Direktlänk till inlägg 19 april 2024

Saffransbullar med smöröga

Av Maria - 19 april 2024 09:30

Antal: Ca 25 stycken

Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter

Ugn: 225 grader, ca 8 minuter


Ingredienser:
Dag 1:

2 msk vodka eller konjak

1 msk strösocker

1 g saffran (2 pkt)


Dag 2:

25 g jäst

5 dl mjölk, kylskåpskall

Ca 14 dl vetemjöl special

2 1/4 dl strösocker

150 g smör, kylskåpskallt

1 tsk salt


Fyllning & pensling:

Ca 100 g smör, rumsvarmt

1 ägg, lätt uppvispat

½ dl strösocker

½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade


Gör så här:

Dag 1:

Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.

Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.

Låt stå i minst 8  timmar, gärna längre.


Dag 2:

Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.

Knåda degen i ca 10 minuter.

Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.


Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.


Sätt ugnen på 225 grader.

Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.

Lägg en klick smör i varje.

Pensla bullarna med ägg.

Strö ca ½ tsk strösocker i varje hål.

Strö på pistaschnötter.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.


Tips!

Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.

Minska då jästmängden till 15-20 gram.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< April 2024 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards