Alla inlägg under augusti 2023

Av Maria - 14 augusti 2023 07:00

Måndag:

Röd linssoppa:

Skölj och lägg 2 dl röda linser i en gryta tillsammans med 8 dl grönsaksbuljong, 1 hackad morot, ½ burk krossade tomater, 1 hackad liten gul lök, 1 hackad liten gul paprika och 2 skivade vitlöksklyftor. Smaksätt med lagerblad, salt, chilipulver och chilipeppar efter smak.

Låt puttra drygt 10 minuter.

Strö över persilja.

Ät med gott bröd.


Tisdag:

Basilikafärs:

Bryn 400 g nötkött och 1 finhackad lök.

Salta och peppra lätt.

Blanda i 1 tärnad gul paprika, sikta över 1½ msk vetemjöl och rör om.

Späd med 2 dl köttbuljong och 2 dl mjölk, låt puttra ihop ett par minuter.

Smula ner 50 g ädelost och krydda med 1 msk färsk finhackad basilika.

Servera med kokt pasta och skivade tomater med lite olivolja på.


Onsdag:

Frasiga pannkakor med majs:

Blanda 2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver och ½ tsk salt.

Rör i 3 dl mjölk, börja med halva mängden och rör i resten efter hand.

Vispa i 2 stora ägg, 50 g smält smör och 2 dl konserverade majskorn.

Grädda gyllenbruna pannkakor på medelstark värme.

Stekta prinskorvar passar bra till.


Torsdag:

Omelett med tomat:

Skiva 4 kokta kalla potatisar och 1 lök och stek det i lite smör.

Krydda med salt och peppar.

Lägg ner ca 100 g spenatblad och 100 g tärnad skinka i pannan.

Vispa samman 3 ägg och 2 msk mjölk. Häll detta i pannan och låt omeletten stelna.

Skiva 2 tomater och lägg dem ovanpå omeletten.

Smula över 3 msk parmesanost och lite finklippt persilja.


Fredag:

Pasta med het räksås:

Skala 500 g räkor. Fräs 1 tsk curry och 4 msk smör.

Fyll på med 1 burk krossade tomater och sambal efter smak.

Låt puttra några minuter.

Lägg i räkorna men låt inte rätten koka.

Ät med pasta och hyvlad färsk parmesanost.


Lördag:

Läcker räk- och fisksoppa.


Söndag:

Stekt kyckling med persiljesmör.

Av Maria - 14 augusti 2023 06:30

Måndag:

Mustiga soppan:

Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök.

Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål.

Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter.


Tisdag:

Småländska potatisbullar:

Blanda 800 g kokt pressad kall potatis med 2 msk smält smör, 1 ägg, salt och peppar.

Forma bullar och stek guldgula i lite smör.

Servera med lingon och stekt fläsk.


Onsdag:

Halstrad färsbiff:

Blanda 600 g nötfärs med 1 tsk salt, ½ tsk svartpeppar och 1 tsk timjan.

Späd med 2 msk vatten.

Forma 8 biffar och stek i lite olja.

Servera med klyftpotatis och tomatsallad.


Torsdag:

Vintergryta:
Bryn 250 g köttfärs i en gryta, tillsätt 400 g strimlad vitkål, 2 skalade rivna äpplen, 2 msk soja och 1 msk senap, låt puttra ca 20 minuter.

Smaka av med salt, peppar, 1 tsk timjan och 2 msk tomatketchup.


Fredag:

Tortilla med korv


Lördag:

Fiskgratäng hollandaise:

Lägg 400 g tinad eller färsk torskfilé i en smord form.

Sätt in formen i 225 graders varm ugn ca 15 minuter.

Rör ut en påse hollandaisesås med vatten och tillsätt lite smör.

Gör en sats potatismos.

Ta ut fiskformen och lägg potatismos runt fisken.

Häll över hollandaisesåsen.

Sätt in formen i ugnen ytterligare 5 minuter.

Strö över dill.


Söndag:

Parmesanpanerad kyckling med bulgursallad

Av Maria - 13 augusti 2023 18:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 30 minuter


Ingredienser:
1 förpackning (340 g) majskorn

3 morötter

1 msk olja

390 g krossade tomater med vitlök

500 g passerade tomater

2 dl vatten

1 dl tapenade soltorkade tomater

Salt

Peppar

ca 15 lasagneplattor

4 dl pastasås fyra ostar

½ isbergssallad


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Låt majsen rinna av.

Skala och riv morötterna fint.

Fräs morötterna någon minut i oljan i en gryta.

Rör ner krossade och passerade tomater och vatten.

Låt det koka ca 5 minuter på svag värme.

Rör ner tapenade och smaka av med salt och peppar.

Lägg lite av tomatsåsen i en ugnssäker form.

Varva med lasagneplattor med tomatsås och majs.

Häll ut hälften av ostsåsen på ett lager i mitten.

Toppa med tomatsås och resten av ostsåsen.

