Alla inlägg under juli 2024
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
1 burk röd caviar (100 g)
2 dl lätt crème fraiche
½ rödlök
Salt
Peppar
Gör så här:
Rör ut kaviar med crème fraiche.
Skala och hacka löken fint.
Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 stor sötpotatis
1 schalottenlök
4 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
Salt
Vitpeppar
2-3 msk smör, mjukt
2 msk hackad färsk dragon
1 msk hackad persilja
Gör så här:
Skala och skär sötpotatisen i stora bitar.
Koka bitarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka, det tar ca 10-15 minuter.
Häll av vattnet.
Finhacka löken.
Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull.
Koka samman tills vätskan reducerats till hälften.
Sila bort löken och mät upp så att mängden vinäger är ca ½ dl.
Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd.
Mixa sötpotatisen med vinägern.
Smaka av med salt och peppar.
Mixa ner smöret och tillsätt dragon och persilja.
En kul variant av bearnaise som blir lite tjockare i konsistensen och därför passar bra till grillat.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
300 g jordgubbar, frysta
50 g torkade mullbär
3 dl kamomillte, kylt
½ pressad citron
Sötningsmedel efter smak
2 tsk chiafrön
Gör så här:
Mixa jordgubbar, mullbär, te och färskpressad citronjuice till en slät smoothie.
Smaka av, söta vid behov.
Tillsätt chiafrön och mixa några sekunder tills fröna är jämnt fördelade.
Tips!
Är du allergisk mot korgblommiga växter ska du inte använda kamomill.
Kamomill är en Europas mest använda läkeväxter och har en inflammationshämmande, bakteriedödande och svettdrivande effekt.
Dessutom har blomman lugnande och rogivande verkan.
Antal: 4 portioner
Tillagningstid: under 30 minuter
Ingredienser:
1 tsk dijonsenap
1 tsk vinäger
2 äggulor
3 dl rumsvarm olivolja
5 vitlöksklyftor
Salt
Kajennpeppar
Gör så här:
Se till att ingredienserna är rumsvarma.
Rör sedan ihop senap, vinäger och äggulor i en skål.
Droppa försiktigt ner oljan och vispa hela tiden, gärna med en elvisp.
Ta det lugnt i början så att såsen "tar" ordentligt.
Vispa tills olja har gått ihop med resten.
Smaksätt med pressad vitlök, salt och kajennpeppar.
Antal: 2 bröd
Ugn: 200-225 grader, ca 25 minuter
Jäsning: dubbel storlek + jäsa upp
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
1 tsk salt
ca 14 dl (840 g) vetemjöl
Gör så här:
Ljumma vattnet till 37 grader och slå det över den smulade jästen i degbunken.
Tillsätt saltet och ca 12 dl av vetemjölet.
Arbeta degen tills den är smidig och låt den jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den, tillsätt resten av mjölet.
Forma till 2 längder, lägg dem i smorda formar och låt dem jäsa upp.
Grädda i 200-225 grader, ca 25 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 tomater eller 12 små tomater
2 persikor
1 schalottenlök eller 4 salladslökar
2 msk olivolja
½ msk rödvinsvinäger
1 msk farinsocker eller vanligt strösocker
Salt
Peppar
2 msk hackad bladpersilja
Gör så här:
Halvera och gröp ur kärnorna i tomaterna.
Tärna tomatköttet.
Dela, kärna ur och tärna persikorna.
Blanda tomat, persika och lök med olivolja, vinäger och socker.
Smaksätt med salt och peppar.
Vänd ner persiljan.
Måndag:
Helstekt falukorv, favoritpastan och vitkålssallad.
Skär korven nästan rakt igenom på längden.
Bred skåran med senap och lägg ett lager Bostongurka blandad med finhackad äpple.
Fruktkompott.
Tisdag:
Spenatsoppa på både lättstuvad och hel spenat, ägghalvor.
Semlor.
Onsdag:
Bruna bönor med fläsk, strimlad vitkål.
Färsk frukt.
Torsdag:
Fiskbullar och fint skivad purjolök i en sås av buljong och lätt crème fraiche, smaksatt med senap och dill.
Fredag:
Chili con carne, bröd och sallad.
Apelsinsallad med grovkrossade nötter.
Lördag:
Ugnsstekta kycklinghalvor, rotfruktsgratäng.
Brulépudding, halvfabrikat.
Söndag:
Varmrökt fjordlax, stuvad potatis och ugnsbakade rot- & grönsaker.
Ananasskivor, avrunna, konserverade under ett toscatäcke, glass/grädde
Måndag:
Pasta á la carbonara:
Fräs 300-400 g klippt bacon/tärnat fläsk och blanda med nykokt favoritpasta.
Servera med äggula i sitt skal, svartpepapr och parmesanost att riva.
Färsk frukt.
Tisdag:
Panerade skivor/bitar av oxbringa, potatis- och rotmos med persilja, smörgåsgurka.
Nykokt ljummen fruktkompott.
Onsdag:
Ugnspannkaka med bacon och äppeltärningar i smeten. Lingonsylt.
Glass.
Torsdag:
Ugnsstekta strömmingflundror, gröna bönor och potatismos.
Varma päron med en bit smält noblesschoklad, när ugnen ändå är på.
Fredag:
Färsbiffar med hackad rödbeta, ättiktsgurka och kapris i smeten, potatis och rårivna morötter.
Sorbet, frysdisken.
Lördag:
Kroppkakor, skirat smör, lingonsylt.
Fikon med valnötscreme:
Skölj 6-7 färska fikon och skär ett kryss från skaftet neråt men inte ända ner, frukten ska bara öppna sig.
Hacka 100 g valnötter och blanda 50 g med 2 dl lätt creme fraiche, smaka av med vaniljsocker och någon msk punsch.
Fördela i fikonen, strö resten av nötterna över.
Söndag:
Lax- och spenatpaj, blandad sallad.
Stekta äpplen fyllda med nötter, lönnsirap, gammaldags vaniljglass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|