Alla inlägg under april 2024
Måndag:
Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver.
Risi frutti
Tisdag:
Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar.
Fruktyoghurt.
Onsdag:
Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost.
Lätt ostkaka, hallonsylt.
Torsdag:
Ugnspannkaka med riven morot och bacontärningar i smeten, lingon.
Färsk frukt.
Fredag:
Fiskgryta med morötter, saffran.
Marängsviss med banan och aprikos bland glass och grädde.
Lördag:
Lasagnen med svamp & ost.
Glace au four:
Bottna ett ugnssäkert fat med skivor av sockerkaka/rulltårta, lägg på 1-2 glassblock, därpå knappt tinade hallon.
Toppa och täck med marängsmet på 2-3 äggvitor, 6-8 msk socker.
Strö mandelspån över och ge marängen fin färg i 225 graders varm ugn.
Söndag:
Kyckling med ris och curry.
Päronhalvor med varm chokladsås.
Antal: 8 bufféportioner
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
1 förpackning (800 g) fryst potatisgratäng utan vitlök
1 burk löksill, ca 250 g
2 msk ströbröd
25 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Låt sillen rinna av.
Varva potatis och sillbitar i en form, avsluta med potatis.
Strö över ströbröd och klicka på smör.
Grädda i mitten av ugnen tills gratängen har fin färg, ca 35 minuter.
En burk löksill istället för ansjovis gör årets Janssons frestelse lite annorlunda.
Det här en snabbvariant gjord på färdigköpt, fryst potatisgratäng.
Trots fusket får du en krämig Janssons frestelse, men slipper momentet med att skala och strimla potatisen.
Något som kan vara skönt i all julstress.
Antal: ca 10 bollar
Ingredienser:
1 dl osaltade, naturella cashewnötter
1 dl mandelmjöl
1 dl kokosflingor
2 msk kokosfett
1,5 tsk kakao
1 krm vaniljpulver
1 dl torkade gojibär
Kokosflingor eller kakao att rulla bollarna i
Gör så här:
Mixa allt utom gojibären tills smeten blir ganska jämn, beroende på hur mycket tuggmotstånd du vill ha.
Tillsätt gojibären och snurra ett par varv med mixern.
Tillsätt lite vatten och mixa igen om du tycker smeten blir för smulig och du inte får ihop den till en formbar smet.
Gör små bollar och rulla dem i kokos eller kakaopulver.
Låt dem vila i kylen ett par timmar innan du avnjuter dem.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
2 förpackningar 5-minuterssill
Löjrom och hackad gräslök till garnering
Sås:
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1½ dl finriven lagrad prästost
3 msk hackad gräslök
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
½ krm kajennpeppar
50 g löjrom
Flingsalt
Gör så här:
Blanda ingredienserna till såsen och smaka av med salt.
Låt sillen rinna av och skär hela filéer i bitar.
Vänd ner sillen i såsen.
Låt gärna smakerna mogna i kylen före servering.
Garnera med löjrom och gräslök.
En krämig sås med vitlök, senap, lagrad ost och löjrom ger en spännande smak till sillen.
5-minuterssillen är färdiginlagd och klar att vända ner i såsen.
Sillen finns både i hela filéer och skuren i bitar.
Ingredienser:
400 g mörk choklad, 72% eller 85%
2 dl grädde
Ev ½ dl sprit eller likör
2 dl hasselnötter, gärna rostade
2 dl blandade nötter, tex mandel, valnötter eller cashew, gärna rostade
1 dl pumpafrön
1 dl pistaschnötter
1 dl paranötter
1 dl gojibär
Kokosflingor
Gör så här:
Klä en brödform med smörpapper.
Koka upp vatten i en kastrull på spisen.
Ställ en rostfri bunke över kastrullen.
Bryt ner chokladen i bunken och rör om tills den smält.
Rör sedan ner grädde och alla ingredienser utom kokosflingorna.
Vänd ihop och ös sedan upp i en smörpappersklädd form.
Strö gärna över kokos så att det blir ett strössel på kakan.
Ställ kallt ett par timmar.
Servera i små bitar som godis till kaffet.
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
300 g sötmandel
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm chiliflakes
1 tsk malen kanel
1 msk honung
1 citron, finrivet skal
1 msk hackad rosmarin
Gör så här:
Hetta upp oljan och stek mandlarna hastigt.
Salta och blanda ev ner någon av dom 3 smaksättningarna.
Antal: 30 stycken
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
25 g smör
2 tsk pepparkakskrydda
Gör så här:
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125°, eller håller för kulprov.
Det tar 30-60 min beroende på kastrullens storlek.
Rör i smöret och pepparkakskryddorna.
Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper och häll i smeten.
Låt stelna i kyl.
Skär eller klipp kolan i lagom stora bitar och slå in dem i smörpapper.
Tips!
Ingen jul utan seg, underbar kola!
Den här är smaksatt med pepparkakskryddor men du kan byta ut dem mot 2 msk kakao för chokladkola eller 2 msk lakritspulver för lakritskola.
Men kakao eller lakritspulver tillsätts då direkt med övriga ingredienser.
Antal: 8 bufféportioner
Ingredienser:
500 g brysselkål
2 dl quinoa
1 tärning grönsaksbuljong
2 apelsiner
½ dl vinägrett
Gör så här:
Koka brysselkålen i saltat vatten, 7-8 minuter, om den är färsk.
Tina om fryst.
Koka quinoan enligt anvisningar på paketet, men lägg i en buljongtärning i vattnet.
Filea apelsinerna.
Blanda brysselkål, quionoa och apelsinfiléer.
Droppa över vinägretten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|