Grädda lasagnen mitt i ugnen 30 minuter.

Skär salladen i bitar.

Servera lasagnen med sallad.

Av Maria - 13 augusti 2023 16:45

Ingredienser:

 ca 1½ kg sik,  färdigtrensad
4 msk havssalt, grovt
2 msk socker
15 st vitpepparkorn
Dill
 

Gör så här:

Torka av de rensade fiskarna med hushållspapper.

Skölj inte.

Filéa fiskarna.

Krossa vitpepparkornen och blanda med salt och socker.
Gnid in fiskbitarna med kryddblandningen, lägg dill mellan dem och placera dem insidorna mot varandra.
Strö kryddblandning också på botten av ett kärl.
Täck över fisken med aluminiumfolie och lägg på en lätt tyngd.
Ställ kärlet svalt.
Efter ett dygn är fisken färdig.
Skär den på snedden i tunna skivor och garnera med dill.
Av Maria - 13 augusti 2023 13:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 25 minuter


Ingredienser:

1 zucchini

2 (á 200 g) halloumiost

1 msk olja

Salt

Peppar

420 g pastasås zucchini

1 dl vispgrädde

1 dl vatten

12 lasagneplattor

140 g bresaola

65 g rucola


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Skär zucchinin och halloumin i tunna skivor.

Stek zucchinin i omgångar i oljan i en stekpanna, salta och peppra.

Lägg upp på ett fat.

Blanda pestosåsen med grädden och vattnet.

Varva såsen, lasagneplattorna, zucchinin och halloumin i en ugnssäker form, ca 20*30 cm.

Börja och avsluta med såsen.

Toppa med halloumin.

Sätt formen mitt i ugnen ca 25 minuter.

Servera lasagnen med breasoala och rucola.

Av Maria - 13 augusti 2023 10:45

Ingredienser:
200 g grönkål

1 gul lök

3 vitlöksklyftor

2,5 dl matlagningsgrädde/vispgrädde/havregrädde

1 färsk citron

Pinjenötter

Salt & peppar

En bit parmesan

Valfri pasta (tex Bavette)


Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök.

Riv loss bladen på grönkålen från stjälkarna.

Grovhacka eller riv i mindre bitar.

Fräs lök och vitlök i olivolja i några minuter i en stekpanna.

Tillsätt grönkålen och fräs tills grönkålen sjunkit ihop.

Häll på grädden i pannan och låt koka ihop.

Rör ner en bit parmesan.

Koka under tiden pastan.

Blanda pastan i kastrullen med grönkålssåsen, parmesan, pinjenötter, citronskal och citronsaft.

Blanda ordentligt och smaka av med salt och svartpeppar.

Garnera med lite extra pinjenötter och parmesan.

Av Maria - 13 augusti 2023 09:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 blodapelsiner

4 apelsiner

2 blodgrapefrukter

2 blonda grapefrukter

3 dl socker

2 tsk vaniljsocker

2 citrongräs, ansade, skivade

1 tumme ingefära, skalad, riven

3-4 limeblad, rivna i bitar

1 lime, saften och det yttersta finrivna skalet


Tillbehör:

Ev. glass


Gör så här:
Skär bort skalet på alla citrusfrukter och skär ut fina hinnfria klyftor ner i en stor skål, det går lättast med en liten vass kniv.

Pressa saften ur citrusskroven ner i skålen.

Mät upp saften från skålen ner i en kastrull, det ska bli 3-4 dl.

Häll i socker, vaniljsocker, citrongräs, ingefära, ev. limeblad och saft och skal av lime.

Koka upp sockerlagen och låt sjuda ca 5 minuter.

Ta av från plattan och låt dra ca 15 minuter.

Sila lagen, låt svalna och häll den sedan över citrusfiléerna.

Njut som det är eller med en kula glass.

Av Maria - 12 augusti 2023 18:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
2 dl vegansk majonnäs, tex. coop xtras lättmajonnäs

1 dl havrefraiche

1-2 burkar tångrom, gärna en svart och en röd

100 g fast tofu

En halv rödlök

3 krm liquid smoke

Sjukt mycket dill (ett stort knippe/1 kruka - minst)

En halv citron, saft + skal

Örtsalt eller vanligt salt

Salta kex, t.ex crostini


Gör så här:

Smula sönder tofun i små, små beståndsdelar i en skål.

Salta och ha försiktigt i liquid smoke - ha i pyttelite i locket för att inte råka överdosera.

Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.

Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen.

Blanda majonnäs och havrefraiche och häll även i det i skålen tillsammans med tångrommen.

Smaka av och justera salt-/rök-/dill-/citronmängd.


Tips!

Smaka av när du har jobbat ihop tofu och liquid smoke, det ska vara salt och ha en subtil röksmak.

Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.

Den går bra att göra i förväg, håller nog 2-3 dagar i kylen.

Äter du den hemma är den jättegod till avokado.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards