Alla inlägg under juni 2024
Måndag:
Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost.
Risi frutti.
Tisdag:
Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn.
Fattiga riddare, lönnsirap/sylt.
Onsdag:
Stekt fläsk med löksås, potatis och råkost.
Nyponsoppa med mandelbiskvier.
Torsdag:
Muskot- och timjanskryddad ärtsoppa, senap och ostsmörgås.
Tunna pannkakor.
Fredgag:
Tacos med svamp- och färsröra och oika tillbehör som såser, färska grönsaker.
Färsk frukt och chokladbit till kaffet.
Lördag:
Nykokt ris blandat med mycket dill, smörklick och rikligt med räkor, aioli (aioli - lätt variant) och gott bröd.
Ljumma persikohalvor, mandelspån och glass.
Söndag:
Kokt oxbringa, potatis och stekta kålrotstärningar, pepparrot.
Strutar med glass och varm hjortronssylt.
Måndag:
Korv tunnbrödsrulle:
Stek eller koka en smakrik korv.
Lägg rejält med rivna morötter på mjuka tunnbröd.
Lägg på korven och ev. senap.
Rulla ihop tunnbrödet.
Avrunda med en frukt.
Tisdag:
Broccolisoppa:
Hacka 1 gul lök, skiva 1 purjolök och fräs dem i lite smör.
Tillsätt 4 grovt rivna potatisar och 250 g tinade (eller färska) broccolibuketter.
Häll över 1 liter grönsaksbuljong.
Koka soppan i knappt 10 minuter.
Krydda med salt och salvia.
Strö över 2 msk riven parmesanost.
Servera med bröd.
Onsdag:
Lövbiff Mexicana:
Skiva 1 grön paprika och 1 gul lök.
Lägg löken i kallt vatten så den sig "krispig".
Stek biffarna i het panna, salta och peppra.
Lägg upp dem på varma tallrikar och toppa varje biff med paprika, lök och 1 msk chilisås.
Strö över parmesanost.
Servera med stekt potatis och tomatsallad.
Torsdag:
Kryddkyckling:
Fräs 4 strimlade kycklingfiléer i lite olja.
Tillsätt ½ tsk ingefära, ½ tsk kanel, 1 krm kryddnejlikor, ½ dl kinesisk soja, 1 msk vinäger, 1 msk honung, 2 msk mango chutney och 2½ dl hönsbuljong.
Red såsen med 1 msk potatismjöl utrört i 2 msk vatten.
Bjud ris till.
Fredag:
Rösti med salami och lök:
Skala och riv 8 potatisar och 2 gula lökar grovt.
Lägg ner i en bunke.
Tillsätt 8 skivor strimlad salami, 1 tsk oregano, salt och peppar.
Stek alltsammans (det blir en tjock kaka) i en panna i lite olja, ca 10 minuter på varje sida.
Servera med sallad och bröd.
Lördag:
Söndag:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Chimichurri:
2 vitlöksklyftor
1 dl färsk oregano
1 dl färsk persilja
½ röd chili
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
Salt
Peppar
Kycklingen:
4 kycklingfiléer
Smör eller kokosfett att steka i
Salt
Peppar
Tillbehör:
Salladblad
Gör så här:
Chimichurri:
Hacka vitlök, oregano och persilja fint.
Kärna ur chilin och finhacka den.
Blanda i en skål och häll över olja och vinäger, salta och peppra.
Salta och peppra kycklingen och stek i smör eller kokosfett.
Stek först på lite högre värme så att kycklingen får färg, stek sedan klart på lägre värme.
Servera med chimichurri och sallad.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Pajdeg:
1½ dl dinkelfullkornsmjöl
¾ dl sojamjöl
100 g smör
Fyllning:
1 gul lök
Smör
3 ägg
2 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 sats nässelpesto, se nedan
Salt
Svartpeppar
Nässelpesto:
2 liter färska nässlor
1 dl skållad mandel
1 dl riven parmesanost
2 vitlöksklyftor
¾ dl olivolja
Salt
Svartpeppar
Tillbehör:
Hackade valnötter
Hackad gräslök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g innanlår i tunna skivor
2 krm salt (efter smak)
1 krm peppar (efter smak)
1 finhackad liten gul lök
33 cl porter
½ dl outspädd svartvinbärssaft
2 msk kinesisk soja
6 st krossade enbär
½ tsk timjan
1½ köttbuljongtärning
3 msk vetemjöl
1 dl grädde
Gör så här:
Salta, peppra och fördela den finhackade löken på köttskivorna.
Rulla ihop köttet och fast med tandpetare.
Koka upp alla ingredienser till kokspadet i en vid kastrull, lägg i rulladerna och låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.
Köttet behöver inte brynas innan kokningen.
Ta upp ruladerna och håll dem varma.
Ta bort tandpetarna före serveringen.
Sila kokspadet och häll tillbaka det i kastrullen.
Späd ev med vatten.
Vispa ut mjölet i grädden och rör ner redningen i skyn.
Låt puttra några minuter.
Servering:
Servera ruladerna tillsammans med kokt potatis, haricots verts, gelé, inlagd gurka och den goda såsen.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2-4 kokta ägg
1 dl inlagd smaksatt sill
Gör så här:
Koka äggen och servera med sill.
Använd t.ex skärgårdsill eller löksill.
Ta inte så mycket av lagen för den innehåller ganska mycket socker.
Antal: 10-12 bitar
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g vit choklad
150 g smör
1 lime, zest och saft
2 dl socker
3 ägg
1 dl mandelmjöl
2 dl rismjöl
½ dl potatismjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk vaniljsocker
½ tsk salt
Smör och mandelmjöl till formen
Dekorera med:
Färska bär
Citronmeliss
Vispad grädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka chokladen.
Smält smöret i en kastrull stor nog att rymma hela smeten.
Ta kastrullen av värmen och smält chokladen i smöret.
Värm försiktigt om det skulle behövas.
Riv i det yttersta skalet från limen och pressa i saften.
Rör i sockret och kontrollera att smeten inte är alltför varm.
Vispa i äggen, ett i taget.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i kastrullen.
Smörj och bröa en form, ca 24 cm, i diameter.
Häll i smeten i formen och grädda mitt i ugnen, 15-20 minuter.
Känn efter med en sticka att den är lagom kladdig.
Låt kakan svalna innan den dekoreras.
Tips!
Om du vill göra kakan laktosfri använder du mörk choklad och laktosfria mejeriprodukter.
För 3 st baguetter, eller 10 stycken frallor:
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
|