Alla inlägg under april 2024
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 dl pumpakärnor
1 dl sesamfrön
1 dl torkade tranbär, hackade
½ dl chiafrön
2 msk fiberhusk
½ tsk salt
2 dl kokhett vatten
½ dl olivolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Blanda de torra ingredienserna.
Rör ner vatten och olja.
Tryck ut degen så tunt det går på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugnen i ca 30 min.
Låt svalna och bryt i bitar.
Antal: 8 bufféportioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
3-4 ark smördeg
1 dl fikonmarmelad
200 g chévre
1 ägg, vispat
2 färska fikon
Några kvistar färsk rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut smördegsarken något.
Skär varje ark i två eller tre bitar.
Bred marmelad på bitarna, men spara en kant runtom.
Skär osten och fördela på varje smördegsbit.
Pensla med vispat ägg på kanterna.
Baka i ugn i ca 15 minuter eller tills osten smält och degen blivit fluffig och fått fin färg.
Skär fikonen i klyftor och fördela på bitarna.
Toppa med färsk rosmarin.
Antal: ca 15 kakor
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
½ dl kallt vatten
Fyllning:
ca 2 dl färska eller frysta bär (t.ex. hallon, vinbär eller finskuren rosa rabarber)
½-1 dl strösocker
1-2 msk potatismjöl eller majsena
Pudring:
2-3 msk vaniljsocker
Gör så här:
Alla ingredienserna till degen skall vara kylskåpskalla.
Lägg mjöl och matfett direkt på bakbordet.
Hacka sönder matfettet till gryn i mjölet med en bordskniv.
Gör en fördjupning och häll i vattnet.
Hacka ihop alltsammans med kniven.
Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila kallt minst 1 timme.
Täck över med plast så att degen inte torkar på ytan.
Kavla ut degen till en rektangulär kaka ca ½ cm tjock.
Sporra ut rutor 6x6 cm.
Ta ut ett litet hjärta på hälften av rutorna.
Strö potatismjöl på de andra samt bär och socker.
Lägg hjärtrutorna över och tryck till kanten runt om med en gaffel.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten.
Sikta över vaniljsocker.
Antal: 6 portioner
Ugn: 175 grader, ca 10-15 minuter
Ingredienser:
1 dl skalade hasselnötter
1 dl valnötter
250 g grönkål
1 påse saffran
1 tsk finrivet apelsinskal
½ dl färskpressad apelsinjuice
2 msk färskpressad citronjuice
2 msk flytande honung
1 dl neutral rapsolja
10 torkade aprikoser
10 torkade fikon
1 granatäpple
2 apelsiner
1 dl torkade tranbär
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rosta nötterna ca 10-15 minuter i mitten av ugnen.
Låt svalna.
Putsa bort den hårda stjälken på grönkålen och strimla kålen.
Vispa ihop saffran, apelsinskal, citrusjuice och honung.
Vispa in olja i en svag stråle.
Smaka av med salt och eventuellt mer pressad citron.
Blanda kålen med dressing ca 30 minuter innan servering.
Strimla aprikos och fikon.
Kärna ur granatäpplet och skiva apelsinerna.
Blanda grönkålen med frukt och nötter strax innan servering.
Antal: ca 30 kakor
Ugn: 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
120 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggvitor
2½ dl vetemjöl
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker vitt och poröst.
Tillsätt äggvitorna utan att vispa dem och rör ner mjölet.
Smörj och mjöla plåtar, eller klä dem med bakplåtspapper.
Bred ut smeten med stekspade till mycket tunna kakor om du vill ha släta rullade spån.
Vill du ha vridna spån breder du ut smeten i avlånga kakor.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader tills kakorna är ljusgula, ca 8 minuter.
Lossa dem snabbt med stekspade och rulla dem eller böj dem över rånjärn.
Till vridna spån rullar man kakorna runt en kavelpinne.
Kakorna bryts om de svalnar för mycket innan de formas.
De mjuknar igen om de får stå en kort stund i varm ugn.
Pudra de färdigrullade spånen med vaniljsocker.
Antal: 16 stycken
Ingredienser:
16 skivor vörtbröd
200 g skivad gravad lax
Smör
4 msk grovkornig julsenap
1½ dl hackad gräslök
Gör så här:
Kantskär brödet.
Hacka laxen.
Bred smör på brödet och sedan senap.
Strö på gräslök och lägg på laxen.
Lägg ihop till dubbelmackor och skär i trekanter.
Antal: ca 20 bitar
Ingredienser:
13 skumtomtar
150 g vit choklad
50 g smör
2 dl socker
1 dl vispgrädde
2 msk lemon curd
Gör så här:
Klipp eller skär 10 av tomtarna i bitar.
Bryt chokladen i bitar.
Rör ihop tomtar, smör, socker och grädde i en kastrull tills allt har smält.
Rör om.
Koka i ytterligare ca 10 minuter på låg värme.
Dra kastrullen från värmen.
Rör i chokladbitarna och lemon curd.
Rör till en jämn smet.
Häll ut smeten i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20*20 cm.
Skär eller hacka de resterande tre tomtarna i små bitar.
Strö över fudgen när den börjat stelna lite.
När den stelnat helt, skär i bitar.
Slå gärna in varje bit i cellofan.
Förvara kallt.
Den här varianten är pimpad med lemon curd för ännu mer smak.
Det kan du förstås bara hoppa över om du vill gå på den klassiska linjen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
500 g risgrynsgröt
2 apelsiner, till servering
225 g frysta hallon
½ dl honung
½ tsk kardemummakärnor, mortlade
Gör så här:
Dela vaniljstången och skrapa ut fröna med en liten kniv.
Vispa grädden med vaniljfröna och vänd ihop med risgrynsgröten.
Hallonsås:
Koka upp hallon, honung och kardemumma.
Låt koka ca 5 min utan lock, så att en del av vätskan kokar bort.
Skär bort skalet, inklusive det vita, på apelsinerna och skär ut hinnfria klyftor.
Varva risgrynsgrädde, hallonsås och apelsinklyftor i en skål.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|