Senaste inläggen

Av Maria - 25 januari 2024 12:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 200 grader, 30-40 minuter + 125 grader


Ingredienser:

Oxfilé:
800 g oxfilé (mittbit)
2 msk smör
1 msk olja
1 klyfta vitlök, krossad
2-3 kvistar färsk timjan 
salt
peppar

Potatisterrin:
6-7 potatisar, fasta (stora)
1 gul lök
2 klyftor vitlök
1 dl crème fraîche
1 dl Västerbottensost, riven (eller parmesan)
1 ägg
ca 30 g smör
salt
svartpeppar, nymalen

Pepparsås:
0,5 röd chilifrukt, finstrimlad
2 klyftor vitlök
0,5-1 msk tomatpuré
4 dl vispgrädde
1 msk oxfond, koncentrerad (eller kalvfond)
1-2 msk cognac
0,5 tsk svartpepparkorn, fint mortlade
salt

Till servering:
haricots verts, kokta
smör
1 citron, finrivet skal och saft
färsk timjan
 
Gör så här:
Potatisterrin:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala potatisen.
Hyvla den tunt på mandolin eller skär i tunna skivor.
Skala och strimla den gula löken och finhacka vitlöken.
Blanda ihop crème fraiche, riven västerbottensost, ägg, salt och peppar i en bunke. 
Fräs den gula löken mjuk och glansig i smör.
Tillsätt vitlöken och fräs ytterligare någon minut.
Ta från värmen.
Lägg bakplåtspapper i en ugnssäker form, ca 15 x 15 cm.
Varva potatis med fräst lök och ostkräm.
Salta och peppra mellan varje lager.
Avsluta med ett lager potatis. Hyvla över smöret.
Tillaga i ugnen 30-40 minuter tills potatisen är mjuk rakt igenom.
Man vill helst ha ett tryck på terrinen, så lägg efter halva tiden gärna på en annan form så att terrinen trycks ihop.

Oxfilé:
Sätt ugnen på 125 grader.
Salta och peppra oxfilén.
Bryn den runt om i smör olja i en stekpanna tillsammans med krossad vitlök och färsk timjan.
Se till att den blir ordentligt brynt runt om.
Lägg över i en ugnsform, stick in en termometer i mitten.
Tillaga i ugnen tills innertemperaturen är 53-54 grader.
Ta ut, svep in köttet i smörpapper och låt vila 5-10 minuter fram till servering.

Pepparsås:
Dela, kärna ur och strimla chilin fint.
Skala och skär vitlöken tunt.
Fräs chili och vitlök i smör i en stekpanna eller kastrull på medelvärme, låt det få lite färg men inte brännas.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ihop.
Tillsätt grädde, fond och cognac (börja med den mindre mängden).
Låt koka ihop till såsen tjocknar.
Sila såsen ner i en kastrull.
Tillsätt peppar, låt koka upp och smaka av med salt.

Koka haricots verts i saltat vatten 1-2 minuter.
Häll av vattnet och tillsätt en klick smör, lite citronsaft och finrivet citronskal till bönorna.
Servera den perfekt stekta oxfilén i skivor till snyggt skurna bitar av potatisterrinen, pepparsås och haricots verts.
Toppa med en kvist färsk timjan.
Av Maria - 25 januari 2024 07:45

Ingredienser:

12 pilgrimsmusslor
0,5 blomkål
100 g chorizokorv
1 dl citron, saft
1 dl gula russin 

1 dl kapris
2 msk olivolja
1 dl olivolja
färsk bladpersilja


Gör så här:

Börja med att plocka buketter av blomkålen, skär de i 1.5 cm tjocka skivor och tärna chorizon i 5x5 mm.
Stek den skivade blomkålen och den tärnade chorizon i 2 msk olivolja.
Stek russinen till dressingen, när de ploppar upp tillsätt kaprisen och stek vidare i cirka 20 sekunder, mixa dressingen homogen tillsammans med citronsaften. 

Plocka bort muskelfästet från pilgrimsmusslorna och halstra de i olivolja.
Plocka persiljan från stjälkarna och strimla det fint.
Lägg upp!

Av Maria - 25 januari 2024 06:45

Antal: 10-15 stycken


Ingredienser:

1 förp Göteborgs Utvalda Kexsticks med Västerbottensost®
4-5 skivor prosciutto
1 buffelmozzarella
3 kvistar färsk timjan
1 msk crema di balsamico
0,5 dl soltorkade tomater, hackade
svartpeppar


Gör så här:

Skiva de soltorkade tomaterna, prosciutton och buffalomozzarellen i mindre bitar.
Använd kexen hela eller dela upp dem i mindre snittar.
Montera snittarna med prosciutton, mozzarellan, tomaterna och ringla över lite balsamico, lite svartpeppar och toppa med några timjanblad.
Superenkelt och försvinnande gott med de krispiga kexen med Västerbottensost® mot de mjuka krämigs italienska smakerna.

En vinnare på snacksbrickan!

Av Maria - 24 januari 2024 12:00

Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

Vit chokladmousse:
150 g vit bakchoklad, smält över vattenbad
1 ägg, uppvispat
2 dl grädde, vispad
1 dl kvarg 10 %
 
Champagnemarinerade hallon:
250 g frysta hallon, tinade
0,5-0,75 dl champagne (eller mousserande vin)
0,5 msk strösocker
färsk citronmeliss

Servering:
8-12 havreflarn [2 havreflarn/glas]
 
Gör så här:
Hacka ner och smält chokladen försiktigt i en kastrull.
Är du osäker och inte känner din spis – kör över vattenbad.
Låt den inte bli allt för varm, bara precis smälta.
Vispa grädden tjock och fluffig, ställ åt sidan.
Vispa upp ett helt ägg med elvisp riktigt fluffigt.
Vispa samtidigt försiktigt ner den smälta chokladen successivt.
Rör i kesellan och vänd till sist ner grädden.
Ställ in i kylskåpet en stund medan havreflarnen krossas. 
Mortla som jag gör eller krossa havreflarnen grovt i en platspåse.
Fördela krosset i botten på t ex champagneglas.
Mät sedan upp den vita chokladmoussen jämnt i alla glas.
Ställ svalt minst en timme innan den toppas med de champagnemarinerade hallonen.
Häll upp de tinade hallonen i en skål.
Strö över socker och toppa med champagne.
Låt marinera till servering (ca 15-20 min) Rör inte för mycket, man vill försöka bevara bären hela!

