Direktlänk till inlägg 28 mars 2013

Majsgazpacho med pistage- & oreganodukkah

Av Maria - 28 mars 2013 12:30




4 portioner 
 
10 dl majs, ca 5 burkar à 150 g 
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, hackad 
8 dl vatten 
Salt och peppar 
Chiliflakes, valfritt 
 
Olja att steka i 
 
Hetta upp en kastrull. Häll ner en skvätt olja och fräs den gula löken tills den mjuknat något. Rör då ner vitlöken och fräs ytterligare någon minut. Häll nu ner majsen och låt det fräsa med löken i ca 10 minuter innan du häller på vatten. Låt det koka upp och krydda rikligt med salt och peppar. Låt det koka i 10 minuter och ställ kastrullen åt sidan från plattan. 
 
Mixa soppan slät och krydda med mer salt och peppar om det behövs. Om du vill ha en liten hetta i soppan krydda även med lite chiliflakes. Låt soppan svalna litegrann och ställ sedan in den i kylskåpet för att låta den svalna helt. 
 
Pistage- & oreganodukkah 
 
1 dl hackade pistagenötter 
0,5 dl sesamfrön 
2 tsk torkad oregano 
Flingsalt 
 
Torr rosta först pistagenötterna i en stekpanna tills de är gyllene. Häll över dem till en skål. Ställ tillbaka stekpannan på plattan och häll ner sesamfrön och oregano samt en nypa flingsalt.
 
Rosta sesamfröna snabbt, de går fortare klart än pistagenötterna. Häll därefter ner sesamfröna till pistagenötterna och rör om så allt blandar sig väl. 
 
SERVERA SÅ HÄR: 
 
Du behöver också: 
Yoghurt 
Foccacia eller annat valfritt bröd 
 
Häll upp den kalla soppan i skålar. Klicka ner en sked yoghurt i varje skål och dra ut den med en sked så att det blir fina spår i soppan. Strö över pistage- & oreganodukkah. Doppa ett gott bröd i soppan och NJUT!



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Söndag 19 maj 05:00

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 2 förp Kycklingspett, tex Ingefära & chili (à 480 g)1 gurka1 röd chilifrukt, utan kärnor1 kruka färsk koriander, spara lite till servering4 msk japansk soja1 tsk färsk ingefära, riven2 msk risvinäger2 tsk sesa...

Av Maria - Lördag 18 maj 17:15

Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt  vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira)   Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...

Av Maria - Fredag 17 maj 16:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...

Av Maria - Fredag 17 maj 10:30

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong)  50 g Västerbottensost200 g sv...

Av Maria - Torsdag 16 maj 15:45

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap  2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad   Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards