Direktlänk till inlägg 19 april 2024
Antal: Ca 25 stycken
Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Dag 1:
2 msk vodka eller konjak
1 msk strösocker
1 g saffran (2 pkt)
Dag 2:
25 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
Ca 14 dl vetemjöl special
2 1/4 dl strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
Fyllning & pensling:
Ca 100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
½ dl strösocker
½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade
Gör så här:
Dag 1:
Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.
Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.
Låt stå i minst 8 timmar, gärna längre.
Dag 2:
Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.
Knåda degen i ca 10 minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.
Lägg en klick smör i varje.
Pensla bullarna med ägg.
Strö ca ½ tsk strösocker i varje hål.
Strö på pistaschnötter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Tips!
Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.
Minska då jästmängden till 15-20 gram.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|