Senaste inläggen

Av Maria - 20 december 2023 20:00

Ingredienser:

200 g mjölkchoklad
150 g mörk choklad
1 påse dumle 220g
2 dl mini marshmallows
2 dl jordnötter
10 st krossade pepparkakor
1 rejäl nypa flingsalt


Garnering:
Krossade pepparkakor
Några nypor flingsalt


Gör så här:

Smält försiktigt 300g av chokladen i micron.

När den smält helt tillsätt det sista 50 grammen och rör ut i den smälta chokladen.

Dela dumlekolorna på hälften.

Blanda ihop alla ingredienser och häll på chokladen, rör runt och häll ut på ett bakplåtspapper och platta till lite.

Garnera med pepparkakor och flingsalt.

Låt stelna i rumstemperatur och skär i bitar.

Förvara i tätslutande burk i kylen.

 

Receptet ger 40-50 bitar.

 
Bakat · Godis · Jul
Av Maria - 20 december 2023 16:15

Antal: 8 portioner

Ugn: 225 grader, ca 1 timme


Ingredienser:

ca 1 kg vitkål, finstrimlad
50 g smör
3-4 msk sirap
5 dl grönsaksbuljong
salt


Gör så här:

Värm ugnen till 225°.

Bryn kålen lite i sänder med matfett i en panna och ringla över sirap.
Lägg över i en långpanna.

Slå på skinkspad och ställ in pannan i ugnen cirka 1 timme.

Rör några gånger och salta.

Av Maria - 20 december 2023 14:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 paket 5-minuterssill
1/2 dl grovkorning skånsk senap
2 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
1/2 dl hackad dill
Salt & peppar


Gör så här:

Spara 2 msk av lagen från sillen, häll av resten av lagen och skär sillen i bitar.
Blanda senapen med 2 msk av lagen, majonnäs och hackad dill.

Smaka av med salt & peppar.
Vänd ner sillbitarna i senapssåsen.

Av Maria - 20 december 2023 14:30

Antal: 14 bitar

Ugn: 175 grader, a 40 minuter


Ingredienser:

Saffranskaka:
150 g smält smör
Ca 1 g saffran 2 paket
1 tsk mald ingefära
3 st stora ägg ca 180g
3 dl strösocker 270g
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl 180g
1 ½ tsk bakpulver 7g
1 nypa salt
¾ dl kall mjölk 75g


Till formen:
1-2 msk neutral olja
1 dl kokosflingor


Garnering:
¾ burk dulche leche ca 150g
2-3 dl vispgrädde
½ tsk vaniljsocker
1 dl hyvlad mandel helst rostad i stekpanna
1 dl tinade frysta lingon

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader varmluft.

Klä botten på en springform ( ca 24 cm, med löstagbar kanmed bakplåtspapper, smöra och bröa formen med kokosflingor.
Smält smöret och tillsätt saffran och ingefära, låt svalna.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt, minst fem minuter med elvisp.

Blanda mjöl, bakpulver och salt i en egen bunke.

Sikta ner detta i äggsmeten och tillsätt mjölken och smöret.

Blanda till en jämn smet, rör försiktigt med slickepott.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.

Låt svalna upp å ned i formen på ett bakplåtspapper.

Låt svalna helt
Lägg kakan på ett fint fat och bred ut ett rejält lager med dulche leche.

Vispa grädden med en nypa vaniljsocker, lättvispat såklart.

Bred på grädden och garnera med mandelflagor och lingon.

 
 
Bakat · Jul · Lingon · Saffran
Av Maria - 20 december 2023 10:15

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:

Kaka:

125 gram smör (rumsvarmt)
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk pepparkakskrydda


Frosting:

50 g naturell färskost, till exempel philadelfiaost
1 msk flytande smör eller margarin
Florsocker tills frostingen blir fast (2-3 dl)


Gör så här:

Blanda smör och socker och ägg.

Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i en bakplåtspappersklädd form (ca 15 x 25 cm).

Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter.

 

Rör ihop frostingen i en skål.

Använd så mycket florsocker som behövs för att smeten ska bli fast och bredbar.

Bred över kakan när den svalnat och skär i rutor.

Bakat · Jul
Av Maria - 19 december 2023 19:45

Antal: 30 stycken


Ingredienser:

1 dl mandel 60g
1 dl hasselnötter 60g
1/2 dl kokosflingor 20g
10-15 st mjuka dadlar
1 msk kakao 6g
1 tsk kokosolja
2-3 tsk lakritspulver ca 8g
2 tsk lönnsirap
1 st skal från 1 citron
1 nypa flingsalt
lakritspulver & lakritsgranulat att rulla i


Gör så här:

Mixa mandeln med hasselnötterna och pulsera tills du har ett nötmjöl. 

Tillsätt kokos, kakao, dadlar och kokosolja i omgångar.

Blir massan för tjock så tillsätt lite vatten. 
Smaksätt med lönnsirap, lakritspulver, citronzest och flingsalt efter smak.

Rulla till små bollar och rulla dessa i lakritspulver och/eller lakritsgranulat.

Förvara i kyl om du inte ”bjuder” på dom direkt.  

Av Maria - 19 december 2023 16:00

Ingredienser:

1 kg rödkål, strimlad
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen nejlika
2 lagerblad, färska
100 g smör 

1 msk brunt farinsocker
1 msk rödvinsvinäger
2 msk svartvinbärssylt
salt (efter smak)


Gör så här:

Svetta den strimlade rödkålen med kryddorna och smör tills det är mjukt.
Tillsätt brunt farin, rödvinsvinäger och svartvinbärssylt.
Låt koka i 10 minuter och smaka av med salt.

Av Maria - 19 december 2023 14:45

Ingredienser:

1 paket Sill på 5 minuter
1 kruka färsk basilika
8 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1 msk pinjenötter
½ dl riven parmesanost
2 dl crème fraîche
0,5 dl majonnäs
Svartpeppar


Gör så här:

Häll av lagen från sillen och skär den i bitar.

Lägg sillen i en glasburk eller plastskål.
Finhacka basilikan, tomaterna, vitlöken och pinjenötterna.

Rör sedan ihop samtliga ingredienser i en skål.
Blanda parmesanost, crème fraiche, majonnäs med sillen.

Rör sedan ner blandningen av basilika, tomat, vitlök och pinjenötter.

Smaka av med svartpeppar.
Låt stå i ett dygn och förvara i burk med lock.

Servera ur glasburk eller lägg upp på ett fat.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22 23 24 25 26 27
28
29 30
<<< April 2025
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards