Alla inlägg under augusti 2023

Av Maria - 30 augusti 2023 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

300 g rödkål

40 g blandade salladsblad

2 morötter

1 knippe rädisor

3 msk olivolja

1 msk vit balsamvinäger

Salt

Peppar


Gör så här:

Strimla rödkålen och blanda med salladsbladen.

Skala morötterna och skär dem i tumma stavar, julienner.

Skiva rädisorna tunt.

Blanda ner morötterna och rädisorna i salladen.

Häll över olivolja, vinäger, salt och peppar.

Av Maria - 30 augusti 2023 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 msk riven ingefära

½ dl vatten

1 dl ketjap manis

ca 600 g laxfilé

4 portioner ris

100 g shiitakesvamp

½ påse (á 125 g) salladslök

2 msk olja

Chilipulver

½ tsk salt


Gör så här:

Skala och riv ingefäran.

Blanda den med vatten och ketjap manis.

Skär laxen i portionsbitar.

Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.

Ansa och skiva svampen och salladslöken.

Stek svampen i hälften av oljan i en stekpanna ca 2 minuter.

Häll över ketjap manismarinaden och häll allt i en bunke.

Vänd ner salladslöken.

Stek laxen i resten av oljan ca 5 minuter.

Vänd laxen efter halva tiden och krydda med chilipulver och salt.

Servera laxen med shiitake och ris.

Av Maria - 29 augusti 2023 18:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400-500 g pasta

400 g gröna ärtor

1-2 krukor mynta (ju mer desto bättre)
3 små vårlökar

1 citron, saft + zest

½ dl solrosfrön

½ dl olja

Örtsalt eller vanligt salt


Gör så här:
Koka upp två kastruller med vatten - en liten till ärtorna och en stor med en massa salt till pastan.

Låt ärtorna koka 1-2 minuter och häll sen av i ett durkslag.

De ska inte vara för varma för då kan myntan tappa smak.

Skölj av i kallat vatten om det behövs.

Släng i pastan här någonstans.

Hacka upp vårlök grovt och plocka bladen på myntan.

Mixa ärtor, mynta, vårlök, citronzest, citronsaft, solrosfrö och olja med en stavmixer.

Smaka av med örtsalt.

Häll av pastan när den fortfarande är "al dente".

Blanda med ärtpesto.

Av Maria - 29 augusti 2023 16:00

Antal: Beror på storleken av kakorna

Ugn: 175°C. 15-20 minuter


Ingredienser:

300 g smör (eller 3 dl flytande margarin)

4 apelsiner

4 ägg

4 dl socker

9 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

4 tsk vaniljsocker


Alternativ glasyr 1:

100 g smör

6 dl florsocker

1½ dl kakao

4 msk vatten

2 äggvitor


Alternativ glasyr 2:

250 g mjuk nougat


Alternativ glasyr 3:

8 dl florsocker

5-6 msk starkt bryggt kaffe


Gör så här:

Smörj och bröa en långpanna.
Smält smöret.
Borsta två av apelsinerna i varmt vatten och riv av det gulröda på skalet.

Pressa saften ur alla apelsinerna - det behövs 6 dl apelsinjuice.
Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt smör, apelsinskal och apelsinjuice.
Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ner det.

Häll smeten i formen.

Grädda i 175° i 15-20 minuter.


Alternativ glasyr 1: 

Smält smöret och blanda i florsocker och kakao.

Tillsätt vattnet och rör tills smeten är kall.

Vispa äggvitorna till fast skum och blanda ner dem.

Bred glasyren över kakan och skär den i bitar.


Alternativ glasyr 2: 

Hyvla nougaten med osthyvel över kakan medan den fortfarande är varm.

När nougaten mjuknar av värmen, bred ut den till ett jämt täcke över kakan.

Skär i rutor när nougaten stelnat lite.


