Alla inlägg under april 2024
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
100 g cheddar, riven
3 msk crème fraiche
1 äpple, rivet
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Blanda ost, crème fraiche och äpple.
Smaka av med salt och peppar.
Har du kommit över en stiltonost kan du blanda lite av den i stället.
Antal: 3 flaskor
Ingredienser:
1 apelsin
1 liter lingon
1 liter vatten
10 g hela nejlikor
2 kanelstänger
1 msk kardemummakapslar
4 dl socker
Gör så här:
Skrubba apelsinen och skiva den.
Lägg apelsinskivorna i en kastrull tillsammans med bär, vatten och kryddor.
Koka upp och låt sjuda utan lock i ca 10 minuter.
Pressa lingonen mot kanten mot slutet.
Sila massan genom silduk, samla upp saften i en ny kastrull och rör ner sockret lite i taget under omrörning.
Skumma av.
Koka upp glöggen igen, skumma av och tappa upp på väl rengjord flaska.
Tillsätt eventuellt vodka vid servering.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
4 huvud minihjärtsallad
200-300 g rödkål
1-2 vinteräpplen
200 g lagrad cheddarost
1 dl pekannötter
Dressing:
3 msk olivolja
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk honung
Salt
Peppar
Gör så här:
Dela salladen i blad.
Strimla rödkålen fint, gärna med en osthyvel.
Skär äpplena i tunna klyftor och osten i små kuber eller strimlor.
Varva sallad, kål, äpplen, ost och nötter.
Rör ihop ingredienserna till dressingen och ringla den över salladen.
Antal: ca 30 kakor
Ugn: 225 grader, ca 7 minuter
Ingredienser:
125 g smör
1 dl strösocker
2 äggulor
1 tsk bakpulver
ca 3 dl vetemjöl
Garnering:
1 uppvispat ägg
2 msk finhackad sötmandel
2 msk pärlsocker
Gör så här:
Rör smör och socker vitt.
Rör ner äggulorna, en i taget.
Blanda bakpulvret i mjölet, vänd ner i smörkrämen och arbeta samman till en deg.
Täck med plast och ställ den svalt en timme eller två.
Trilla ur längder som läggs på en plåt med bakpapper.
Degen är rätt kort och kan vara svår att trilla så du får fösa samman degen till längder som plattas till.
Pensla med ägg och strö med mandel och pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 7 minuter.
Skär längderna i sneda bitar medan de är varma.
Antal: Ca 25 stycken
Jäsning: ca 3 timmar + 45 minuter
Ugn: 225 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
Dag 1:
2 msk vodka eller konjak
1 msk strösocker
1 g saffran (2 pkt)
Dag 2:
25 g jäst
5 dl mjölk, kylskåpskall
Ca 14 dl vetemjöl special
2 1/4 dl strösocker
150 g smör, kylskåpskallt
1 tsk salt
Fyllning & pensling:
Ca 100 g smör, rumsvarmt
1 ägg, lätt uppvispat
½ dl strösocker
½ dl osaltade pistaschnötter, finhackade
Gör så här:
Dag 1:
Häll vodka eller konjak och strösocker i en liten glasburk.
Tillsätt saffran, sätt på ett tättslutande lock och vicka burken litegrann så att allting blandas.
Låt stå i minst 8 timmar, gärna längre.
Dag 2:
Häll alla ingredienser samt saffranslag i bunke till en köksassistent.
Knåda degen i ca 10 minuter.
Låt den jäsa under bakduk i ca 3 timmar.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela varje bit till en rund bulle och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Tryck ett djupt hål i varje bulle med ett mjölat finger.
Lägg en klick smör i varje.
Pensla bullarna med ägg.
Strö ca ½ tsk strösocker i varje hål.
Strö på pistaschnötter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 8 minuter.
Tips!
Du kan även kalljäsa bulldegen i kylskåp över natten.
Minska då jästmängden till 15-20 gram.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
150 g hasselnötter
250 g choklad av valfri sort
1 tsk malen kanel
1 nypa salt
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Rör om med jämna mellanrum.
Det tar bara några minuter.
Var uppmärksam så att nötterna inte bränns.
Torka eventuellt bort skalet med handduk eller hushållspapper.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör i kanel och salt.
Blanda i nötterna när chokladen är helt smält.
Rör om ordentligt.
Fiska upp nötterna, tre och tre, och lägg dem på bakplåtspapper.
Det tar lite tid och du måste hjälpa till med fingrarna för att få nötterna att ligga symmetriskt.
Hacka eventuellt ett par nötter och strö över godiset som dekoration innan chokladen stelnat.
Låt svalna.
Antal: ca 40 bullar
Jäsning: 1 timme + 30 minuter
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
Bulldeg:
150 g smör
5 dl mjölk
½ g (1 pkt) saffran
50 g jäst för söta degar
½ tsk salt
1½ dl strösocker
13-15 dl vetemjöl
Fyllning:
Rivet skal och saft av 2 apelsiner
3 dl russin
100 g rumstempererat smör
½ dl strösocker
1-2 msk vetemjöl
150 g mandelmassa
Topping:
1 ägg
150 g mandelspån
3 msk pärlsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt mjölk och saffran och låt vätskan bli fingervarm.
Smula ner jästen i en bunke och blanda med degvätskan.
Blanda ner salt, socker och vetemjöl.
Spara lite av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen smidig i ca 10 minuter.
Låt den sedan jäsa i ca 1 timme eller tills den är dubbelt så stor.
Häll sedan apelsinsaften i en liten kastrull tillsammans med russinen.
Låt koka upp och sedan svalna.
Mjöla bakbordet och stjälp upp degen.
Knåda den fast och smidig.
Dela degen i två lika stora bitar.
Kavla ut varje del till en rektangel, ca 30*50 cm.
Rör samman det mjuka smöret, rivet apelsinskal, strösocker och mandelmassa.
Fördela krämen på de två degplattorna.
Krama ur russinen och strö dem över mandelmasskrämen.
Pudra över 1-2 msk vetemjöl.
Rulla samman från långsidan.
Skär rullen i 2-3 cm tjocka skivor och lägg dem i pappersformar.
Låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med det uppvispade ägget och strö över mandelspån och/eller pärlsocker.
Grädda bullarna i 10-12 minuter eller tills de fått fin färg.
Antal: ca 40 stycken
Ingredienser:
150 g hasselnötter
250 g choklad av valfri sort
1 tsk malen kanel
1 nypa salt
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr stekpanna.
Rör om med jämna mellanrum.
Det tar bara några minuter.
Var uppmärksam så att nötterna inte bränns.
Torka eventuellt bort skalet med handduk eller hushållspapper.
Smält chokladen i vattenbad.
Rör i kanel och salt.
Blanda i nötterna när chokladen är helt smält.
Rör om ordentligt.
Fiska upp nötterna, tre och tre, och lägg dem på bakplåtspapper.
Det tar lite tid och du måste hjälpa till med fingrarna för att få nötterna att ligga symmetriskt.
Hacka eventuellt ett par nötter och strö över godiset som dekoration innan chokladen stelnat.
Låt svalna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|