Direktlänk till inlägg 1 april 2024
Måndag:
Potatatispanna:
Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.
Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.
Fräs i ca 15-20 minuter.
Skiva 1 squash och låt den fräsa med.
Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.
Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.
Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.
Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.
Ät med sallad.
Tisdag:
Korv i spännande sällskap:
Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.
Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.
Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.
Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.
Låt alltsammans steka några minuter.
Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.
Häll röran över riset.
Onsdag:
Morotssoppa:
Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.
Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.
Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.
Ta upp grönsakerna med hålslev.
Finfördela dem i matberedaren. Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.
Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.
Strö över lite gräslök.
Torsdag:
Örtkryddad färslimpa:
Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.
Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.
Smaka av med salt och peppar.
Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.
Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).
Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.
Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.
Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.
Fredag:
Ljuvlig fisksoppa:
Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.
Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.
Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.
Dekorera med räkor och dill.
Lördag:
Söndag:
Söndagsfilé med soltorkade tomater:
Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.
Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.
Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.
Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.
Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.
Späd eventuellt med lite vatten.
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Spenatsoppa: Fräs 1 strimlad purjolök i 1 msk smör i en kastrull. Strö över 2 msk vetemjöl och späd med 8 dl vatten. Smula i 2 grönsaksbuljongtärningar och låt soppan koka upp under omrörning och koka sedan på svag värme i ytterligare...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Korv tunnbrödsrulle: Stek eller koka en smakrik korv. Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd. Lägg på korven och ev. senap. Rulla ihop tunnbrödet. Avrunda med en frukt. Tisdag: Broccolisoppa: Hacka 1 gul lök, s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
|||
15 | 16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
|||
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 | 30 |
||||||||
|