Alternativ glasyr 3: 

Blanda florsocker och kaffe till en jämn smet och bred den över kakan när den svalnat lite.

Skär kakan i rutor.

Av Maria - 29 augusti 2023 14:45

Dag 1

1 dl vatten, ca 40°C

1 dl grovt vetemjöl

ev 100 g rårivet äpple eller 1 msk honung eller 10 g (ca ¼ pkt) jäst

 

Dag 3 eller 4

1 l vatten, ca 40°C

1 l grovt vetemjöl

 

Dag 1

Blanda vatten och mjöl (och ev äpple, honung eller jäst) i en rostfri bunke som rymmer 3-4 l.

Täck över med en bakduk och låt bunken stå rumstemperatur 3 dygn (eller 2 dygn om äpple, honung eller jäst tillsatts).

Rör om varje dag.

 

Dag 3 eller 4

Tillsätt vatten och mjöl till den första degen och blanda till en lös deg.

Täck över igen med bakduken och låt stå i rumstemperatur ytterligare 1 dag.

 

Dag 4 eller 5

Använd degen direkt enligt recept eller dela upp den i mindre portioner och frys in.

Surdeg är hållbar i kylskåp ca 1 vecka och i frysen ca 1 år.

Tina surdegen och låt den få rumstemperatur innan den används till bakning.

Man kan utgå från den tinade, rumstempererade surdegen och fortsätta från dag 3 eller 4.

Av Maria - 29 augusti 2023 11:15

Antal: 1 portion


Ingredienser:

stor kronärtskocka eller dubbla mängden små
5 dl vatten
1 tsk salt

 

Grön dressing:

½ dl citronmeliss
1 msk olja med neutral smak
1 msk vatten
½ krm salt
½ msk pressad citron eller lime
½ krm strösocker
1 krm vitpeppar eller svartpeppar

 

Gör så här:

Vrid eller skär av stjälkarna.

Ta bort de nedersta bladen.

Små kronärtskockor, sk kardborrar, har taggar på bladen.

Klipp av dem.

Skölj kronärtskockorna väl.

 

I kastrull:

koka upp vattnet och tillsätt saltet.

Lägg i skockorna.

Koka dem under lock tills det går lätt att dra loss bladen.

Beräkna 30-50 minuter för stora skockor, 20-30 minuter för små.

Tag upp dem med hålslev och låt dem rinna av väl.

 

I mikrovågsugn:

Lägg en skocka i en skål med lite vatten.

Täck över och tillaga på hög effekt (ca 750 W) 8-10 minuter.

 

Grön dressing:

Finfördela citronmelissen med stavmixer eller finhacka den.

Blanda citronmeliss med övriga ingredienser och smaka av.

Tillsätt eventuellt lite peppar.

Servera såsen till skockorna.

Lossa bladen på kronärtskockorna ett efter ett, doppa dem i dressingen och gnag av den nedre köttiga delen.

Ta bort de inre tunna bladen och skägget i mitten.

Njut till sist av bottnen, den verkliga delikatessen.

Av Maria - 29 augusti 2023 06:15

Ingredienser:

1 kg körsbär

1 dl vatten

300-800 g (4-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa, skölj och kärna ur bären.

Lägg bären i en syltgryta och häll på vattnet.

Hetta långsamt upp bären och låt dem koka ca 5 minuter.

Tillsätt sockret och låtsylten koka ca 15 minuter eller tills bären ser klara ut.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 28 augusti 2023 21:00

Måndag:

Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.

Skär korven nästan rakt igenom på längden.

Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.


Fruktkompott.


Tisdag:

Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.


Semlor.


Onsdag:

Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.


Färsk frukt.


Torsdag:

Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.


Chokladkräm.


Fredag:

Chili con carne, bröd och sallad.


Apelsinsallad med grovkrossade nötter.


Lördag:

Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.


Brulépudding, halvfabrikat.


Söndag:

Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.


Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Augusti 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards