, ca 45 minuter.
Tips!
Trä en grillpinne igenom överdelen av päronen och låt den vila på bakformens kortsidor så riskerar inte päronen att välta eller drunkna i kakan.
Lirka ut grillpinnen efter gräddningen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500-600 g kycklingfilé
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 dl riven ost
Salt
Peppar
Smör eller kokosfett att steka i
Gör så här:
Dela kycklingen och löken i mindre bitar och lägg ner bitarna tillsammans med vitlök i en matberedare.
Kör på full effekt tills allting har blandats och liknar en färs.
Tillsätt äggulor och ost och blanda ordentligt.
Salta och peppra.
Stek kycklingburgarna på medelvärme i fettet.
Se till att de blir helt genomstekta.
Antal: ca 30 laggar = 90 kakor
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
Finrivet skal av 1/4 citron
9 dl vetemjöl
250 g mjukt smör
Gör så här:
Vispa äggen pösiga med sockret.
Vispa grädden till fast skum och vänd ner det i äggpöset tillsammans med citronskal.
Blanda ner så mycket av mjölet att en matsked står upprest i degen, ca 4 dl.
Använd resten av mjölet till kavlingen.
Strö mjöl på bakbordet och kavla ut degen med lägg hand.
Bred ut hälften av smöret på 1/4 av degytan.
Vik ihop degen och klappa in smöret lätt med kaveln.
Mjöla så att det inte klibbar, men ju mindre mjöl desto bättre blir kakorna.
Vik och klappa på samma sätt 3-4 gånger innan degen kavlas ut och resten av smöret arbetas in på samma sätt.
Vik ihop degen, täck över och låt den vila svalt till nästa dag.
Kavla ut lite av degen i taget till ca 2 mm tunna sjok.
Skär ut degplattor efter en mall som klippts till efter järnet.
Grädda kakorna gyllene i hett järn.
Såga isär kakorna med en vass brödsåg på alldeles plant underlag, annars spricker kakorna.
Ingredienser:
1 burk aprikoser (410/225 g)
1/2 dl Mörkt Muscovadorörsocker
1 1/2 dl vitvinsvinäger
1 dl Ljus Sirap
1 dl apelsinjuice koncentrat
3/4 dl söt senap
2 msk kycklingfond
1 msk vitlökspulver
1 msk salt
1/2 tsk mald svartpeppar
1/2 tsk chiliflakes
1 tsk flytande rökarom, kan uteslutas
Gör så här:
En lite starkare, sursöt sås.
Mixa eller passera aprikoserna.
Blanda samtliga ingredienser utom rökaromen i en gryta och sjud i cirka 15 minuter eller tills såsen är simmig.
Tillsätt rökarom om så önskas.
Låt kallna.
Häll upp på burk eller flaska.
Förvara i kylskåp.
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 200º, ca 30 minuter
Jäsning: ca 30 minuter + 30-40 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g margarin
5 dl mjölk
2 tsk salt
(2 tsk socker)
Ca 1,4 liter vetemjöl
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Smält matfett, häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37º.
Rör ut jästen i lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, saltet och eventuellt sockret och det mesta av mjölet.
Spara 1-2 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt tills den är smidig och släpper degbunkens kanter.
Strö ett tunt lager mjöl över degen.
Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Knåda degen på lätt mjölat bakbord med resten av mjölet tills degen är smidig och inte fastnar på bakbordet.
Dela degen i 2 eller 3 delar.
Knåda och platta ut varje del till en rektangulär kaka.
Rulla ihop den till ett avlångt bröd.
Lägg det med skarven nedåt på smord plåt eller bakplåtspapper.
Jäs bröden under en bakduk till knappt dubbel storlek eller 30-40 minuter.
Snitt bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden.
Skär inte för djupt i bröden.
Skårorna ska bara följa ytan.
Pensla eventuellt bröden med mjölk.
Gräddning:
Grädda bröden på nedersta falsen i ugnen i 200º, ca 30 minuter.
Låt bröden svalna under bakduk på galler.
Förvaring:
I brödburk eller plastpåse ca 1 vecka.
I frys 6-9 månader.
Gör inte bröden större än att de får plats på tvären på plåten.
Tre bröd kan gräddas samtidigt.
Pensla lite olja mellan bröden, då går det lätt att bryta isär dem.
Långfranska kallas ibland mjölkfranska eftersom degspadet består av mjölk.
Brödskorpan blir mjuk.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Grillad rabarber
500 g rabarber
1 dl Ljus Sirap
1 dl vatten
Kaksmulor:
7 stycken Digestivekex
30 g smör, rumstempererat
1 1/2 tsk kardemumma
1 msk Ljus Sirap
Tillbehör:
Glass
Gör så här:
Skölj rabarbern och skär bort blasten.
Dela stjälkarna och lägg på en djup plåt.
Blanda sirap och vatten och häll över rabarbern, rulla runt rabarbern i sirapen.
Mixa ingredienserna till kaksmulorna och ställ åt sidan.
Lägg rabarberna i dubbelt folie och häll över lite av sirapsblandningen.
Toppa med kaksmulorna och slut foliepappret lite.
Grilla i ca 10 minuter, tills rabarbern mjuknat.
Servera med glass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||||
|