Servering:
Ta ut glasen med den härliga moussen som fått stelna till lite.
Lägg på champagnemarinerade hallon (men låt överflödig vätska få rinna av lite).
Toppa nyårskreationen med lite citronmeliss!
Av Maria - 24 januari 2024 07:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8-12 pilgrimsmusslor
2 msk smör, rumstempererat
gourmet flingsalt
svartpeppar
2 klyftor vitlök 

1 schalottenlök, finhackad
persilja, hackad


Gör så här:

Rör ihop det mjuka smöret med salt, peppar, pressad vitlök, hackad schalottenlök och persilja.
Värm upp en stekpanna.

När pannan är het, tillsätt smörblandningen och låt smälta och bli varm.

Stek pilgrimsmusslorna hastigt i smöret., max 1 minut per sida.
Lägg upp pilgrimsmusslorna på en tallrik.

Häll smöret över och garnera med persilja.

Servera genast!

Av Maria - 24 januari 2024 06:45

Ingredienser:

8-10 Göteborgs Utvalda Kexsticks med Västerbottensost®
ca 8 skivor lax, kallrökt, ca 200 g
2-3 kvistar färsk dill
svartpeppar

Pepparrotsost:
100-150 g färskost
3-4 msk färsk pepparrot, riven
salt
peppar

Picklad rödlök:
1 rödlök, tunt skivad
0,25 dl ättiksprit 12 %
0,5 dl strösocker
0,8 dl vatten
 
Gör så här:
Picklad rödlök:
Gör en snabbpicklad rödlök med en så kallad 1-2-3-lag.
Skala och skiva löken tunt och lägg i en burk eller skål med lock.
Blanda socker, ättika och kallt vatten och rör sedan tills allt socker löst sig.
Häll lagen över löken och låt dra gärna ett dygn i kyl innan du använder den.

Pepparrotsost:
Blanda riven pepparrot med färskost och smaka av med salt och peppar.
Detta är en smaksak, en del vill ha betydligt mer pepparrot för att få mer sting.
Du kan även köpa färdig färskost med pepparrotssmak i affären.

Skiva laxen i tunnare strimlor.
Bred ut pepparrotsosten över kexen och fördela ut laxstrimlorna på kexen.
Toppa med picklad rödlök, nymald peppar och några dillkvistar.
Av Maria - 23 januari 2024 09:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 130 grader, ca  minuter


Ingredienser:

600 g torsk
 
Fluffigt smör café de paris:
150 g smör
0,5 dl färsk persilja, finhackad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk torkad dragon
0,5 msk dijonsenap
2 krm curry
1 krm paprikapulver
1 tsk tomatpuré
cayennepeppar, en knivsudd
flingsalt
svartpeppar, nymalen

Jordärtskock- och potatispuré:
400 g jordärtskocka, skalade
200 g mjölig potatis, skalad
50 g smör
1,5 dl vispgrädde
0,5 citron, rivet skal
salt

Garnering:
ev färsk dragon
paprikapulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 130 grader.
Salta fisken lätt, gnid in med olivolja och lägg i en ugnsform.
Tillaga i ugnen ca 15 minuter.
Skala och koka potatis och jordärtskockor i saltat vatten.
Häll av och mixa ihop med smör och grädde.
Smaka av med salt, rivet citronskal och lite citronsaft.
Blanda ihop alla ingredienser till smöret, vispa fluffigt med elvisp..
Lägg puré på en tallrik, lägg fisken över och forma en snygg sked av det fluffiga smöret ovanpå.
Garnera gärna med lite färsk dragon och strö lite paprikapulver över.
Servera genast.
Av Maria - 23 januari 2024 07:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

400 g rotselleri
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl lätt crème fraiche (5 %)
salt & peppar
250 g brysselkål
2 tsk rapsolja
flingsalt
3 msk smör
1 citron
300 g pilgrimsmussla
20 g rostade och saltade mandlar, hackade


Gör så här:

Sätt ugnen på 175°, varmluft.
Skala och tärna rotsellerin.

Lägg i en kastrull och fyll på med vatten så att det precis täcker.

Koka upp med buljongtärningar och låt sjuda tills den är helt mjuk.

Spara kokvattnet.

Mosa rotsellerin och blanda med fraiche, salt och peppar.

Spä med lite av kokvattnet tills du får en ganska lös konsistens.
Skär av roten på brysselkålen och plocka av bladen.

Blanda med olja och lägg över på en plåt med bakplåtspapper.

Sätt in i ugnen ca 15 minuter tills de är frasiga, blanda runt minst 1 gång.

Strö över flingsalt.
Bryn 2 msk smör i en liten kastrull.

Låt svalna något och vispa i lite citronsaft.
Värm resterande smör i en panna och stek kammusslorna hastigt på båda sidor.

Salta och peppra lätt.
Rosta mandel i en torr panna.
Lägg upp rotselleripuré på tallrikar och lägg på musslor.

Ringla över brynt citronsmör och toppa med mandel, brysselchips och rivet citronskal.

För en extra lyxig rätt, toppa med lite laxrom.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards