Direktlänk till inlägg 11 augusti 2013
Antal: 2 limpor
Ugn: 275º, 10 minuter + 15 minuter på eftervärme
Jäsning: 2 timmar + 1 timme
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl rumsvarmt vatten
2 tsk salt
ca 1,2 liter extra proteinrikt bakvetemjöl
Pensling:
1 ägg
Gör så här:
Smula ner jästen i en degbunke.
Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen är upplöst.
Häll i resten av vattnet, saltet och mjölet men spara ½-1 dl till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt, 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand.
Degen ska vara seg men luftig.
Strö över ett tunt lager mjöl.
Täck degbunken med plastfolie.
Jäs degen ca 2 timmar.
Arbeta snabbt samman degen i degbunken.
Ta sedan upp den på lätt mjölat bakbord.
Knåda den ett par minuter.
Degen ska vara ganska lös.
Forma 2 knubbiga limpor ca 30 cm långa på smord plåt eller bakplåtspapper.
Låt degen jäsa utan bakduk 1 timme.
Snitta bröden med en vass kniv eller rakblad på snedden på ett par ställen.
Pensla dem med uppvispat ägg.
Gräddning:
Ställ en skål med vatten vid sidan om bröden.
Sätt in plåten på nedersta falsen.
Grädda ca 10 minuter på 275º.
Stäng av värmen och grädda bröden ca 15 minuter i eftervärmen.
Låt bröden kallna utan bakduk på galler.
Förvaring:
Bröden bör ätas dagsfärskt med kan förvaras i brödburk ett par dagar.
Det kan djupfrysas 2-3 månader men skorpan mister då sin frasighet.
Sprödvärm gärna brödet efter tiningen i ugnen.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | ||||||
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | |||
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | |||
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | |||
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | ||||
|